Upale mokraćnog mjehura (akutni cistitis)

Žarenje i bol za vrijeme mokrenja mnoge osobe prepoznaju kao znakove upale mokraćnog mjehura (cistitis). Ponekad je za liječenje akutnog cistitisa dovoljan biljni pripravak, dok su u drugim slučajevima potrebni antibiotici.

Upale mokraćnog mjehura (akutni cistitis)
Žarenje i bol za vrijeme mokrenja mnoge osobe prepoznaju kao znakove upale mokraćnog mjehura (cistitis). Ponekad je za liječenje akutnog cistitisa, dovoljan biljni pripravak, dok su u drugim slučajevima, potrebni antibiotici.

Što je cistitis?
Mnoge osobe iz osobnog iskustva znaju da su infekcije mokraćnog mjehura nelagodne. Stalan nagon na mokrenje popraćen boli uobičajeni su simptomi infekcije mokraćnog sustava.
Procjenjuje se da svaka druga žena barem jednom u životu  oboli od ove upale, dok muškarci znatno rijeđe obolijevaju.
Uglavnom se radi o upali mjehura uzrokovanoj bakterijama, dok su virusi, paraziti ili gljivice rjeđi uzročnici. Mikroorganizmi obično ulaze u mokraćni mjehur kroz mokraćnu cijev, gdje uzrokuju upalu i iritaciju stijenke mokraćnog mjehura. Drugi način ulaska mokroba je putem krvi direktno u bubrege. Hladnoća ili oslabljen imunološki sustav pogoduju razvoju infekcije.

Razlikuje se:
nekomplicirani cistitis:
To je infekcija mjehura kod bolesnika koji nemaju čimbenike rizika za takve bolesti.

komplicirani cistitis:
Infekcije mjehura u bolesnika s čimbenicima rizika koji potpomažu razvoj bolesti (predisponirajući čimbenici). To uključuje:
- trudnoću
- dijabetes (šećerna bolest)
- imunodeficijenciju ili imunosupresiju zbog lijekova
- hidronefroza i sužavanje mokraćnog sustava (npr. povećanje prostate, mokraćni kamenci, tumori i dr.)
- retenciju urina iz mjehura u ureter (vezikoureteralni refluks)
- disfunkciju mjehura (npr. bolesti živaca koji inerviraju mokraćni mjehur)
- cistitis i rekurentne infekcije mokraćnog sustava

Uzroci i čimbenici rizika
Za infekcije mjehura većinom su odgovorne bakterije iz crijeva koje ulaze u mokraćni mjehur preko vanjskog otvora mokraćne cijevi i tu nalaze pogodno mjesto za razvoj. Žene češće oboljevaju zbog kratke mokraćne cijevi koja se nalazi u blizini završnog debelog crijeva gdje bakterije lakše ulaze u mokraćnu cijev.
Najčešći uzročnik upale mokraćnog mjehura (cystitis) su Escherichia coli bakterije. One pripadaju normalnom sastavu ljudske crijevne flore. Zbog toga lako prelaze od završnog debelog crijeva do mokraćne cijevi i preko nje do mokraćnog mjehura.
Ostali uzročnici cistitisa su: Proteus mirabilis, Staphylococcus, Streptococcus, Klebsiella, ili gljiva kao što je kvasac Candida albicans. U rijetkim slučajevima, uzročnici mogu biti virusi ili paraziti.
Mikroorganizmi nisu uvijek uzročnici infekcije mjehura, jer cistitis mogu uzrokovati nuspojave nekih lijekova ili zračenje.


Čimbenici rizika

Infekcije mjehura češće se javljaju kod žena zbog kratke uretre (mokraćne cijevi, koja je kod žena oko 4 cm, za razliku od 20 do 25 cm kod muškaraca), te blizine uretre i anusa.


Čimbenici koji doprinose infekciji mokraćnog mjehura:
• slab imunološki sustav i određeni metabolički poremećaji (npr. šećerna bolest)
• spolni odnos: žene često nakon spolnih odnosa dobivaju upalu mokraćnog mjehura.
• trudnoća: zbog promjene hormonske ravnoteže.
• opstrukcije mokraćnih kanala ili zaostali urin u mjehuru: urinarne opstrukcije mogu imati različite uzroke. To su: povećanje prostate, bubrežni kamenci ili tumor koji mogu stisnuti mokraćnu cijev i tako onemogućiti normalno i/ili potpuno otjecanje urina. Također, disfunkcija mjehura, koja se javlja kod bolesti živčanog sustava i paraplegije može spriječiti pražnjenje mjehura. Nakupljena mokraća na dnu mjehura, na taj način čini plodno tlo za razvoj bakterija. Posljedica toga može biti ponavljanje infekcije mokraćnog sustava.
• trajni kateter: uzrokuje mehaničke iritacije mjehura i može stvoriti otvorenu vezu izvan mokraćnog sustava i omogućiti bakterijama da uđu u mokraćnu cijev.

Simptomi i komplikacije

Tipični znakovi infekcije mjehura uključuju bol pri mokrenju i peckanje, učestalo mokrenje i bol u trbuhu. Mokraća je tamnije boje, neugodnog mirisa, a može sadržavati i krv. U slučaju da je upala zahvatila bubrege pojavljuje se visoka temperatura s drhtavicom, te bolovima u trbuhu ili leđima.

