Tko je taj Smokvan?

Smokvan je mali otkačeni veseljak koji se bavi zabavljanjem djece. On je skakutava smokvasta loptica koja će napraviti sve kako bi se djeca u njegovom društvu osjećala veselo, zdravo, zaigrano i zadovoljno i čija interakcija s djecom pozitivno utječe na njihov razvoj.

Smokvan se doima djetinjasto ali posjeduje znanje i mudrost odrasle osobe pa djeci služi kao prijatelj, savjetnik i učitelj.

Smokvan je prijatelj roditelja i odraslih - svojom pozitivnom energijom olakšava vam i uveseljava stresnu svakodnevnicu.

Kada odabrati Smokvan®, tekući pripravak od smokve i šljive (150 ml)?

Smokve su bogat izvor prehrambenih vlakana, a visok udio čine vlakna topljiva u vodi. Ta vrsta vlakana povoljno djeluje na regulaciju probave.
Suhe smokve imaju trostruko veću količinu minerala magnezija od svježih smokava što doprinosi njihovom pozitivnom djelovanju na probavu. 

Suhe šljive sadrže čak tri sastojka koji pridonose dobroj probavi:

 • visok udio netopljivih prehrambenih vlakana.
  Ova vlakna se ne mogu razgraditi u probavnom sustavu, već vežu na sebe vodu i čine stolicu voluminoznijom, što olakšava prolaz kroz crijevo.
 • sorbitol, prirodni šećer koji ima sposobnost upijanja vode. 
 • dihidroksifenil–izatin, tvar koja potiče kontrakcije crijeva, što je nužni proces za redovito pražnjenje crijeva.
 

Zašto odabrati Smokvan®?

 • može ga koristiti cijela obitelj – pogodan je za djecu, trudnice i osobe starije životne dobi
 • lako se dozira
 • izrađen je od suhog voća
 • dobro se podnosi
 
Cijena: 9,00 € 67,81 kn
 
komada
KOŠARICA nedostupno
 
KOŠARICA
 
FAQ SMOKVAN

1. Što sadrži Smokvan ?

Smokvan sadrži pire suhih smokvi i šljiva.

Smokve su bogat izvor prehrambenih vlakana, a visok udio čine vlakna topljiva u vodi. Ta vrsta vlakana povoljno djeluje na regulaciju probave. Suhe smokve imaju trostruko veću količinu minerala magnezija od svježih smokava što doprinosi njihovom pozitivnom djelovanju na probavu.

Suhe šljive sadrže čak tri sastojka koji pridonose dobroj probavi:

 • visok udio netopljivih prehrambenih vlakana. Ova vlakna se ne mogu razgraditi u probavnom sustavu, već vežu na sebe vodu i čine stolicu voluminoznijom, što olakšava prolaz kroz crijevo.
 • sorbitol, prirodni šećer koji ima sposobnost upijanja vode.
 • dihidroksifenil-izatin, tvar koja potiče kontrakcije crijeva, što je nužni proces za redovito pražnjenje crijeva.
 • Ne sadrži šećer već prirodni nadomjestak šećera (sorbitol) i zbog toga je pogodan za dijabetičare.

 

2. Treba li piti više ili manje vode kod problema sa usporenom probavom ?

Nedovoljni unos vode ima veliki utjecaj na pojavu usporene probave. Debelo crijevo apsorbira vodu i hranjive tvari iz hrane što prolaze kroz njega prije nego što se eliminiraju iz tijela. Usporena probava se javlja kada debelo crijevo upije previše vode, zbog čega se otpadne tvari teško odstranjuju i suše se.

