Biljnim preparatima protiv otpornih bakterija

Upale mokraćnih puteva su ozbiljan zdravstveni problem koji zahvaća velik broj ljudi. Najčešće su upale mokraćnog mjehura, a znakovi upale su učestalo, otežano i bolno mokrenje praćeno peckanjem u mokraćnoj cijevi.

Biljnim preparatima protiv otpornih bakterijaUpale mokraćnog sustava izazvane su obično bakterijama koje žive u probavnom traktu, rodnici ili području kože oko mokraćne cijevi. Gotovo 90 % upala izaziva jedan uzročnik, bakterija Escherichia coli. Ova je bakterija normalni stanovnik probavnog trakta svakog čovjeka i uzrokuje upalu ulaskom preko mokraćne cijevi.

Sinekolin kapsule i Sinekolin biljne kapi biljni su preparati vrlo učinkoviti u ublažavanju tegoba i znakova upale mokraćnih puteva te smetnji funkcije mokraćnih organa koje uzrokuju bakterije i drugi uzročnici.

Upalama mokraćnog sustava su sklonije žene zbog kraće mokraćne cijevi, dok je kod muškaraca upala vezana uz povećanje prostate, koja spriječava normalno isticanje mokraće. U slučaju da se infekcije ponavljaju s učestalošću od tri ili više puta godišnje, to nazivamo ponavljajućim upalama.

Sinekolin kapsule i biljne kapi omogućuju učinkovito uklanjanje bakterije Escherichia coli iz mokraćnog sustava i na taj način uklanjaju upalu. Pokazuju visoku učinkovitost kod jednokratnih i ponavljajućih upala mokraćnog sustava.

Kako djeluju sredstva za čišćenje?

Opstipacija je poremećaj crijevnog motiliteta, pa stolice ili nema (opstipacija) ili vrlo teško izlazi - pojava tvrde stolice (konstipacija).

Kako djeluju sredstva za čišćenje?Opstipacija je poremećaj crijevnog motiliteta, pa stolice ili nema (opstipacija) ili vrlo teško izlazi – pojava tvrde stolice (konstipacija).

Opstipacija (zatvor) se može izbječi pravilnom prehranom i prirodnim laksativima čime se sprječavaju komplikacije koje nastaju uslijed nedovoljne i neredovite defekacije.

Laksativi (sredstva za čišćenje) pospješuju pražnjenje crijeva, a prema načinu djelovanja razlikuju se:

Sredstva koja bubre – navlače vodu i zbog toga višestruko povećavaju volumen stolice. To djeluje na završetke živaca u debelom crijevu što uzrokuje pokretljivost crijeva i kretanje stolice. Do željenog učinka može proći i do 1 dan.

 

Na taj način djeluju:

 • vlaknate tvari
 • smokve
 • šljive
 • sjeme lana
 • sjeme trpuca
 • mekinje
 • proizvodi od cjelozrnatih žitarica (netopljivi polisaharidi)

Ti preprati učinkoviti su kod blažeg oblika zatvora. Uz upotrebu ovakvih preparata treba konzumirati puno tekućine zbog mogućnosti aglomeriranja stolice. Kod primjene vlaknatih tvari, sjemena lana te mekinja mogu se pojaviti nepoželjne pojave kao što je nadimanje crijeva (flatulencija) i osjećaj težine u želucu.

Dobra podnošljivost omogućuje primjenu blagih laksansa (smokve, šljive) kod trudnica, male djece, dojilja te osoba starije dobi.

Sredstva koja djeluju osmotski – osmotsko djelovanje znači da voda difundira na mjesto gdje se nalazi u manjoj koncentraciji radi uspostavljanja ravnoteže. Kod unosa hipertoničnih otopina voda difundira u crijeva i tako povećava volumen stolice, što čini stolicu mekšom. U osmotske laksative ubrajaju se:

 • šećer (mliječni šećer: laktoza)
 • šećerni alkoholi (laktuloza, sorbitol)
 • med
 • razne soli (salinična sredstva)
   

Šećer i šećerni alkoholi smatraju se sigurnim sredstvima za otvaranje koja djeluju osmotski. Nedostatak je što mogu prouzročiti nadimanje (meteorizam)  i dehidraciju. Osobe s laktoza-intolerancijom trebaju izbjegavati šećer i šećerne alkohole.

Hidragogi – djeluju tako da inhibiraju apsorpciju natrijevih iona i vode iz crijeva u krvotok, a istodobno  potpomažu pritjecanje elektrolita i vode u šupljinu crijeva. Tako povećavaju volumen stolice i čine ju mekšom. Ovdje spadaju prvenstveno biljni laksativi:

 • ricinusovo ulje
 • antrakinonski glikozidi (aloja, kora krkavine, list sene, plod sene, korijen rabarbare)
 • sintetički laksativi (fenolftalein, bisakodil, Na-pikosulfat)
   

Djelovanje ovih preparata nastupa otprilike 10-12 sati nakon primjene, a kod natrij-pikosulfata 4-8 sati. Najbolje vrijeme za uzimanje ovih preparata je navečer prije spavanja, tako da nagon na pražnjenje crijeva nastupa slijedeće jutro. Sredstva za čišćenje treba dozirati tako da stolica bude uredna i formirana 2-3 dana.

Laksativi koji potiču motilitet crijeva – reguliraju kretnje crijeva zbog čega je negativna strana ovih sredstava što mogu potisnuti prirodni refleks crijeva. Tu spadaju antrakinoni aloje, sene i krkavine. Na indirektan način djeluju i druga sredstva poput laktuloze.

Veće doze antrakinonskih glikozida uzrokuju bolnu peristaltiku kolona. Izazivaju hiperemiju organa male zdjelice i time mogu uzrokovati nepoželjna ginekološka krvarenja. Radi toga ih ne treba primjenjivati tijekom trudnoće.

Razna sredstva – ovdje spadaju sredstva koja djeluju specifično, tako da oslobađaju u debelom crijevu plin CO2. Taj plin rasteže crijeva i na taj način dovodi do nagona na pražnjenje. Klistri koji ne izazivaju navikavanje su otopine sa djelatnim tvarima koja djeluju osmotski ili sadrže skliska, masna sredstva. Takav učinak se može postići i klistriranjem toplom vodom.

Rogač: neugledna mahunarka zlata vrijedna

Rogač se koristi u ljudskoj prehrani već više od 4000 godina. Najvjerojatnije je upravo rogač bio hrana iz biblijskih vremena. Smatra se da se njime hranio Ivan Krstitelj.

Rogač: neugledna mahunarka zlata vrijednaRogač (Ceratonia siliqua, L.) je samoniklo drvo ili grm iz porodice mahunarki (Leguminosae), koje raste među makijom, maslenicima, po šumama i kamenitim mjestima. Drvo je široke krošnje i do 15 m visoko, a plod je 20 cm duga mahuna, zelene boje koja sazrijevanjem prelazi u tamnosmeđu. Mahune sazrijevaju koncem ljeta. Zrela mahuna je slatkastog okusa. Endosperm zrelih mahuna prerađuje se u rogačevo brašno. Rogač raste u obalnim krajevima mediteranskog pojasa u Hrvatskoj, Turskoj, Alžiru, Maroku, Tunisu, Španjolskoj, Portugalu, Grčkoj i Italiji. Otok Šolta je posebno poznata po rogaču  gdje postoji i mjesto imenom Rogač.