Moguće komplikacije

Uzročnici upale mjehura mogu se penjati preko uretera do bubrega i tako zahvatiti bubrege.
Bez odgovarajuće terapije upala bubrega i zdjelice bubrega (pijelonefritis) može dovesti do trajnog oštećenja bubrega.

Kada posjetiti liječnika?

Ako se radi o ponovljenom cistitisu, potrebno je javiti se liječniku.
Kod blažih infekcija djelotvorni mogu biti i biljni pripravci.
U svakom slučaju, trebali biste posjetiti liječnika ako (ste):
• muškarac: infekcije mokraćnog sustava u muškaraca su rijetke pa treba pojasniti razlog nastanka infekcije.
• trudni ili imate dijabetes, odnosno uzimate lijekove koji oslabljuju imunološki sustav
• dijete
• simptomi upale nisu prestali nakon tri dana
• javila se groznica: to može biti znak da je infekcija uznapredovala te može zahvatiti bubrege
• radi se o ponovljenoj infekciji mjehura

Rano otkrivanje - dijagnostika
Infekcije mokraćnog sustava mogu se otkriti pomoću uzorka urina.

Dijagnoza

Pravilno uzimanje uzorka urina značajno doprinosi dijagnostici.
U mikrobiologiji je jako važno dobiti točne rezulatate jer terapija neće biti adekvatna, ukoliko dobijemo lažno negativni test što je ponekad moguće.
Važno je kako uzeti uzorak urina za urinokulturu. To ne bi trebao biti prvi mlaz na početku mokrenja, ali ne i posljednji, nego tzv. srednji mlaz urina.  Uzimanje tzv. srednjeg mlaza obično je lakše dobiti kod muškaraca nego žena jer često uz urin u srednjem mlazu dospije i nešto bakterija iz rodnice.
Također je izuzetno važno da vremenski period od uzimanja uzorka do transporta u laboratorij i nasađivanja na hranjive podloge na kojima rastu bakterije, bude što kraći.

Pregled urina može obaviti liječnik koristeći test trake za brzu analizu urina. Test trake pokazuju jesu li prisutne određene stanice ili tvari u mokraći, između ostalog:

- bijele krvne stanice (leukociti): ukazuju na upalnu reakciju.
- nitriti: su metabolički proizvod bakterija. Oni nisu normalni sastojak urina. Njihova prisutnost može ukazivati na mikrobe u urinarnom sustavu.

Ako su simptomi jasni, radi se o akutnoj (nekompliciranoj) infekciji mokraćnog sustava i dovoljno je na osnovu pokazatelja urin test traka postaviti dijagnozu i dati terapiju.

Da biste odredili koliki broj i koja vrsta bakterija je prisutna u mokraći, mokraća mora biti ispitana u laboratoriju. To je važno pogotovo kod ponavljajućih cistitisa ili kompliciranih upala. 

Kod kompliciranih ili ponavljajućih infekcija poželjno je napraviti ultrazvučni pregled mokraćnog sustava. Ultrazvuk može otkriti anatomske promjene mokraćnog sustava. To omogućuje  liječniku da utvrdi je li prostata  povećana, ima li pomjena u mjehuru, prisutnost kamenaca i jesu li bubrezi također zahvaćeni  upalom. Osim toga, ultrazvuk  pokazuje rezidualnu mokraću, koja nakon mokrenja ostaje u mjehuru (vezikouretralni refluks).

Terapija
-samopomoć

Ako bolujete od upale mjehura, trebali biste piti dvije do tri litre tekućine dnevno, kako bi se potaknulo češće izmokravanje. Time se omogućuje bolje otklanjanje mikroba koji se na taj način ispiru iz mokraćnog mjeruha. Djelotvorni biljni preparati, koji pokazuje vrlo dobre rezultate kod uroinfekcija, su Sinekolin kapi i kapsule.

-terapija propisana po liječniku

Kada su bakterije uzročnici cistitisa pomoći će antibiotici kako bi se brzo i učinkovito uklonili simptomi i uzročnici. Vrsta antibiotika ovisi o vrsti infekcije. Važno je uzimati antibiotike točno prema uputi liječnika jer u slučaju da se prerano prekine uzimanje antibiotika, infekcije se mogu vratiti. 

 
Kako spriječiti upalu mokraćnog mjehura?
Neki savjeti o tome kako smanjiti rizik od cistitisa su:

1) piti puno tekućine: puno tekućine omogućuje ispiranje mjehura, čime se smanjuje rizik da se bakterije duže zadržavaju u mjehuru.

2) redovito i potpuno prazniti mjehur, mokriti nakon spolnog odnosa unutar 15 minuta. Mikrobi koji bi mogli izazvati infekciju, na taj se način lako isperu.

3) pripaziti na osobnu higijenu: uvijek se brisati od naprijed prema natrag nakon pražnjenja crijeva. Time se smanjuje rizik da se bakterije iz probavnog trakta  unesu u uretru.

4) nositi pamučno donje rublje isprano na 60 °C. Ne treba sjediti „preblizu“ u javnim zahodima kako bi se izbjegla infekcija.

5)  izbjegavati pothlađivanje nogu, a mokri kupaći kostim odmah skinuti nakon plivanja. 

 

Važna napomena:
Ovaj članak daje opće informacije i ne bi trebao biti korišten za samodijagnozu ili liječenje, te ne može zamijeniti liječnički posjet.

 

 
Vezani proizvodi: