Registracija       Prijava
 
 
KOŠARICA JE PRAZNA

Nepodnošljivost hrane - je li strah opravdan ili se radi o popularnom trendu ?

Objavljeno: 26.02.2020.
 

Je li strah od nepodnošljivosti određene hrane opravdan ili se radi o popularnom trendu ?

Mlijeko, žitarice, voće: ove nove opasne namirnice nekoć su imale dobar imidž kada se govori o zdravlju.

Kakogod, sve je veći broj osoba odriče se određene hrane zbog straha od nepodnošljivosti iako ju možda nemaju. Pri tome biraju hranu za koju se garantira da je bez glutena ili laktoze.

Treba li izbjegavati gluten?

Svatko tko nema celijakiju trebao bi jesti gluten. Celijakija je kronična bolest tankog crijeva koja pogađa otprilike 2% populacije. Točno je da ovi pacijenti trebaju izbjegavati gluten. Međutim, nagađa se da neke osobe ne podnose određene sastojke u žitaricama ali ne i gluten.

Određene studije pokazale su da osobe koje nepotrebno jedu bezglutensku hranu se hrane nezdravije jer prehranom unose manje vlakana a više masnoće. Nadalje, gluten je protein koji omogućuje vezivanje brašna pa stoga, ako se izostavi, potrebno je dodati određene nadomjestke koje će zamijeniti gluten.

Što je s mlijekom ?

Mlijeko je visokovrijedna namirnica koja sadrži B vitamine koje inače rijetko unosimo drugim namirnicama u našoj prehrani. Osobe koje ne podnose laktozu trebaju umjesto mlijeka jesti fermentirane mliječne proizvode kao što je sir, jogurt, kefir.

Zbog čega smo u današnje vrijeme toliko usredotočeni na hranu?

Većina osoba je danas u uvjerenju da je zdravije jesti bez-glutensku ili bez-laktoznu hranu. S druge strane raste popis namirnica koje navodno nije poželjno jesti.

Što je danas aktualno ?

To je fruktoza intolerancija. Osobe koje ne mogu probavljati fruktozu mogu ju probaviti u manjim količinama i dobro podnose te manje količine fruktoze. Fruktoza je prisutna u mnogim napitcima, slatkišima i jogurtima gdje se navodi kao voćni šećer ili prirodni šećer. Fruktoza nije nimalo zdravija od običnog bijelog konzumnog šećera.

Ako se ustanovi netolerancija na određenu namirnicu osoba bi trebala izbjegavati potpuno tu vrstu hrane kroz 4 tjedna. Nakon toga perioda ta namirnica se ponovno postupno uvodi u prehranu do praga tolerancije.

Kod laktoze i fruktoze ako se potpuno izbjegavaju duži period osoba će imati sve manje i manje tolerancije na ove sastojke. To je česta greška. Također je pogrešno izbjegavati lijekove gdje je navedena prisutnost laktoze budući se laktoza koristi kao pomoćno sredstvo i prisutna je u malim količinama.