 

3. Mogu li djeca imati usporenu probavu ?

Djeca sve češće provode slobodno vrijeme ispred televizora ili pak kompjutera te zbog toga ulaze u rizičnu “sjedilačku” populaciju koja najčešće ima problema sa usporenom probavom

 

4. Kako mogu poboljšati svoju prehranu ako patim od usporene probave ?

OSNOVNE PREHRAMBENE SMJERNICE:

 • povećati unos tekućine (voda, gusti sokovi, voćni sokovi)
 • povećati unos namirnica bogatih vlaknima
 • ravnomjerno rasporediti obroke (minimalno 5 obroka na dan)
 • uskladiti omjer ugljikohidrata, masti i proteina u ukupnom energetskom unosu

 

5. Smiju li djeca i trudnice koristiti Smokvan ?

Smokvan je pogodan za primjenu kod djece i trudnica jer se dobro podnosi (ne uzrokuje jak podražaj na pražnjenje crijeva)

 

6. Zašto odabrati Smokvan ?

 • može ga koristiti cijela obitelj - pogodan za djecu, trudnice i osobe starije životne dobi
 • lako se dozira
 • izrađen je od suhog voća
 • dobro se podnosi

 

7. Koliko dugo je poželjno koristiti Smokvan ?

Smokvan se može koristiti do normalizacije tegoba.

 

8. Kada kod djece nastaju problemi sa usporenom probavom (što uzrokuje probleme) ?

U malog djeteta često je bolna defekacija uzrok pojavi usporene probave. Bol pri defekaciji može biti zbog hrane s malo vlakana a s obiljem mlijeka. Često je kritični trenutak kad stolica počinje izostajati, upravo početak forsiranja defekacije u posudu.

Kontrola stolice uspostavlja se tek u određenom stupnju razvoja. U djeteta koje je naučilo stajati paravertebralni mišići su u stanju trajne toničke kontrakcije, a isto se događa s mišićima dna zdjelice. Tek kada dijete sigurno stoji, postignuti su fiziološki preduvjeti za održavanje kontinencije, a tek nakon toga postupno i za pokušaj kontroliranja defekacije te odvikavanja od pelena.

U dobi malenog djeteta ponekad se javi bolna defekacija, koju roditelji nisu nužno morali registrirati kao neugodnu. Nakon takvog jednog neugodnog iskustva, dijete čim osjeti nagon na defekaciju, križa nogice, poskakuje ili se skriva. Roditelji obično te manevre, kojima je cilj zadržavanje stolice, tumače kao pokušaj defekacije.

Dovoljna je jedna bolna defekacija da dijete počne zadržavati stolicu. Tako se pokreće začarani krug: što se stolica dulje zadržava, to je svaka slijedeća defekacija bolnija.

Ako dijete jede malo vlakana, a mnogo mlijeka ili slatkiša, može se objasniti povod pojavi usporene probave.

Često je potrebno promijeniti prehranu, ograničiti mlijeko i slatkiše a povećati unos neprobavljivih vlakana. Potrebna količina neprobavaljivih vlakana u gramima računa se tako, da se broju djetetovih godina doda 5-10.

Roditelji mogu provesti vježbanje sjedenja na toaletu.

Ovo je vrlo jednostavno za provesti. Npr. ohrabrite dijete da ide u toalet kad god to želi. Pri prevladavanju straha od toaleta može pomoći dopuštenje djetetu da ponese omiljenu igračku kada ide na toalet. U fazi odvikavanja od pelena je najbitnije ne forsirati jer to uzrokuje dodatnu napetost.

Različiti faktori mogu uzrokovati kod djeteta odgađanje defekacije. To može biti početak odlaska u vrtić ili uvođenje nove namirnice u prehranu. Često je uzrok i strah od toaleta. Na primjer, neke tv reklame reklamiraju sredstava za čišćenje wc-a na taj način da se u wc-u nalaze razni čudovišni likovi. 

 

9. Prijedlozi za prehranu djece

Kruške, buća i suho voće omekšavaju stolicu. S druge strane banana, mrkva, čokolada, kakao i fast food zatvaraju stolicu. Zato je dobro ograničiti unos takve hrane.

Namirnice od cijelozrnatih žitarica imaju povoljan učinak na probavu.

Koristite maslinovo ulje za kuhanje i pečenje umjesto maslaca, margarina i suncokretovog ulja.

Tjelovježba i sportske radionice dobro djeluju na probavu djece. Stvorite dovoljno mogućnosti za ludiranje i utrkivanje.

