Registracija       Prijava
 
 
KOŠARICA JE PRAZNA

Treba li lijek proći želudac ili je bolje ako je primjenjen lokalno ?

Objavljeno: 13.04.2020.
 

Tvrdi, polutvrdi ili tekući ? Farmaceutski pripravci dolaze u mnogim oblicima.

 

Tvrdi oblici

Pastile i Lingvalete (sublingvalne tablete) 

Lingvalete (sublingvalne tablete)  su manje veličine i stavljaju se ispod jezika. Otpuštaju aktivnu tvar direktno u krv preko sluznice usta. Zbog toga učinak nastupa vrlo brzo nakon primjene što je dobro kod tretiranja jake boli. 

Pastile, s druge strane, djeluju lokalno duž ždrijela.

 

Tablete, dražeje i kapsule

Oko 70% svih lijekova se guta. Prije nego lijek dopre do krvotoka mora proći kroz želudac i crijeva. Dio lijekova se razgradi u jetri kako bi uopće počeli djelovati. Ovaj učinak je smanjen kod oboljenja jetre pa se prema tome treba prilagoditi propisana doza lijeka.

 

Medicinski flasteri 

Zovu se transdermalni terapeutski sistemi jer otpuštaju aktivne tvari u krv posredstvom kože. Flasteri su prikladni za hormonalne i nikotinske nadomjestke te za otklanjanje boli. Ako se izlože visokoj temperaturi otpuštaju više aktivne tvari i pri tome izazvati nuspojave što je loša strana primjene flastera.

 

Polutvrdi oblici

Supozitoriji (ćepići)

Aktivna tvari dolazi u krv preko sluznice pa se na taj način zaobilazi prolazak lijeka kroz želudac. Prikladni su za malu djecu kod mučnina i povračanja te kod liječenja određenih bolesti probavnog sustava. Ćepiće treba zaštititi od visoke temperature jer se tope na 37 stupnjeva pri čemu može doći od odvajanja faza - aktivne tvari i nosača. 

 

Masti, kreme, gelovi

Preparati koji se razmazuju po koži pretežno djeluju lokalno u i na koži. Najčešće se koriste za oboljenja kože, kod uboda insekata i sportskih ozljeda. Male molekule aktivnih tvari, kao što je na primjer ibuprofen, dopiru do dubljih slojeva kože i pomažu kod bolova mišića i zglobova.  

 

Tekući oblici lijekova

Otopine i sokovi

Aktivne tvari su već otopljene što je razlog da djelovanje ovih preparata nastupa brže nego krutih oblika lijekova. Prednost im je što omogućuju individualno doziranje. Prikladniji su za primjenu kod djece i pacijenata sa problemom gutanja. Više se preferiraju nego kruti oblici kao što su tablete.

 

Inhalatori i aerosoli

Ovdje spadaju protuupalni i bronhodilatatorni preparati za astmu koji imaju lokalni učinak. 

 

Kapi za oči

Ovdje je pravilo manje je više. Ako nakapate više do jedne kapi u oko, većina tekućine će iscuriti iz oka bez mogućnosti da ima svoje djelovanje. Zbog toga, nakon kapanja, zatvorite oči i kolutajte očima kako bi se aktivna tvar dobro rasporedila.

 

Nazalni sprejevi 

Djeluju lokalno u sluznici nosa i često sadrže dekongestivne supstancije. Zbog opasnosti od navikavanja na ove supstancije nazalni sprejevi trebali bi se upotrebljavati samo kod akutnih prehlada i to ne dulje do 5 dana. Zbog higijenskih razloga treba imati individualan sprej.