Registracija       Prijava
 
 
KOŠARICA JE PRAZNA

Kako ulja pomažu koži?

Objavljeno: 18.12.2019.
 

Možda ste primijetili kako sve više kozmetičkih brendova zadnjih godina lansira čista biljna ulja poput argana, jojobe, kokosa ili pak uljne mješavine uz primamljive tvrdnje o njihovoj djelotvornosti? No, da li ulja u njezi kože zaista ispunjavaju svoj potencijal? 

Činjenice poduprte sve brojnijim istraživanjima o tome što biljna ulja mogu učiniti za kožu su prilično fascinantne. Možda nisu čudotvorna, ali prava čista biljna ulja ili pomno birane mješavine ulja mogu učiniti značajnu razliku kod suhe, dehidrirane, osjetljive, ali i masne i problematične kože. Ustvari, za svaki problem kože postoji  određeno ulje koje ga pomaže riješiti.

Jesu li ulja  pravi izbor za vas?

Ulja će se pokazati kao odličan izbor ako se borite s povremenom (najčešće sezonskom) ili kronično suhom, ljuskavom ili dehidriranom kožom gdje konvencionalni ovlaživači ne djeluje dovoljno bez obzira na to koliko su obogaćeni i umirujući. Umjesto da neprestano tražite novi ovlaživač ili hidratantnu kremu, ulje za lice (argan ili ulje ploda divlje ruže) možete lako dodati u svoju rutinu i vidjeti lijepu razliku. Vaša će koža postati glatka, mekša, elastična i prirodno blistavija.  Ulja su korisna i za očuvanje vitalne hidratacije kože i imaju nevjerojatna trenutna svojstva zaglađivanja, a posebno će koristiti  koži kojoj je potrebno ekstra hranjivosti i obnove u hladnim zimskim mjesecima. Ako imate masnu kožu vjerojatno se zgražate i same pomisli na ulja. No u kozmetici vrijede neka druga pravila jer upravo primjenom ispravnih ulja (jojoba ili lješnjak) možete dati signal koži da prestane s prekomjernim lučenjem masnoće. 

Krema ili ulje?

Ako imate suhu kožu, ne postoji djelotvornija kombinacija hranjivih sastojaka od biljnih ulja. Upravo su biljna ulja, uz dodatak eteričnih ulja, ona koja omogućuju dugotrajno održavanje vlage u koži.  Biljna ulja su bogat izvor antioksidanata emolijenata (tvari koje omekšavaju kožu), ali s druge strane ne sadrže u dovoljnoj mjeri sastojake koji obnavljaju kožu (poput niacinamida, retinola ili peptida) ili sastojaka koji pojačavaju hidrataciju (poput ceramida i hijaluronske kiseline). Zato nije pametno zamijeniti ulje kremom ili ovlaživačem. Velika je prednost ulja u odnosu na kreme što se  mogu koristiti bilo gdje na licu ili tijelu - ne postoje istraživanja koja pokazuju da su određena ulja bolja za jedan ili drugi dio vaše kože. Za prevenciju strija  teško da ćete naići na nešto bolje od biljnih ulja, a kod masaže tijela ulja zaista nemaju premca. Biljna ulja su odlični nositelji raznih ljekovitih tvari koje se lako otapaju u uljima kao što su eterična ulja, vitamini topivi u uljima poput vitamina E  te prirodne tvari koje djeluju emolijentno. Ali koliko god blagotvorna, biljna ulja ne zamjenjuju druge bitne sastojke za njegu kože kožu. Neka vam biljno ulje ili mješavina biljnih ulja posluže kao poticaj koji će nadopuniti vašu rutinu. Dobitna bi kombinacija bila nanositi ulje ispod svoje uobičajene kreme.

Vaša je koža složen organ koji nikada ne može sve svoje potrebe zadovoljiti jednim proizvodom ili jednim čudotvornim sastojkom. Zamislite ulja za kao pomoćne igrače, a ne kao vodeću ulogu u kompletnoj rutini njege kože.