Povijest rogača

Rogač se koristi u ljudskoj prehrani već više od 4000 godina. Najvjerojatnije je upravo rogač bio hrana iz biblijskih vremena. Smatra se da se njime hranio Ivan Krstitelj, pa odatle i potječe njemački naziv za rogač – Johannisbrot, što u prijevodu znači Ivanov kruh. U antičko doba sjemenke rogača su služile kao jedinica za mjeru vaganja zlata.  Sjemenke rogača, bez obzira na veličinu i uvjete čuvanja, uvijek imaju jednaku masu od 0,18 grama. Jedna sjemenka = 1 karat (zrno rogača, grč. = keration). Naziv se rabi i danas za 0,18 gr. zlata.

Rogačev su plod u terapijske svrhe rabili još i stari Egipćani. Koristili su ljepljiva svojstva rogača u mumificiranju, a u grobnicama su nađene i mahune i sjemenke. Starim Grcima i Rimljanima kao lijek su služili nezreli plodovi. U bilješkama Grka Theophratusa, rogač se spominje kao «egipatska smokva», dok su Rimljani jeli zelene i svježe mahune zbog njihove prirodne slatkoće.

Zanimljivo je otkriće antidijaroičkog učinka rogača u dječjoj praksi. Španjolski liječnik Ramos zapazio je 1941.g. da su u Španjolskoj djeca koja su se hranila rogačem rjeđe imala probavne tegobe od ostale djece. To ga je potaklo da u dječju praksu uvede rogač u slučajevima proljeva, enteritisa i dispepsije.

Sastav pulpe rogača

Plod rogača sadrži 13% jednostavnih šećera (fruktoza, maltoza i glukoza), 20% saharoze, 2-3% pektina, 4% bjelančevina, 3 % sluznih polisaharida i 35% škroba. Od mineralnih tvari sadrži 36% kalcija, 24% kalija, 29% bakra, a od vitamina najviše ima riboflavina (28%). Rogač ima mali udio masti, ne sadrži kofein i teobromin, te rijetko djeluje kao alergen.

Pulpa rogača ima visok udjel fenolnih spojeva od kojih su naznačajniji tanini (16-20%). Fenolni spojevi, među kojima se nalaze i tanini, djeluju antioksidativno (sprječavanje oksidacijskih reakcija inhibicijom slobodnih radikala) te zbog toga imaju povoljan utjecaj na ljudsko zdravlje. Studije provedene na zdravim dobrovoljcima potvrdile su učinak polifenola i netopljvih vlakana rogača na sniženje razine lipida u krvi. Konzumiranjem 15 g rogača dnevno u razdoblju od 4 tjedna zabilježeno je sniženje  od 7.1% ukupnog kolesterola i 10.6% LDL kolesterola (kolesterol niske gustoće odnosno «loš» kolesterol).

Udjel fenolnih spojeva u plodu rogača varira te ovisi o klimatskom podneblju, sorti rogača, stupnju dozrelosti ploda i načinu prerade. Tako su zabilježene razlike u količini fenolnih spojeva rogača sa Sicilije, Krete i Anatolije (Turska). 

Djelovanje

Rogačevo brašno, zbog sadržaja tanina, pektina i lignina, djeluje na suzbijanje i ublažavanje mučnina i proljeva. Tanini rogača djeluju adstringentno na sluznicu crijeva, vežu toksine i bakterije te inaktiviraju coli bakterije, što smanjuje otok i upalu sluznice. Adstringentno djelovanje je reakcija taloženja proteina pomoću tanina i stvaranje zaštitnog sloja na sluznici. Sluzi oblažu sluznicu i na taj način smanjuju podražaj u crijevima. Uspostavljanje formirane stolice zabilježeno je 2 dana nakon početka terapije rogačem, dok terapija do potpunog oporavka traje u prosjeku 6-8 dana.

Prerada

Upotrebljavaju se osušeni, zreli plodovi rogača iz kojih se dobivaju tri glavna komercijalna proizvoda: EKSTRAKT rogača iz osušenog ploda (prženog ili neprženog), BRAŠNO rogača iz pulpe cijelog ploda i karuba GUMA iz endosperma sjemena. Vodotopivi ekstrakt dobiven iz sjemenki naziva se ²karubin². Na njemačkom tržištu nađe se i naziv za rogač ²karobe², koji potječe od arapske riječi al-kharob.

Upotreba

Smatra se da je rogač sigurno i dobro sredstvo protiv proljeva kod dojenčadi i male djece. Osim kod proljeva rabi se i kod enteritisa, dispepsije, a kod odraslih za liječenje gastritisa i gastroenteritisa.

Hrana

U prehambenoj industriji koristi se kao zgušnjivač, stabilizator i zamjena za kakao, a u medicinskoj dijetetici kao niskokalorična hrana. Ekstrakt rogača upotrebljava se kao aroma u proizvodnji široke palete proizvoda (alkoholna i bezalkoholna pića, smrznuti mliječni proizvodi, bomboni, pekarski proizvodi, pudinzi, mesni proizvodi, mješavine začina, voćni proizvodi i dr). Dodaje se juhama, umacima za salate, sladoledima i mesnim konzervama.

U domaćinstvu se često koristi kao zamjena za kakao i kavu. Od fino mljevenog brašna mogu se napraviti ukusni i zdravi topli napitci ili se njime može dati ukusna aroma raznim pudinzima i kolačima.

U trgovinama zdrave hrane mogu se naći razne «čokolade», namazi i pudinzi od rogača. Osim toga, zreli rogač se može konzumirati kao slatka grickalica. U ne tako davnoj prošlosti, pjevači su žvakali plod rogača, jer se smatralo da pročiščava grlo i glas.

Ukusna i zdrava alternativa čokoladi

Prirodna slatkoća rogača omogućava da se njime odlično zamjenjuje kakao i poizvodi kakaa.

Rogač ima malo drugačiji okus od čokolade, ali je po sastavu mnogo prihvatljivija namirnica za osobe oboljele od dijabetesa, migrena, tjeskobe, nervoze i sl. Prirodno je sladak, pa je kod pripreme slastica od rogača potrebno dodati puno manje šećera nego kada se rade slastice od kakaa. Rogač ima mali udio masti, bogat je pektinom i rijetko djeluje kao alergen. Kalorijska vrijednost mu je za 2/3 manja nego čokolade.

Rogač za razliku od čokolade ne sadrži feniletilamin, oksalnu kiselinu i stimulanse. Feniletilamin može imati nepovoljan utjecaj na razvoj migrene, porast krvnog tlaka te porast razine glukoze u krvi. Oksalna kiselina ometa apsorpciju kalcija i cinka, minerala koji su važni za zdrave kosti i kožu. Teobromin i kofein, stimulansi prisutni u čokoladi,  mogu izazvati alergijske reakcije.

Hrana s posebnom namjenom

Samljeveni plodovi rogača koriste se u preparatima protiv kašlja i za zaustavljanje proljeva (Rogamil instant prah s bananom, Rogamil elektrolit), ali i u preparatima za mršavljenje, «energetskim» pločicama, te surogatima čokolade i kave.

Mjere opreza

Rogač je siguran i neškodljiv. Zabilježeni su rijetki slučajevi alergijskih reakcija kod radnika koji su radili s velikim količinama brašna rogača.


