Black Friday
Aromabella ulja 500mL
Preparati za depilaciju
Kozmetika
Maderoterapija lica i tijela
AMBALAŽA
ANTICELULITNI TRETMAN
Preparati za njegu kože s celulitom
Folije
Promo setovi
AROMABELLA ULJA
Eterična ulja
Aromabella ulja za masažu i njegu tijela 500 mL
Aromabella ulja za masažu i njegu tijela 3000 mL
Uljni serumi za masažu i njegu lica
DEPILACIJA
Voskovi u patronama
Voskovi u limenkama
Voskovi - granule (perle) i pločice (diskovi)
Šećerne paste
Preparati za prije i poslije depilacije
Pribor i potrošni materijal (trake, špatule)
Grijači za voskove
Promo paketi
MADEROTERAPIJA
Promo setovi
Valjci (oklagije) za maderoterapiju tijela
Valjci (oklagije) za maderoterapiju lica
PEDIKURA / MANIKURA
POTROŠNI MATERIJAL
PREPARATI ZA KOZMETIČKE TRETMANE
Dora kozmetika
Preparati za kozmetičke uređaje
Piling lica i tijela
Kozmetičke kiseline
PRIRODNA KOZMETIKA
Phyto cream kozmetika
Dora kozmetika
ZDRAVSTVENE TEGOBE
Mokraćni sustav
Probavni sustav
Bolovi i upale mišića i zglobova

Bok! Drago nam je vidjeti te ovdje ❤️
Prijavi se na naš newsletter i budi u tijeku s novostima...
Obećajemo bez spama!
Što nudimo:
Mjesečne akcije
Secret promo
i još puno popusta
PROBAVNI SUSTAV
Objavljeno: 24.06.2019.PROBAVNI SUSTAV
Probava je proces koji se događa u probavnom sustavu. Uloga probavnog sustava je mehanička i kemijska razgradnja hrane, apsorpcija hranjivih sastojaka u krvni i limfni optok te defekacija. Ljudski organizam dobiva energiju kroz probavu, koja se oslobađa razgradnjom nutrijenata.
PROCES PROBAVE
Probava počinje u ustima, gdje se hrana unosi, žvače i usitnjava. Žvakanjem hrane se oslobađa slina koja vlaži hranu i svojim enzimima počinje razgradnju ugljikohidrata. Hrana gutanjem odlazi u jednjak koji povezuje usta i želudac. Želudac odrađuje najveći proces razgradnje hrane, uz pomoć želučanih sokova koja razgrađuje bjelančevine. Razgrađena hrana poprima tekući oblik i odlazi u tanko crijevo gdje se obavlja završna enzimatska razgradnja i apsorbiraju natrijenti. Probavni enzimi iz jetre i gušterače se izlučuju u tanko crijevo i pomažu u razgradnji masti , ugljikohidrata i bjelančevina. U procesu probave sudjeluju i veće probavne žlijezde koje izlučuju svoje sekrete. Na tanko crijevo se nadovezuje debelo crijevo gdje se reapsorbiraju mineralne tvari i voda, a bakterijska fermentacija oblikuje stolicu. Vrijeme potrebno za prolaz hrane kroz probavnu cijev je oko 24-48 sati. Stolica se izbacuje iz probavnog trakta kroz analni otvor i time završava proces probave.
PROBLEM KOD PROBAVE
Usporena probava jedan je od najčešćih problema današnjice. Česti uzroci su nepravilna prehrana, nedovoljno kretanje, te unošenje premale količine tekućine.
Od usporene probave često pate žene, trudnice, osobe starije životne dobi i dijabetičari.
Kod problema s usporenom probavom potrebno je uspostaviti normalan rad crijeva.
Redovita probava osnova je vitalnosti i zdravlja. Problem neredovite probave odražava se nedovoljno učestalim, neredovitim i nepotpunim pražnjenjem crijeva. Uz to, nagomilavaju se štetni produkti probave, te razvijaju razni simptomi kao što su nelagoda, osjećaj nadutosti, slabi apetit, umor i glavobolja.