Osigurajte mirnu i ugodnu atmosferu u toaletu.

Važno je piti dovoljno tekućine. Čaša gustog soka ujutro prije doručka dobro djeluje na crijeva i probavu.

Naglasak u prehrani kod usporene probave mora biti na povećanom unosu vlakana putem voća i povrća.

 

10. Uzrokuju li jaja i čokolade zatvor ?

Ponekad se kaže da jaja uzrokuju usporenu probavu. Međutim, sa nutricionističkog stajališta to nije potvrđeno. Točno je da jaja sadrže bjelančevine i masnoću koje naš organizam gotovo u potpunosti iskoristi. Ali, jaja ne sadrže uopće vlakna koja su bitna za normalnu aktivnost crijeva. Uz tekućinu, vlakna u crijevima zadržavaju vodu i povećavaju volumen stolice što je bitno za poticanje refleksa defekacije. 

Čak i ako pojedete više jaja npr. Za Uskrs, to ne bi trebalo uzrokovati usporenu probavu, sve dok jedete dovoljno hrane s biljnim vlaknima. 

Ovo se odnosi i na unos čokolade u dnevnoj prehrani.

Hrana za dobru probavu je dobro balansirana prehrana a to uključuje povrće, voće i cijelozrnate žitarice. Za poticanje probave dobre su šljive, kruške, smokve i jogurt jer sadrže topiva vlakna koja omekšavaju stolicu.

 

11. Koji oblik magnezija je najbolje koristiti u trudnoći ?

Poznata je važnost magnezija za pravilan mišićni rad, a otuda slijedi i izravna povezanost magnezija s probavom, jer za probavni sustav možemo reći da je zapravo dugačak mišić. Jedan od pokazatelja utjecaja nedostatka magnezija na pokretljivost crijeva je studija iz 2006. godine (3.000 sudionika) koja je uputila na povezanost nedovoljnog unosa magnezija i namirnica bogatih vodom s pojavom usporene probave.

Laksativno djelovanje magnezija očituje se putem dva mehanizma:

 • Magnezij privlači vodu, a ta povećana količina vode u debelom crijevu omekšava stolicu i čini ju voluminoznijom
 • Magnezij opušta mišiće u crijevima što pomaže eliminaciji zatvora

Od uzimanja magnezija kao dodatka prehrani potrebno je vrijeme od 2-4 sata da izazove pokretljivost crijeva, a u nekim slučajevima potreban je i duži period. Često se preporučuju mineralne vode s dodatkom magnezija međutim vode ne sadrže biljna vlakna. Stoga je učinkovitije koristiti voće kao prirodan izvor magnezija jer se tako unose i biljna vlakna.

U trudnoći je poželjno piti magnezij jer opušta mišiće nogu ali i crijevni mišić te na taj način pomaže kod probave.

Suhe smokve i šljive su voće koje obiluje magnezijem a dodatna prednost u odnosu na vodu sa magnezijem je ta što voće obiluje biljnim vlaknima koja su nužna za dobru probavu.

Suhe smokve su preporuka za konzumiranje tijekom trudnoće iz više poželjnih razloga:

 • Smokve uzrokuju alkalnu vrijednost u organizmu nakon konzumacije što je poželjnije od hrane koja zakiseljuje organizam
 • Bogate su kalcijem koji je potreban za razvoj zubi i kostiju fetusa
 • Izvor su omega-3 kiselina i folata koji su bitni za razvoj mozga fetusa
 • Povoljno utječu na iskorištenje željeza jer sadrže vitamin C koji pomaže resorpciju željeza
 • Bogate su vlaknima i na taj način potiču probavu
 • Održavaju vašu kožu zdravom i lijepom jer sadrže sastojak psoralen
 • pomažu smanjenju jutarnjih mučnina zbog sadržaja vitamin B6
 • Povoljno utječu na razinu kolesterola zbog omega-3, omega-6 masne kiseline i fitosterola
 • Prirodan su izvor šećera