Zdravka Lovrić, mag. ing. aliment. techn.

Smokve i šljive u službi probave

Smokve su bogat izvor prehrambenih vlakana, a visok udio čine vlakna topljiva u vodi. Ta vrsta vlakana povoljno djeluje na regulaciju probave.

Smokve i šljive u službi probaveUrbani tempo života učinio je zatvor jednim od najčešćih probavnih problema današnjice. Zatvor podrazumijeva odsutnost spontane stolice,  a također se naziva zamor ili lijenost crijeva. Česti uzroci zatvora su: nepravilna prehrana, nedovoljno kretanje, usporena probava, te unošenje premale količine tekućine.

Za rješavanje problema s zatvorom poželjno je koristiti sredstva koja svojim sastavom i djelovanjem normaliziraju rad crijeva. Sirup od smokve i šljive otklanja tegobe uzrokovane tvrdom stolicom i izostankom stolice, te uravnotežuje probavu. Uz čišćenje, Sirup od smokve i šljive potiče izlučivanje toksina koji izazivaju umor u tijelu i loše utječu na opće zdravlje.

Ako djeca ili trudnice imaju problem s zatvorom poželjno je  uzeti Sirup od smokve i šljive jer je blagog djelovanja i ne izaziva grčeve.

Smokve su bogat izvor prehrambenih vlakana, a visok udio čine vlakna topljiva u vodi. Ta vrsta vlakana povoljno djeluje na regulaciju probave. Svježe i suhe smokve imaju visok udio minerala magnezija koji je važan za normalnu crijevnu peristaltiku, jer tonizirajuće djeluje na glatke mišiće stijenke crijeva.

Suhe šljive sadrže čak tri sastojka koja pridonose pravilnoj probavi:

 • visok udio netopljivih prehrambenih vlakana, koja su vjerojatno ključ prevencije zatvora. Netopljiva vlakna ne mogu se razgraditi u probavnom sustavu, pa u njemu ostaju, apsorbiraju vodu i čine stolicu voluminoznijom, što olakšava prolaz kroz crijevo.
 • sorbitol, prirodni šećer koji također ima sposobnost upijanja vode i na taj način pomaže u otklanjanju zavora.
 • dihidroksifenil-izatin, tvar koja potiče kontrakcije crijeva, što je esencijalan proces za redovito pražnjenje crijeva.

Redovito pražnjenje crijeva je bitno za sveukupno zdravlje. U protivnom se nagomilavaju štetni produkti probave, uz razvijanje raznih simptoma (nelagoda, osjećaj nadutosti, slabi apetit, umor, glavobolja). Kad kretnje crijeva postanu manje učestale, a stolica tvrda, suha i otežano se ispražnjuje, javlja se zatvor. Od zatvora češće pate žene, trudnice, osobe starije životne dobi i dijabetičari.

Neki od savjeta za održanje pravilne probave su:

 • započeti jutro s doručkom, tako se budi probava i potiču crijeva na rad.
 • u prehranu uključiti dovoljno vlaknaste hrane: voće, povrće i integrale žitarice.
 • korisne su namirnice koje bubre i time povećavaju volumen stolice
 • prehrana treba biti raznovrsna s uravnoteženim količinama masti, bjelančevina i ugljikohidrata.
 • dnevno piti 1,5 do 2 litre tekućine. Pri tome izbjegavati gazirana pića i alkohol.
 • baviti se tjelesnom aktivnošću.

Ako problemi s zatvorom ne izostaju, poželjno je uzeti Sirup od smokve i šljive.

Što učiniti kada dijete ima proljev?

Proljev je pojava prekomjernog gubitka vode i elektrolita stolicom. Što je dijete mlađe, posebice u dojenačkoj dobi, ozbiljnije treba pratiti razvoj bolesti, zbog moguće dehidracije. 

Dijareja (proljev) u dječjoj dobi
Proljev je pojava prekomjernog gubitka vode i elektrolita stolicom. Što je dijete mlađe, posebice u dojenačkoj dobi, ozbiljnije treba pratiti razvoj bolesti, zbog moguće dehidracije. U prvoj godini života djeteta dehidracija se može pojaviti već 6 sati nakon početka bolesti i razlog je za hitan posjet liječniku.

Terapija
Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i UNICEF-a, pristup oboljelima s akutnim proljevom sastoji se od sljedećeg:
• sprječavanje razvoja dehidracije pravodobnim davanjem otopine s elektrolitima za nadoknadu gubitka tekućine (tzv. ORS)
• rano započinjanje s prehranom koju je dijete uzimalo i prije početka akutnog proljeva
• izbjegavanje lijekova protiv proljeva

Znači, suvremen pristup rješavanja dehidracije temelji se na davanju otopine s elektrolitima. U našim ljekarnama dostupan je gotov ORS napitak Rogamil elektrolit, ugodnog okusa i arome banane.

Nakon postupka nadoknade tekućine ORS-om tijekom četiri do šest sati, počinjemo hraniti dijete. Naime, drugi važan stav u liječenju proljeva je izbjegavanje dijetalnih postupaka koji dovode do gladovanja i negativnih posljedica na sluznicu crijeva i opće stanje organizma. Koristan dodatak prehrani u slučaju proljeva je Rogamil instant prah, bogatog nutritivnog sastava s visokim udjelom tanina koji pomažu uspostaviti formiranu stolicu. Može se nabaviti u ljekarnama.

Dojenčad koja se hrani majčinim mlijekom, ne treba prekidati dojenje. Dojenče koje se hrani industrijskim mliječnim pripravcima, nakon razdoblja nadoknade tekućine od četiri do šest sati, treba nastaviti hraniti mliječnim pripravkom. Mliječni pripravak se u početnoj fazi daje razrijeđen, a u sljedećim obrocima količina mlijeka se povećava. Korisno je u mliječni pripravak umiješati Rogamil instant prah jer pomaže uspostaviti formiranu stolicu. ORS-Rogamil elektrolit daje se piti između obroka dok traje proljev. Drugi dan prelazi se na normalnu koncentraciju mliječnog pripravka.

U starije djece s proljevom, nakon postupka nadoknade tekućine od četiri do šest sati, nastavlja se s prehranom na kojoj je dijete bilo i prije. U početku su poželjni kompleksni ugljikohidrati kao što su riža, krumpir, kruh, zatim nemasno meso, jogurt, voće i povrće. Koristan je Rogamil instant prah koji se priprema kao kašasti obrok, a pomoći će u formiranju stolice. Daje se uz obroke ili imeđu njih. Treba izbjegavati masnu hranu ili onu s puno šećera, uključujući čaj, sokove i gazirana pića. ORS-Rogamil elektrolit nastavlja se piti između obroka dok traje proljev.

Opisani postupci pokazali su se djelotvorni u većini slučajeva akutnog proljeva.

 

Važna napomena:
Ovaj članak daje opće informacije i ne bi trebao biti korišten za samodijagnozu ili liječenje, te ne može zamijeniti liječnički posjet.

 

Upale mokraćnog mjehura (akutni cistitis)

Žarenje i bol za vrijeme mokrenja mnoge osobe prepoznaju kao znakove upale mokraćnog mjehura (cistitis). Ponekad je za liječenje akutnog cistitisa dovoljan biljni pripravak, dok su u drugim slučajevima potrebni antibiotici.

