Smokve i šljive u službi probave

Smokve su bogat izvor prehrambenih vlakana, a visok udio čine vlakna topljiva u vodi. Ta vrsta vlakana povoljno djeluje na regulaciju probave.

Smokve i šljive u službi probaveUrbani tempo života učinio je zatvor jednim od najčešćih probavnih problema današnjice. Zatvor podrazumijeva odsutnost spontane stolice,  a također se naziva zamor ili lijenost crijeva. Česti uzroci zatvora su: nepravilna prehrana, nedovoljno kretanje, usporena probava, te unošenje premale količine tekućine.

Za rješavanje problema s zatvorom poželjno je koristiti sredstva koja svojim sastavom i djelovanjem normaliziraju rad crijeva. Sirup od smokve i šljive otklanja tegobe uzrokovane tvrdom stolicom i izostankom stolice, te uravnotežuje probavu. Uz čišćenje, Sirup od smokve i šljive potiče izlučivanje toksina koji izazivaju umor u tijelu i loše utječu na opće zdravlje.

Ako djeca ili trudnice imaju problem s zatvorom poželjno je  uzeti Sirup od smokve i šljive jer je blagog djelovanja i ne izaziva grčeve.

Smokve su bogat izvor prehrambenih vlakana, a visok udio čine vlakna topljiva u vodi. Ta vrsta vlakana povoljno djeluje na regulaciju probave. Svježe i suhe smokve imaju visok udio minerala magnezija koji je važan za normalnu crijevnu peristaltiku, jer tonizirajuće djeluje na glatke mišiće stijenke crijeva.

Suhe šljive sadrže čak tri sastojka koja pridonose pravilnoj probavi:

  • visok udio netopljivih prehrambenih vlakana, koja su vjerojatno ključ prevencije zatvora. Netopljiva vlakna ne mogu se razgraditi u probavnom sustavu, pa u njemu ostaju, apsorbiraju vodu i čine stolicu voluminoznijom, što olakšava prolaz kroz crijevo.
  • sorbitol, prirodni šećer koji također ima sposobnost upijanja vode i na taj način pomaže u otklanjanju zavora.
  • dihidroksifenil-izatin, tvar koja potiče kontrakcije crijeva, što je esencijalan proces za redovito pražnjenje crijeva.

Redovito pražnjenje crijeva je bitno za sveukupno zdravlje. U protivnom se nagomilavaju štetni produkti probave, uz razvijanje raznih simptoma (nelagoda, osjećaj nadutosti, slabi apetit, umor, glavobolja). Kad kretnje crijeva postanu manje učestale, a stolica tvrda, suha i otežano se ispražnjuje, javlja se zatvor. Od zatvora češće pate žene, trudnice, osobe starije životne dobi i dijabetičari.

Neki od savjeta za održanje pravilne probave su:

  • započeti jutro s doručkom, tako se budi probava i potiču crijeva na rad.
  • u prehranu uključiti dovoljno vlaknaste hrane: voće, povrće i integrale žitarice.
  • korisne su namirnice koje bubre i time povećavaju volumen stolice
  • prehrana treba biti raznovrsna s uravnoteženim količinama masti, bjelančevina i ugljikohidrata.
  • dnevno piti 1,5 do 2 litre tekućine. Pri tome izbjegavati gazirana pića i alkohol.
  • baviti se tjelesnom aktivnošću.

Ako problemi s zatvorom ne izostaju, poželjno je uzeti Sirup od smokve i šljive.

 
Vezani proizvodi: