Registracija       Prijava
 
 
KOŠARICA JE PRAZNA

PROBAVNI SUSTAV

Objavljeno: 24.06.2019.
 

PROBAVNI SUSTAV

Probava je proces koji se događa u probavnom sustavu. Uloga probavnog sustava je mehanička i kemijska razgradnja hrane, apsorpcija hranjivih sastojaka u krvni i limfni optok te defekacija. Ljudski organizam dobiva energiju kroz probavu, koja se oslobađa razgradnjom nutrijenata.

PROCES PROBAVE

Probava počinje u ustima, gdje se hrana unosi, žvače i usitnjava. Žvakanjem hrane se oslobađa slina koja vlaži hranu i svojim enzimima počinje razgradnju ugljikohidrata. Hrana gutanjem odlazi u jednjak koji povezuje usta i želudac. Želudac odrađuje najveći proces razgradnje hrane, uz pomoć želučanih sokova koja razgrađuje bjelančevine. Razgrađena hrana poprima tekući oblik i odlazi u tanko crijevo gdje se obavlja završna enzimatska razgradnja i apsorbiraju natrijenti. Probavni enzimi iz jetre i gušterače se izlučuju u tanko crijevo i pomažu u razgradnji masti , ugljikohidrata i bjelančevina. U procesu probave sudjeluju i veće probavne žlijezde koje izlučuju svoje sekrete. Na tanko crijevo se nadovezuje debelo crijevo gdje se reapsorbiraju mineralne tvari i voda, a bakterijska fermentacija oblikuje stolicu. Vrijeme potrebno za prolaz hrane kroz probavnu cijev je oko 24-48 sati. Stolica se izbacuje iz probavnog trakta kroz analni otvor i time završava proces probave.

PROBLEM KOD PROBAVE

Usporena probava jedan je od najčešćih problema današnjice. Česti uzroci su nepravilna prehrana, nedovoljno kretanje, te unošenje premale količine tekućine.

Od usporene probave često pate žene, trudnice, osobe starije životne dobi i dijabetičari.

 

 

 

Kod problema s usporenom probavom potrebno je uspostaviti normalan rad crijeva.

Redovita probava osnova je vitalnosti i zdravlja. Problem neredovite probave odražava se nedovoljno učestalim, neredovitim i nepotpunim pražnjenjem crijeva. Uz to, nagomilavaju se štetni produkti probave, te razvijaju razni simptomi kao što su nelagoda, osjećaj nadutosti, slabi apetit, umor i glavobolja.

Neki od uzroka neredovite probave mogu biti nedovoljno uzimanje tekućine, prehrana koja je zasnovana na „ brzoj hrani“, nedostatak fizičke aktivnosti, uzimanje određenih lijekova, te jači stres.

 

Genetska  pozadina uvjetuje građu i kontrolu našeg probavnog sustava. Sastav enzima, brzina peristaltike, kiselost želudca su faktori koje možemo naslijediti te koji djeluju na našu probavu.

Optimalno je imati jednu stolicu na dan, ali liječnici pak smatraju da je normalno imati i do tri stolice na dan.

Bilo kakvo odstupanje od redovnog ritma pražnjenja crijeva može biti problem koji se otkriva navedenim simptomima. Kad govorimo o zatvoru, razlikujemo dva pojma – konstipacija i opstipacija.

Konstipacija je smanjeni ritam pražnjenja crijeva te oskudne, rijetke i tvrde stolice. Osoba često ima osjećaj nedovoljnog pražnjenja.

Opstipacija je izostanak spontanog pražnjenja crijeva, stolice uopće nema.

 

KAKO POTAKNUTI PROBAVU

Osnovno pravilo u riješavanju problema sa zatvorom je promjena životnog stila i navika. Tjelesna aktivnost je bitna za ukupno zdravlje našeg ozganizma pa tako i probave. Probavni sustav je mehanizam koji se sastoji od valnih pokretanja crijeva. Svaka tjelesna aktivnost će pomoći da se ta kretanja crijeva održe na normalnoj razini.

*HRANA

Dosta voća i povrća, kuhani obroci, cjelovite žitarice, jogurti i drugi fermentirani mliječni proizvodi imaju dobrobiti kod poremećaja probave. Vlakna su jako bitna za uravnoteženu probavu. Na jelovniku se trebaju naći cjelovite žitarice, svježe voće sa korom, mahunarke, zeleno lisnato povrće, sjemenke te orašasti plodovi bogati vlaknima.

Jogurt, kefir i drugi fermentirani mliječni proizvodi sadržavaju probiotske kulture koje potpomažu crijevnu miklofloru i tako osiguravaju zdravu probavu.

*VODA

Ako ne unosimo dovoljno tekućine , stolica će biti previše suha i tvrda te njemo će izbacivanje biti znatno otežano. Potrebno je unositi oko 2-3 litre vode dnevno.Važno je imati pravilan raspored za pražnjenje crijeva.

 

Usporena probava jedan je od najčešćih problema današnjice. Česti uzroci su: nepravilna prehrana, nedovoljno kretanje, te unošenje premale količine tekućine. Od usporene probave češće pate žene, trudnice, osobe starije životne dobi i dijabetičari.

Kod problema s usporenom probavom poželjno je uspostaviti normalan rad crijeva.

Smokvan® tekući pripravak od smokve i šljive preporučuje se djeci, trudnicama i osobama starije životne dobi.

Smokve su bogat izvor prehrambenih vlakana, a visok udio čine vlakna topljiva u vodi. Ta vrsta vlakana povoljno djeluje na regulaciju probave. Suhe smokve imaju trostruko veću količinu minerala magnezija od svježih smokava što doprinosi njihovom pozitivnom djelovanju na probavu. Magnezij je jedan od ključnih čimbenika koji organizam štiti od štetnog utjecaja psihičkog stresa.

Suhe šljive sadrže čak tri sastojka koji pridonose pravilnoj probavi:

·        visok udio netopljivih prehrambenih vlakana, koja su vjerojatno ključ prevencije zatvora. Netopljiva vlakna ne mogu se razgraditi u probavnom sustavu, pa u njemu ostaju, vežu na sebe vodu i čine stolicu voluminoznijom, što olakšava prolaz kroz crijevo.

·        sorbitol, prirodni šećer koji također ima sposobnost upijanja vode i na taj način pomaže u otklanjanju zatvora.

·        dihidroksifenil-izatin, tvar koja potiče kontrakcije crijeva, što je esencijalan proces za redovito pražnjenje crijeva.