Upale mokraćnog mjehura (akutni cistitis)
Žarenje i bol za vrijeme mokrenja mnoge osobe prepoznaju kao znakove upale mokraćnog mjehura (cistitis). Ponekad je za liječenje akutnog cistitisa, dovoljan biljni pripravak, dok su u drugim slučajevima, potrebni antibiotici.

Što je cistitis?
Mnoge osobe iz osobnog iskustva znaju da su infekcije mokraćnog mjehura nelagodne. Stalan nagon na mokrenje popraćen boli uobičajeni su simptomi infekcije mokraćnog sustava.
Procjenjuje se da svaka druga žena barem jednom u životu  oboli od ove upale, dok muškarci znatno rijeđe obolijevaju.
Uglavnom se radi o upali mjehura uzrokovanoj bakterijama, dok su virusi, paraziti ili gljivice rjeđi uzročnici. Mikroorganizmi obično ulaze u mokraćni mjehur kroz mokraćnu cijev, gdje uzrokuju upalu i iritaciju stijenke mokraćnog mjehura. Drugi način ulaska mokroba je putem krvi direktno u bubrege. Hladnoća ili oslabljen imunološki sustav pogoduju razvoju infekcije.

Razlikuje se:
nekomplicirani cistitis:
To je infekcija mjehura kod bolesnika koji nemaju čimbenike rizika za takve bolesti.

komplicirani cistitis:
Infekcije mjehura u bolesnika s čimbenicima rizika koji potpomažu razvoj bolesti (predisponirajući čimbenici). To uključuje:
- trudnoću
- dijabetes (šećerna bolest)
- imunodeficijenciju ili imunosupresiju zbog lijekova
- hidronefroza i sužavanje mokraćnog sustava (npr. povećanje prostate, mokraćni kamenci, tumori i dr.)
- retenciju urina iz mjehura u ureter (vezikoureteralni refluks)
- disfunkciju mjehura (npr. bolesti živaca koji inerviraju mokraćni mjehur)
- cistitis i rekurentne infekcije mokraćnog sustava

Uzroci i čimbenici rizika
Za infekcije mjehura većinom su odgovorne bakterije iz crijeva koje ulaze u mokraćni mjehur preko vanjskog otvora mokraćne cijevi i tu nalaze pogodno mjesto za razvoj. Žene češće oboljevaju zbog kratke mokraćne cijevi koja se nalazi u blizini završnog debelog crijeva gdje bakterije lakše ulaze u mokraćnu cijev.
Najčešći uzročnik upale mokraćnog mjehura (cystitis) su Escherichia coli bakterije. One pripadaju normalnom sastavu ljudske crijevne flore. Zbog toga lako prelaze od završnog debelog crijeva do mokraćne cijevi i preko nje do mokraćnog mjehura.
Ostali uzročnici cistitisa su: Proteus mirabilis, Staphylococcus, Streptococcus, Klebsiella, ili gljiva kao što je kvasac Candida albicans. U rijetkim slučajevima, uzročnici mogu biti virusi ili paraziti.
Mikroorganizmi nisu uvijek uzročnici infekcije mjehura, jer cistitis mogu uzrokovati nuspojave nekih lijekova ili zračenje.


Čimbenici rizika

Infekcije mjehura češće se javljaju kod žena zbog kratke uretre (mokraćne cijevi, koja je kod žena oko 4 cm, za razliku od 20 do 25 cm kod muškaraca), te blizine uretre i anusa.


Čimbenici koji doprinose infekciji mokraćnog mjehura:
• slab imunološki sustav i određeni metabolički poremećaji (npr. šećerna bolest)
• spolni odnos: žene često nakon spolnih odnosa dobivaju upalu mokraćnog mjehura.
• trudnoća: zbog promjene hormonske ravnoteže.
• opstrukcije mokraćnih kanala ili zaostali urin u mjehuru: urinarne opstrukcije mogu imati različite uzroke. To su: povećanje prostate, bubrežni kamenci ili tumor koji mogu stisnuti mokraćnu cijev i tako onemogućiti normalno i/ili potpuno otjecanje urina. Također, disfunkcija mjehura, koja se javlja kod bolesti živčanog sustava i paraplegije može spriječiti pražnjenje mjehura. Nakupljena mokraća na dnu mjehura, na taj način čini plodno tlo za razvoj bakterija. Posljedica toga može biti ponavljanje infekcije mokraćnog sustava.
• trajni kateter: uzrokuje mehaničke iritacije mjehura i može stvoriti otvorenu vezu izvan mokraćnog sustava i omogućiti bakterijama da uđu u mokraćnu cijev.

Simptomi i komplikacije

Tipični znakovi infekcije mjehura uključuju bol pri mokrenju i peckanje, učestalo mokrenje i bol u trbuhu. Mokraća je tamnije boje, neugodnog mirisa, a može sadržavati i krv. U slučaju da je upala zahvatila bubrege pojavljuje se visoka temperatura s drhtavicom, te bolovima u trbuhu ili leđima.

Moguće komplikacije

Uzročnici upale mjehura mogu se penjati preko uretera do bubrega i tako zahvatiti bubrege.
Bez odgovarajuće terapije upala bubrega i zdjelice bubrega (pijelonefritis) može dovesti do trajnog oštećenja bubrega.

Kada posjetiti liječnika?

Ako se radi o ponovljenom cistitisu, potrebno je javiti se liječniku.
Kod blažih infekcija djelotvorni mogu biti i biljni pripravci.
U svakom slučaju, trebali biste posjetiti liječnika ako (ste):
• muškarac: infekcije mokraćnog sustava u muškaraca su rijetke pa treba pojasniti razlog nastanka infekcije.
• trudni ili imate dijabetes, odnosno uzimate lijekove koji oslabljuju imunološki sustav
• dijete
• simptomi upale nisu prestali nakon tri dana
• javila se groznica: to može biti znak da je infekcija uznapredovala te može zahvatiti bubrege
• radi se o ponovljenoj infekciji mjehura

Rano otkrivanje - dijagnostika
Infekcije mokraćnog sustava mogu se otkriti pomoću uzorka urina.

Dijagnoza

Pravilno uzimanje uzorka urina značajno doprinosi dijagnostici.
U mikrobiologiji je jako važno dobiti točne rezulatate jer terapija neće biti adekvatna, ukoliko dobijemo lažno negativni test što je ponekad moguće.
Važno je kako uzeti uzorak urina za urinokulturu. To ne bi trebao biti prvi mlaz na početku mokrenja, ali ne i posljednji, nego tzv. srednji mlaz urina.  Uzimanje tzv. srednjeg mlaza obično je lakše dobiti kod muškaraca nego žena jer često uz urin u srednjem mlazu dospije i nešto bakterija iz rodnice.
Također je izuzetno važno da vremenski period od uzimanja uzorka do transporta u laboratorij i nasađivanja na hranjive podloge na kojima rastu bakterije, bude što kraći.

Pregled urina može obaviti liječnik koristeći test trake za brzu analizu urina. Test trake pokazuju jesu li prisutne određene stanice ili tvari u mokraći, između ostalog:

- bijele krvne stanice (leukociti): ukazuju na upalnu reakciju.
- nitriti: su metabolički proizvod bakterija. Oni nisu normalni sastojak urina. Njihova prisutnost može ukazivati na mikrobe u urinarnom sustavu.

