Kako djeluju sredstva za čišćenje?

Opstipacija je poremećaj crijevnog motiliteta, pa stolice ili nema (opstipacija) ili vrlo teško izlazi - pojava tvrde stolice (konstipacija).

Kako djeluju sredstva za čišćenje?Opstipacija je poremećaj crijevnog motiliteta, pa stolice ili nema (opstipacija) ili vrlo teško izlazi – pojava tvrde stolice (konstipacija).

Opstipacija (zatvor) se može izbječi pravilnom prehranom i prirodnim laksativima čime se sprječavaju komplikacije koje nastaju uslijed nedovoljne i neredovite defekacije.

Laksativi (sredstva za čišćenje) pospješuju pražnjenje crijeva, a prema načinu djelovanja razlikuju se:

Sredstva koja bubre – navlače vodu i zbog toga višestruko povećavaju volumen stolice. To djeluje na završetke živaca u debelom crijevu što uzrokuje pokretljivost crijeva i kretanje stolice. Do željenog učinka može proći i do 1 dan.

 

Na taj način djeluju:

 • vlaknate tvari
 • smokve
 • šljive
 • sjeme lana
 • sjeme trpuca
 • mekinje
 • proizvodi od cjelozrnatih žitarica (netopljivi polisaharidi)

Ti preprati učinkoviti su kod blažeg oblika zatvora. Uz upotrebu ovakvih preparata treba konzumirati puno tekućine zbog mogućnosti aglomeriranja stolice. Kod primjene vlaknatih tvari, sjemena lana te mekinja mogu se pojaviti nepoželjne pojave kao što je nadimanje crijeva (flatulencija) i osjećaj težine u želucu.

Dobra podnošljivost omogućuje primjenu blagih laksansa (smokve, šljive) kod trudnica, male djece, dojilja te osoba starije dobi.

Sredstva koja djeluju osmotski – osmotsko djelovanje znači da voda difundira na mjesto gdje se nalazi u manjoj koncentraciji radi uspostavljanja ravnoteže. Kod unosa hipertoničnih otopina voda difundira u crijeva i tako povećava volumen stolice, što čini stolicu mekšom. U osmotske laksative ubrajaju se:

 • šećer (mliječni šećer: laktoza)
 • šećerni alkoholi (laktuloza, sorbitol)
 • med
 • razne soli (salinična sredstva)
   

Šećer i šećerni alkoholi smatraju se sigurnim sredstvima za otvaranje koja djeluju osmotski. Nedostatak je što mogu prouzročiti nadimanje (meteorizam)  i dehidraciju. Osobe s laktoza-intolerancijom trebaju izbjegavati šećer i šećerne alkohole.

Hidragogi – djeluju tako da inhibiraju apsorpciju natrijevih iona i vode iz crijeva u krvotok, a istodobno  potpomažu pritjecanje elektrolita i vode u šupljinu crijeva. Tako povećavaju volumen stolice i čine ju mekšom. Ovdje spadaju prvenstveno biljni laksativi:

 • ricinusovo ulje
 • antrakinonski glikozidi (aloja, kora krkavine, list sene, plod sene, korijen rabarbare)
 • sintetički laksativi (fenolftalein, bisakodil, Na-pikosulfat)
   

Djelovanje ovih preparata nastupa otprilike 10-12 sati nakon primjene, a kod natrij-pikosulfata 4-8 sati. Najbolje vrijeme za uzimanje ovih preparata je navečer prije spavanja, tako da nagon na pražnjenje crijeva nastupa slijedeće jutro. Sredstva za čišćenje treba dozirati tako da stolica bude uredna i formirana 2-3 dana.

Laksativi koji potiču motilitet crijeva – reguliraju kretnje crijeva zbog čega je negativna strana ovih sredstava što mogu potisnuti prirodni refleks crijeva. Tu spadaju antrakinoni aloje, sene i krkavine. Na indirektan način djeluju i druga sredstva poput laktuloze.

Veće doze antrakinonskih glikozida uzrokuju bolnu peristaltiku kolona. Izazivaju hiperemiju organa male zdjelice i time mogu uzrokovati nepoželjna ginekološka krvarenja. Radi toga ih ne treba primjenjivati tijekom trudnoće.

Razna sredstva – ovdje spadaju sredstva koja djeluju specifično, tako da oslobađaju u debelom crijevu plin CO2. Taj plin rasteže crijeva i na taj način dovodi do nagona na pražnjenje. Klistri koji ne izazivaju navikavanje su otopine sa djelatnim tvarima koja djeluju osmotski ili sadrže skliska, masna sredstva. Takav učinak se može postići i klistriranjem toplom vodom.

 
Vezani proizvodi: