Probavne tegobe kod djece
Objavljeno: 10.09.2019.Grčevi, bolovi u trbuhu, tvrda stolica, zatvor, nadutost... tegobe su koje
podjednako pogađaju odrasle i djecu. Putovanja, stres uzrokovan promjenom
okoline poput preseljenja, polaska u vrtić ili školu neki su od faktora koji utječu
na pojavu probavnih smetnji.
Također, u današnje vrijeme alergije i netolerancija
na hranu, najčešće laktozu, sve više uzrokuju probleme s probavom kod djece.
Ipak, najčešći uzrozi tih neugodnih problema leže u neuravnoteženoj prehrani, drugim
riječima premalo povrća, voća i "jela na žlicu", nedovoljan unos vode te pretjerivanje s
unosom masne hrane, grickalica, gaziranih sokova i drugih nezdravih napitaka.
Dovoljno je samo baciti pogled na police dućana krcate "prirodnim sokovima" koji su
sve samo ne prirodni jer obiluju šećerom, glukozno-fruktoznim sirupom i mnogim
aditivima i konzervansima.
Zanimljiv je podatak kako je jedna od najčešćih tegoba s kojom mali pacijenti dolaze
pedijatrima vezana uz zadržavanje stolice zbog straha od bolova prilikom pražnjenja
tvrde stolice.
Srećom, u većini slučajeva probavne tegobe u djece mogu se uspješno otkloniti
pravilnom prehranom i pomno odabranim i provjerenim prirodnim dodacima.
Smokvan tekući pripravak odličan je izbor kao dodatak prehrani djece baziran na
četiri iznimno vrijedna prirodna sastojaka: suhe šljive, smokve, eteričnog ulja paprene
metvice i ulja kima.
Zašto baš ti sastojci?
Smokve su bogat izvor prehrambenih vlakana, a visok udio čine
vlakna topljiva u vodi. Ta vrsta vlakana povoljno djeluje na regulaciju probave. Suhe
smokve imaju trostruko veću količinu minerala magnezija od svježih smokava što
doprinosi njihovom pozitivnom djelovanju na probavu. Magnezij je jedan od ključnih
čimbenika koji organizam štiti od štetnog utjecaja psihičkog stresa. Suhe šljive sadrže
čak tri sastojka koji pridonose pravilnoj probavi: visok udio netopljivih prehrambenih
vlakana, koja su vjerojatno ključ prevencije zatvora. Netopljiva vlakna ne mogu se
razgraditi u probavnom sustavu, pa u njemu ostaju, vežu na sebe vodu i čine stolicu
voluminoznijom, što olakšava prolaz kroz crijevo. Sorbitol, prirodni šećer koji također
ima sposobnost upijanja vode i na taj način pomaže u otklanjanju zatvora.
Dihidroksifenil-izatin, tvar koja potiče kontrakcije crijeva, što je esencijalan proces za
redovito pražnjenje crijeva. Metvica ima dugu ljekovitu povijest blagotvornog djelovanja kod probavnih smetnji. Ulje kima premda najpoznatije zbog svog povoljnog djelovanja kod alergija također pomaže održavanju zdrave mikroflore želuca i crijeva. Smokvan tekući pripravak sadrži vodenu iscrpinu smokve (Ficus carica) i šljive, (Prunus domestica), eterično ulje paprene metvice (Mentha piperita), eterično ulje kima (Carum carvi), sorbitol, glicerol, konzervans: natrijev benzoat.
Način uporabe: Primjena pomoću priložene dozirne čašice. Na njoj su označeni
mililitri (5 ml, 10 ml, 15 ml i 20 ml). Pomoću njih možete izmjeriti potrebne količine
pripravka. Djeca uzimaju 5 ml navečer. Trudnice i dojilje uzimaju 15 ml navečer.
Odrasli uzimaju 15 do 30 ml navečer. Prije uporabe sadržaj bočice promućkati.
Nakon otvaranja proizvod je potrebno čuvati u hladnjaku i potrošiti tijekom 6 mjeseci.
https://herba-laboratorij.hr/biljni-proizvodi/vise/sirup-od-smokve-i-sljive