Ako su simptomi jasni, radi se o akutnoj (nekompliciranoj) infekciji mokraćnog sustava i dovoljno je na osnovu pokazatelja urin test traka postaviti dijagnozu i dati terapiju.

Da biste odredili koliki broj i koja vrsta bakterija je prisutna u mokraći, mokraća mora biti ispitana u laboratoriju. To je važno pogotovo kod ponavljajućih cistitisa ili kompliciranih upala. 

Kod kompliciranih ili ponavljajućih infekcija poželjno je napraviti ultrazvučni pregled mokraćnog sustava. Ultrazvuk može otkriti anatomske promjene mokraćnog sustava. To omogućuje  liječniku da utvrdi je li prostata  povećana, ima li pomjena u mjehuru, prisutnost kamenaca i jesu li bubrezi također zahvaćeni  upalom. Osim toga, ultrazvuk  pokazuje rezidualnu mokraću, koja nakon mokrenja ostaje u mjehuru (vezikouretralni refluks).

Terapija
-samopomoć

Ako bolujete od upale mjehura, trebali biste piti dvije do tri litre tekućine dnevno, kako bi se potaknulo češće izmokravanje. Time se omogućuje bolje otklanjanje mikroba koji se na taj način ispiru iz mokraćnog mjeruha. Djelotvorni biljni preparati, koji pokazuje vrlo dobre rezultate kod uroinfekcija, su Sinekolin kapi i kapsule.

-terapija propisana po liječniku

Kada su bakterije uzročnici cistitisa pomoći će antibiotici kako bi se brzo i učinkovito uklonili simptomi i uzročnici. Vrsta antibiotika ovisi o vrsti infekcije. Važno je uzimati antibiotike točno prema uputi liječnika jer u slučaju da se prerano prekine uzimanje antibiotika, infekcije se mogu vratiti. 

 
Kako spriječiti upalu mokraćnog mjehura?
Neki savjeti o tome kako smanjiti rizik od cistitisa su:

1) piti puno tekućine: puno tekućine omogućuje ispiranje mjehura, čime se smanjuje rizik da se bakterije duže zadržavaju u mjehuru.

2) redovito i potpuno prazniti mjehur, mokriti nakon spolnog odnosa unutar 15 minuta. Mikrobi koji bi mogli izazvati infekciju, na taj se način lako isperu.

3) pripaziti na osobnu higijenu: uvijek se brisati od naprijed prema natrag nakon pražnjenja crijeva. Time se smanjuje rizik da se bakterije iz probavnog trakta  unesu u uretru.

4) nositi pamučno donje rublje isprano na 60 °C. Ne treba sjediti „preblizu“ u javnim zahodima kako bi se izbjegla infekcija.

5)  izbjegavati pothlađivanje nogu, a mokri kupaći kostim odmah skinuti nakon plivanja. 

 

Važna napomena:
Ovaj članak daje opće informacije i ne bi trebao biti korišten za samodijagnozu ili liječenje, te ne može zamijeniti liječnički posjet.

 

Važnost oralne rehidracije djece u slučaju proljeva

Proljev je jedan od najčešćih uzroka dehidracije djeteta, a opisuje se kao stolice smanjene gustoće ili povećanog volumena i učestalosti.
Najveća opasnost kod proljeva je dehidracija organizma, pa upravo o stupnju dehidracije ovisi i težina bolesti. U prvoj godini života djeteta dehidracija se može pojaviti već 6 sati nakon početka bolesti i razlog je za hitan posjet liječniku. 

Proljev je stanje koje se opisuje kao stolice smanjene gustoće ili povećanog volumena i učestalosti. S stolicom se gube elektroliti i voda stoga posebnu pozornost treba obratiti na rani početak rehidracije, kako bi se nadoknadila izgubljena tekućina i mineralne soli.

Oralna rehidracijska terapija djece jedan je od najvećih iskoraka u medicini 20. stoljeća i najvažnija je mjera liječenja akutnog gastroenteralnog poremećaja. Provodi se davanjem posebnih pripravaka, nazvanih ORS – oralne rehidracijske soli. To su uravnotežene mješavine glukoze i elektrolita koje ubrzavaju oporavak sluznice crijeva i skraćuju trajanje bolesti.
Time se sprječava ili liječi dehidracija, nedostatak kalija i drugih elektrolita te poremećaj acidobaznog statusa.
U našim ljekarnama dostupni su rehidracijski prašci koji se otapaju u određenoj količini prokuhane, ohlađene vode i gotovi pripravci spremni za uporabu (Rogamil elektrolit). Ti pripravci sadrže sve ono što se proljevom gubi i što je nužno nadoknaditi za normalno funkcioniranje organizma.

Temeljne prednosti oralne rehidracijske terapije su:
• moguća primjena u kući
• može se primijeniti u djece svake dobi s blagom i umjerenom dehidracijom
• pravodobno započeta i odgovarajuće provedena terapija sprječava teže oblike dehidracije, elektrolitske i acidobazne poremećaje, te smanjuje potrebu za hospitalizacijom djece s akutnim proljevom
• u 95% slučajeva akutnih proljeva može se spriječiti ili ublažiti dehidracija

Savjeti za kućnu njegu i liječenje djeteta oboljelog od proljeva:
• dati djetetu više tekućine nego obično,
• ne prekidati dojenje,
• djetetu dati prokuhanu, ohlađenu vodu,
• dati vodu s hranom koja sadržava sol,
• djetetu ponuditi vodenastu hranu: kašice, juhe,
• ORS dati prema uputama liječnika,
• dati djetetu onoliko tekućine koliko želi i nastaviti s davanjem ORS-a prema uputama liječnika dok proljev ne prestane.

Rogamil elektrolit  je gotov napitak od rogača i mineralnih soli za oralnu rehidraciju koji
sprječavanja i/ili liječi dehidraciju, nadomješta nedostatak kalija i drugih elektrolita, regulira poremećaj acidobaznog statusa, skraćuje trajanje proljeva te ubrzava oporavak sluznice crijeva.

Prednosti primjene Rogamil elektrolita: 
• gotov napitak
• sadrži optimalnu koncentraciju elektrolita, što omogućuje brži oporavak enterocita i time skraćuje trajanje proljeva te gubitak soli i tekućine
• sadržani rogač pomaže regulaciju nastalih probavnih tegoba
• ugodnog je okusa i arome banane

 

Važna napomena:
Ovaj članak daje opće informacije i ne bi trebao biti korišten za samodijagnozu ili liječenje, te ne može zamijeniti liječnički posjet.

 

Kako se zaštititi od infekcija mokraćnog mjehura?

Infekcije mokraćnog sustava spadaju u najčešće infekcije. Infekcije u mokraćnom sustavu dijele se na infekcije gornjih (upale bubrega i mokraćovoda) i donjih mokraćnih organa (upale mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi). Ako se upala mokraćnog mjehura ne liječi može zahvatiti bubrege, pa čak i oštetiti.

Najvažnije činjenice o infekcijama mokraćnog sustava i kako ih spriječiti:

1) Što uzrokuje infekciju mokraćnog mjehura?