Neki od uzroka neredovite probave mogu biti nedovoljno uzimanje tekućine, prehrana koja je zasnovana na „ brzoj hrani“, nedostatak fizičke aktivnosti, uzimanje određenih lijekova, te jači stres.
Genetska pozadina uvjetuje građu i kontrolu našeg probavnog sustava. Sastav enzima, brzina peristaltike, kiselost želudca su faktori koje možemo naslijediti te koji djeluju na našu probavu.
Optimalno je imati jednu stolicu na dan, ali liječnici pak smatraju da je normalno imati i do tri stolice na dan.
Bilo kakvo odstupanje od redovnog ritma pražnjenja crijeva može biti problem koji se otkriva navedenim simptomima. Kad govorimo o zatvoru, razlikujemo dva pojma – konstipacija i opstipacija.
Konstipacija je smanjeni ritam pražnjenja crijeva te oskudne, rijetke i tvrde stolice. Osoba često ima osjećaj nedovoljnog pražnjenja.
Opstipacija je izostanak spontanog pražnjenja crijeva, stolice uopće nema.
KAKO POTAKNUTI PROBAVU
Osnovno pravilo u riješavanju problema sa zatvorom je promjena životnog stila i navika. Tjelesna aktivnost je bitna za ukupno zdravlje našeg ozganizma pa tako i probave. Probavni sustav je mehanizam koji se sastoji od valnih pokretanja crijeva. Svaka tjelesna aktivnost će pomoći da se ta kretanja crijeva održe na normalnoj razini.
*HRANA
Dosta voća i povrća, kuhani obroci, cjelovite žitarice, jogurti i drugi fermentirani mliječni proizvodi imaju dobrobiti kod poremećaja probave. Vlakna su jako bitna za uravnoteženu probavu. Na jelovniku se trebaju naći cjelovite žitarice, svježe voće sa korom, mahunarke, zeleno lisnato povrće, sjemenke te orašasti plodovi bogati vlaknima.
Jogurt, kefir i drugi fermentirani mliječni proizvodi sadržavaju probiotske kulture koje potpomažu crijevnu miklofloru i tako osiguravaju zdravu probavu.
*VODA
Ako ne unosimo dovoljno tekućine , stolica će biti previše suha i tvrda te njemo će izbacivanje biti znatno otežano. Potrebno je unositi oko 2-3 litre vode dnevno.Važno je imati pravilan raspored za pražnjenje crijeva.
Usporena probava jedan je od najčešćih problema današnjice. Česti uzroci su: nepravilna prehrana, nedovoljno kretanje, te unošenje premale količine tekućine. Od usporene probave češće pate žene, trudnice, osobe starije životne dobi i dijabetičari.
Kod problema s usporenom probavom poželjno je uspostaviti normalan rad crijeva.
Smokvan® tekući pripravak od smokve i šljive preporučuje se djeci, trudnicama i osobama starije životne dobi.
Smokve su bogat izvor prehrambenih vlakana, a visok udio čine vlakna topljiva u vodi. Ta vrsta vlakana povoljno djeluje na regulaciju probave. Suhe smokve imaju trostruko veću količinu minerala magnezija od svježih smokava što doprinosi njihovom pozitivnom djelovanju na probavu. Magnezij je jedan od ključnih čimbenika koji organizam štiti od štetnog utjecaja psihičkog stresa.
Suhe šljive sadrže čak tri sastojka koji pridonose pravilnoj probavi:
· visok udio netopljivih prehrambenih vlakana, koja su vjerojatno ključ prevencije zatvora. Netopljiva vlakna ne mogu se razgraditi u probavnom sustavu, pa u njemu ostaju, vežu na sebe vodu i čine stolicu voluminoznijom, što olakšava prolaz kroz crijevo.
· sorbitol, prirodni šećer koji također ima sposobnost upijanja vode i na taj način pomaže u otklanjanju zatvora.
· dihidroksifenil-izatin, tvar koja potiče kontrakcije crijeva, što je esencijalan proces za redovito pražnjenje crijeva.