Jeste li znali

Rogač sadrži više kalcija od mlijeka !

100 g rogača ima 352 mg kalcija, dok 100 g mlijeka sadrži samo 120 mg.

Pored toga, rogač ne sadrži oksalnu kiselinu koja smanjuje apsorpciju kalcija. Zbog toga je dobar izvor kalcija za djecu i za osobe oboljele od reumatoidnog artritisa.

 

Smokva - sočna, slatka, ljekovita - dobra je i korisna preporuka za reguliranje stolice

Smokva - sočna, slatka, ljekovita - dobra je i korisna preporuka za reguliranje stolice

smokve su jedna od prirodnih namirnica koje se preporučuje konzumirati protiv zatvora stolice. Smokva kao najprirodniji laksativ ne uzrokuje štetne posljedice kao što je stvaranje navike ili iritirani proljev, te blago potiču crijeva na rad. Zbog toga se najčešće preporučuju djeci, trudnicama i osobama starije životne dobi.

 

Suhe smokve, u odnosu na svježe, sadrže trostruko veću količinu minerala magnezija !

Suhe smokve, u odnosu na svježe, sadrže trostruko veću količinu minerala magnezija !

Magnezij ubrzava spore pokrete crijeva na prirodan način što doprinosi laksativnom djelovanju (potiče čišćenje) suhih smokava.

 

Suhim šljivama protiv anemije

redovita konzumacija suhih šljiva pospješuje iskoristivost željeza. To omogućuje visok udio vitamina C koji se uz željezo nalazi u šljivama, budući da vitamin C poboljšava iskoristivost željeza koje hranom unosimo u organizam.

 

Težina zlata se mjeri sjemenkama rogača ?

U antičko doba sjemenke rogača su služile kao jedinica za mjeru vaganja zlata.  Sjemenke rogača, bez obzira na veličinu i uvjete čuvanja, uvijek imaju jednaku masu od 0,18 grama. 

 

Požar - novi ciklus života?

Plavičasta izmaglica se izdiže iznad šuma eukaliptusa za visokih temperatura zbog isparavanja eteričnih ulja iz listova i grana eukaliptusa. Ulje je vrlo zapaljivo, vatra se brzo širi krošnjama eukaliptusa, a otpale grane i kora na tlu pospješuju razbuktavanje požara. Međutim, izgorjela se stabla kao nekim čudom počinju vrlo brzo obnavljati, jer ljepljiva struktura ispod kore čuva biljku od ozbiljnih oštećenja, a brojne kemijske reakcije pokrenute upravo toplinom požara potiču pupove skrivene duboko ispod kore da izbiju na svjetlost sunca. Zbog topline pucaju i čaške sa sjemenkama, te se sjemenke rasipavaju po tlu započinjući u pepelu požara novi ciklus života.