Najčešći uzročnici su bakterije, i to najčešće crijevne bakterije koje žive u probavnom traktu, kao što je bakterija Escherichia coli, te bakterije u području kože oko mokraćne cijevi. Bakterije se mogu  penjati kroz mokraćnu cijev i umnožiti se u mokraćnom mjehuru. To je najčešći način ulaska, od otvora mokraćne cijevi prema mokraćnom mjehuru. Žene češće oboljevaju od upale mokraćnog mjehura (cistitis) od muškaraca. Razlog je kraća uretra (mokraćna cijev) te blizina uretre i anusa, što pogoduje nastanku infekcije. Escherichia coli, bakterija koja je najčešći uzročnik upale mokraćnih putova, može se prenijeti i spolnim odnosom.

2) Kako se može prepoznati infekcija mokraćnog mjehura? Koji su znakovi upale?

Upala mokraćne cijevi popraćena je žarenjem i pečenjem nakon mokrenja. Znakovi upale mogu biti bolovi u trbuhu, kao i česte i nagle potrebe za mokrenjem. Liječnik može potvrditi radi li se o infekciji mokraćnog sustava analizom uzorka urina. Ukoliko se radi o upali, u urinu se mogu pronaći bijele krvne stanice i bjelančevine koje ukazuju na upalu.

Obavezno se treba javiti liječniku ako se javlja povišena temperatura, jaka malaksalost ili bol u leđima ili slabinama. To su znakovi komplicirane infekcije mokraćnog sustava. Povremeno, tijekom rutinske kontrole urina može se utvrditi upala, iako nema tipičnih simptoma upale. U tom slučaju radi se o asimptomatskoj infekciji mokraćnih putova, odnosno upali bez pratećih znakova upale. 
Nakon provedene odgovarajuće terapije potrebno je ponovno pregledati urin nakon otprilike jedan ili dva tjedna.

3) Što možete učiniti kako biste izliječili infekciju?

Lijek izbora za bakterijske infekcije je antibiotik. Budući da su uroinfekcije dosta učestale, nekomplicirani slučajevi često se liječe bez upućivanja pacijenta na antibiogram, odnosno testiranja osjetljivosti uzročnika na antibiotik. U posljednje vrijeme se, međutim, javlja sve više otpornosti bakterija na standardne antibiotike.
Stoga je prije uporabe antibiotika uputno napraviti antibiogram, kako bi terapija bila učinkovita protiv patogena. Kako biste spriječili razvoj otpornosti bakterija, antibiotik koji vam je odredio liječnik  potrebno je uvijek popiti do posljednje tablete. Osim ciljane terapije, postoji i tzv. simptomatska terapija, a kojom se ublažuju znakovi bolesti. U tu svrhu koriste se sredstva protiv bolova i sredstva koja smiruju grčeve u trbuhu. Pored toga, preporučuje se piti puno tekućine, jer se tako ispiru uzročnici bolesti iz urinarnog trakta.

4) Koje komplikacije se mogu pojaviti?

Ako se ne liječi, infekcija se može proširiti te zahvatiti bubrege. Upala jednog ili oba bubrega naziva se  pijelonefritis i praćena je visokom temperaturom i malaksalošću. Opasne komplikacije koje se mogu razviti kod takve upale su: otrovanje krvi (sepsa) ili gubitak funkcije bubrega.
Kamenci ili pijesak u mokraćovodima ili bubregu kompliciraju tijek bolesti.  Ozlijeđivanje sluznice mokraćovoda koje nastaje prolaskom pijeska iz bubrega prema mjehuru pomaže razvoju bakterijske infekcije. Svako fizičko sprječavanje toka mokraće, poput bubrežnog kamenca, povećava mogućnost nastanka infekcije. Osobe koje imaju kamence najčešće imaju jake napade boli uzrokovene stezanjem (spazmom) jednog mokraćovoda (renalna, bubrežna kolika) koje uzrokuju prolasci bubrežnih kamenaca.  Ukoliko se otkrije pijesak ili kamenci u mokraćnom traktu treba ih tretirati zasebno od upale, odnosno kamence treba liječiti razbijanjem (litotripsija), a ako se radi o manjim nefrolitima 1-3 mm ili pijesku, mogu biti učinkoviti biljni preparati koji pospješuju njihovo izlučivanje iz mokraćnog trakta.
Infekcije mokraćnog sustava obavezno se liječe u trudnica kako se ne bi razvila upala bubrega. Ponekad se otkrivanjem infekcije mjehura ili bubrega otkrije dijabetes. Česte komplikacije dijebetesa ili šećerne bolesti su infekcije mokraćnih putova. Razlog je visoki nivo šećera u krvi (veći od 10 mmol/L) koji se tada pojavljuje i u mokraći. To uzrokuje lužnatu mokraću (ona više nije kisela, odnosno niskog pH) i lakši razvoj upale mjehura (lužnata mokraća pogodnija je za razmnožavanje bakterija), a kasnije i bubrega. Zbog toga je potrebno utvrditi postojanje šećerne bolesti ,te ju kontrolirati načinom života, prehranom i lijekovima, kako bi se spriječile komplikacije poput infekcija mokraćnih putova.

5) Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Kod nekompliciranih infekcija mokraćnog sustava - to jest, bez temperature i bez drugih faktora rizika (npr. dijabetes, trudnoća, kamenci ili pijesak u mokraćnom sustavu, povećanje prostate, anatomske abnormalnosti urinarnog trakta, prisutnost urinarnog katetera, imunosupresija) – simptomi se mogu ublažiti samoliječenjem uz biljni proizvod  ili pijenjem puno tekućine. Ako se simptomi ne povuku nakon tri dana, treba konzultirati liječnika.
Djeca, trudnice i muškarci, međutim trebaju konzultirati liječnika. Uroinfekciju kod muškaraca često uzrokuje povećanje prostate koja spriječava normalno oticanje urina što omogućava razvoj upale. Većina lijekova ne može dobro prodrijeti u unutrašnjost prostate te svladati infekciju. Zbog toga bakterije koje zaostaju u prostati mogu ponovno inficirati mokraćni mjehur.

6) Kako možete spriječiti uroinfekciju?

Neke osobe pate od čestih infekcija mokraćnog sustava koje mogu biti posljedica smanjenog imuniteta i povećane sklonosti infekciji. Neke od navednih preventivnih mjera često mogu biti učinkovite u smanjenju učestalosti uroinfekcija:
• redovita higijena urogenitalnog trakta
• mokrenje nakon spolnog odnosa
• pijenje dovoljne količine tekućine, otprilike 1-1.5 L vode, negaziranog soka ili čaja
• redovito i potpuno mokrenje
• tuširanje, a ne namakanje u kadi

Pijenje dovoljne količine tekućine može imati preventivni učinak, budući da velik unos tekućine povećava količinu izlučenog urina, a s time se bolje ispiru i patogene bakterije koje se u tom slučaju ne mogu proširiti i izazvati infekciju.
Kod čestog ponavljanja infekcija mokraćnog mjehura učinkovito je korištenje biljnih preparata u preventivne svrhe.

Važna napomena:
Ovaj članak daje opće informacije i ne bi trebao biti korišten za samodijagnozu ili liječenje, te ne može zamijeniti liječnički posjet.

 

Upala prostate (prostatitis)

Upala prostate je bolest koja dovodi do simptoma kao što su bol u donjem dijelu tijela i uzrokuje probleme s mokrenjem. Procjenjuje se da čak polovica svih muškaraca tijekom života oboli od prostatitisa.

Što je prostatitis?

Prostata se nalazi ispred mjehura, te je otprilike veličine kestena, a obavija uretru. Građena je od dvije vrste tkiva, žljezdanog za proizvodnju tekućeg sadržaja koji je sastavni dio sjemene tekućine i mišićnog tkiva koje obavija ove žlijezde čineći tako vanjski omotač prostate.

Upalne bolesti prostate dijele se u dvije grupe: akutna upala prostate i kronična upala prostate. Kod kronične upale razlikuju se tri oblika: kronična upala uzrokovana bakterijama, kronična upala kod koje bakterije ne uspijemo utvrditi i bolna prostata. Sve tri podskupine kronične upale prostate mogu se naći pod nazivom „prostatični sindrom“. Uzročnici kroničnog bakterijskog prostatitisa su mikroorganizmi različitih vrsta: Escherichia coli, Proteus, Enterococcus, Klebsiella, Neisseria gonrrhoeae itd., koje prodiru u prostatu i izazivaju bolesno stanje koje zovemo upala.

Koji su znakovi upale prostate?

Upala prostate dovodi do različitih kliničkih znakova. Znakovi kronične upale prostate su:
bolni simptomi: bol izmedu mošnje i anusa, bol u donjim dijelovima leđa, bol u donjem trbuhu, bol u sjemenicima , bol u spolnom udu i bol kod mokrenja.
znaci poremećenog mokrenja: nepotpuno mokrenje, ponovni nagon na mokrenje u razdoblju manjem od 2 sata, mokrenje na mahove, slabi mlaz mokraće, mokrenje s napinjanjem ili uz pritisak, noćno mokrenje.
znakovi vezani uz seksualne poremećaje: smetnje erekcije, bolovi kod ejakulacije, krv u spermi, smanjena želja za seksualnim odnosom, preuranjena ejakulacija.
Kada se sumnja na infekciju prostate, liječnik će prvo pažljivo ispitati bolesnika o njegovim tegobama. Iza ovoga slijedi pregled bolesnika koji uključuje obavezni pregled prostate palpacijom. Prostata je obično otečena, a ponekad i bolna. U dijagnostičke preglede ulaze različite vrste ispitivanja mokraće, sperme, prostatičnog iscjetka, sekreta mokraćne cijevi i laboratorijske pretrage krvi. Osim toga, potrebno je učiniti ultrazvučni pregled prostate te funkcionalne pretrage poremećaja mokrenja. U nekim slučajevima za pojašnjenje postojećih tegoba treba učiniti pregled mokraćne cijevi, a ponekad i mikroskopsku analizu materijala dobivenog punkcijom prostate. Katkada postoji potreba i za rendgenološkim ispitivanjem.

Liječenje prostatitisa

Liječenje prostatitisa ovisi o uzroku bolesti. Ako su uzročnici bakterije, na osnovu nalaza urinokulture propisuje se antibiotik. Ostali oblici upale prostate liječe se, između ostalog, tzv. alfa blokatorima i protuupalnim lijekovima koji mogu ublažiti bol. U nekim slučajevima mogu pomoći i biljni preparati. Kod kronične upale prostate preporučuje se nositi toplu odjeću, a od koristi su i tople kupke.

Kako spriječiti upalu prostate?

Infekcije mokraćnog sustava kod muškaraca su rijeđe, a najčešće započinju upalom mokraćne cijevi. Bitno je što prije započeti liječenje kako bakterije ne bi ušle kroz mokraćnu cijev u prostatu, jer većina lijekova ne može dobro prodrijeti u unutrašnjost prostate te svladati infekciju u prostati. 

Važna napomena:
Ovaj članak daje opće informacije i ne bi trebao biti korišten za samodijagnozu ili liječenje, te ne može zamijeniti liječnički posjet.

 

Poželjna prehrana kod reumatoidnog i uričnog artritisa

Poželjna prehrana kod reumatoidnog artritisa
Poznato je da pravilan izbor hrane može ublažiti simptome artritisa, a u nekim slučajevima može biti i jedini odnosno primarni uzročnik bolova. Hrana, uključujući lijekove i ljekovito bilje, ne može izliječiti reumatiodni artritis, ali može smanjiti tegobe uzrokovane artritisom.

Što je reumatiodni artritis?
Reumatiodni artritis (RA) je najčešćea autoimuna reumatska bolest upalnog karaktera. Javlja se između 20. i 45. godine života, no može se javiti u svakoj životnoj dobi. Češća je u žena, ali mogu oboljeti i osobe starije životne dobi i djeca. To je teška, progresivna i kronična bolest cijelog organizma, a najizraženija je na zglobovima. RA je bolest koju obilježavaju faze poboljšanja i pogoršanja tijekom cijelog života. Uzrok bolesti je neprimjerena aktivnost imunološkog sustava: organizam stvara protutijela usmjerena protiv vlastitih bjelančevina. Uzrok bolesti je nerazjašnjen, no smatra se da stanovitu ulogu u pojavi bolesti ima naslijeđe. Pojavu bolesti mogu izazvati emocionalni stresovi, ili vanjski faktori: hladnoća, vlaga, fizički napori, psihičke traume i nepovoljni socijalni uvjeti života. Bolest nije prenosiva.

Koji su znaci reumatiodnog artritisa?
Reumatiodni artritis u 80% slučajeva počinje postupno i neprimjetno. Najraniji simptom je jutarnja ukočenost prilikom pomicanja prstiju na rukama. Potom se javljaju otekline malih zglobova šaka. U početku jutarnja ukočenost zglobova traje nekoliko minuta sve dok se ruke ne razgibaju, a to svakim danom traje sve duže - i po nekoliko sati. Bolešću mogu biti zahvaćeni i zglobovi grkljana zbog čega se javlja promuklost, a zbog zahvaćenosti ušnih koščica slabi sluh. Zahvaćeni zglobovi gornje i donje čeljusti otežavaju žvakanje hrane, a mogu biti zahvaćeni i zglobovi kralježnice. Ne česta, ali vrlo karakteristična pojava za RA su potkožni čvorići koji se javljaju u 10 do 20 % bolesnika. Nalazimo ih obično u težim slučajevima. Napredovanjem bolesti, razorena hrskavica i kost ispod hrskavice uzrokuju da zglob postupno izgubi funkciju, pokretljivost i da se na njemu stvore deformiteti. Na koži ponekad nastaju rane zbog nedovoljne prehrane kože zbog upale žila koje ju prokrvljuju. U daljnjem tijeku bolesti otiču drugi zglobovi i to obično centripetalno od prstiju prema ramenima i od prstiju stopala prema kukovima. Karakteristično je da su zglobovi zahvaćeni simetrično i to isti zglobovi na rukama i nogama. Tijekom napretka bolesti zahvaćen je sve veći broj zglobova, bolovi su sve jači (i u mirovanju), otekline su stalne, a gibljivost zglobova je sve više ograničena uz nastajanje deformacija na prstima ruku i nogu.

Liječenje reumatiodnog artritisa 
Budući da je RA upalna bolest progresivnog tijeka, bolesniku treba ukazati na smanjenje tjelesnog napora i naprezanja, na potreban noćni odmor i barem dvosatni dnevni odmor, čuvanje od psihičkih stresova te važnost prehrane.

Poželjna prehrana kod reumatiodnog artritisa
Hrana koja može pogoršati bolest: kukuruz, pšenica, slanina, mlijeko, citrusi, raž,
zob, jaja, crveno meso, rajčica, kava bez kofeina.
Dokazi u korist mediteranske prehrane: istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition dokazuje da osobe koje crveno meso jedu svaki dan imaju dvostruko veći rizik da obole od reumatiodni artritis u odnosu na osobe koje crveno meso jedu 2 puta tjedno. Drugim riječima, vegetarijenska i mediteranska prehrana smanjuju izglede za pojavu reumatoidnog artritisa. Mediteransku prehranu karakterizira visok unos voća, povrća, ribe i maslinovog ulja te relativno niska konzumacija crvenog mesa. Mononezasićene masti iz maslinovog ulja imaju protuupalni učinak, ublažavajući kod osoba s reumatoidnim artritisom posljedice "napada" imunološkog sustava na zglobove.
Isto tako, antioksidansi iz voća i povrća štite stanice organizma od oštećenja, dok plava riba kao što je srdela, skuša, tuna i losos obiluju omega- 3 masnim kiselinama koje izravno djeluju na obrambeni sustav. Također, masti morskog podrijetla sprječavaju proizvodnju leukotriena B4, upalne tvari koja je odgovorna za simptome artritisa. Svakodnevni unos ulja iz jetre bakalara, koje obiluje vitaminom D i omega 3 masnim kiselinama može biti od koristi oboljelima od RA. Osim navedenoga, konzumacija ribe osigurava unos kalcija, magnezija, joda, fosfora, fluora i bjelančevina, tvari koje imaju važnu ulogu u izgradnji koštane mase.
Svakodnevni unos svježeg voća i povrća sprječava nastajanje upalnih tvari.
Bućine, lanene i sezamove sjemenke koncentrirani su izvor "dobrih masnoća" kao što su omega 3 masne kiseline, alifa linolenska kiselina, te jednsotrukonezasićene oleinske kiseline. Dobar su izvor mangana, bakra, cinka, magnezija i vitamina E, potrebnih za zdravlje kostiju i zglobova. Ta činjenica je važna budući da su istraživanja dokazala manjak cinka, magnezija, kalija te vitamina B6 kod oboljelih od RA.
Nekoliko načina kako poslužiti sjemenke:
- pomiješajte ih s voćem i žitaricama za doručak
- dodajte žlicu sjemenki u salatu
- pospite sjemenke po kuhanom povrću
Nadalje, preporučuju se 3 šalice zelenog čaja dnevno zbog protuupalnog djelovanja polifenola.

Poželjna prehrana kod uričnog artritisa ( giht )
Hrvatski naziv za giht je ulozi. Ulozi nastaju zbog određenih poremećaja izmjene tvari u organizmu. Bolest nastaje zbog taloženja kristala mokraćne kiseline i njezinih soli u hrskavici zglobova. Giht se najćešće javlja nakon 40. godine starosti.
Hrana koja može pogoršati urični artritis:
Potrebno je izbjegavati meso i alkohol, a konzumirati mliječne proizvode.
Naročito treba izbjegavati hranu bogatu purinom: iznutrice, plavu ribu (srdela, tuna, skuša, losos), riblje konzerve, suhomesnate proizvode, mesne ekstrakte, kvasac, žestoka alkoholna pića i pivo, školjke i rakove, gljive, crveno meso (junetina, svinjetina i sl.).
Dijeta za urični artritis : kelj, artičoka, kupus, svježi krastavci, mahunarke, brokula,cvjetača, špinat, grašak, voda ili nezaslađeni čaj, svježe voće, mlijeko i mliječni proizvodi sa smanjenim udjelom masti. Hranu treba soliti umjereno, a sol zamijeniti začinskim biljem.
Potrebno je unositi dovoljne količine tekućine, najbolje je piti vodu i nezaslađene biljne čajeve, jer se tako potiče izlučivanje mokraćne kiseline iz organizma.
Umjesto namirnica s visokim sadržajem purina (svinjetina, junetina, plava riba) dobar izvor proteina je meso peradi, kuhana jaja te svježi posni sir. Treba pripaziti na unos masnoća životnjskog porijekla.
Svesti na minimum konzumiranje namirnica i pića bogatih šećerom, slatkiše , osobito bogate fruktozom.
Zdrava je i tjelovježba.

Izvor: prim.dr.sc. K. Berdnik-Gortan, mr.sc. I. Martinis, dipl. ing., I. Oreč, dipl. ing., M. Lasić, dipl. ing. : "Prehrana kod reumatoidnog i uričnog artritisa (gihta)", Priručnik za bolesnike,  Izdavač: Društvo reumatičara za djecu i odrasle, Zagreb, 2012.

Važna napomena:
Ovaj članak daje opće informacije i ne bi trebao biti korišten za samodijagnozu ili liječenje, te ne može zamijeniti liječnički posjet.

SUHO ČETKANJE - prirodni tretman detoksikacije

Suho četkanje (engl.dry brushing), drevna metoda detoksikacije tijela svoj je povratak doživjela posljednih godina, ponajviše zaslugom brojnih poznatih i slavnih koji ne mogu dovoljno nahvaliti ovu prirodnu tehniku čišćenja ne samo kože već i čitavog organizma. Pa tako Gwyneth Paltrow prakticira suho četkanje svaku večer prije spavanja, dok se Miranda Kerr kune u učinkovitost ovog tretmana kod reduciranja celulita.

No nije ovdje riječ samo o celebrity trendu. Metoda suhog četkanja svoj izvor ima u Ayurvedi, tisućama godina staroj indijskoj medicini koja upravo danas pokazuje veliki potencijal kao komplementarna disciplina zapadnoj suvremenoj medicini. Koža kao najveći organ tijela ujedno je i ogledalo njegovog zdravlja. Koža apsorbira gotovo 70% onoga što na nju nanosima, bilo da se radi o kozmetičkim i higijenskim proizvodima koje svakodnevno koristimo ili toksinima koji u kožu dopiru iz okoliša. Na sreću, koža također ima veliku sposobnost izbacivanja toksina iz organizma. Suho četkanje potpuno je prirodna i blaga metoda detoksikacije. U tome i jest njezina velika dobrobit, prirodno izbacivanje toksina bez narušavanja ravnoteže  organizma.

Suho četkanje spoj je eksfolijacije i masaže kojom se uklanjaju mrtve stanice s površine kože i potiče njezina revitalizacija. Četkanje stimulira cirkulaciju krvi i limfnog sustava što pozitivno utječe na cjelokupan imunološki sustav. Također pomaže u otklanjanju celulita te poboljšava tonus i elastičnost kože.

Zavirite u našu trgovinu kako biste pronašli sve potrebne informacije!

Akcija ožujak 2020

Akcija u ožujku !⭐️

Pogledajte nove proizvode u našoj ponudi. Naručite on-line https://herba-laboratorij.hr/biljni-pro…/…/kozmeticki-saloni
ili nas posjetite u našem prodajnom prostoru Ulica Cvijete Zuzorić 49, Zagreb svakim danom 8-16h, subotom 9-17h.

 
Vezani proizvodi:
Vezani proizvodi:
Vezani proizvodi:
Vezani proizvodi:
Vezani proizvodi:
Vezani proizvodi:
Vezani proizvodi:
Vezani proizvodi: