Registracija       Prijava
 
 
KOŠARICA JE PRAZNA

KOŽA

Objavljeno: 23.07.2019.
 

Jeste li znali da je koža najveći ljudski organ?

Koža služi kao zaštita, štiti meka tkiva, pomaže u regulaciji temperature i količini vode u tijelu. Ona je zaštita od mehaničkih, kemijskih i bioloških povreda. Služi za doživljavanje okoline putem osjetila dodira, bola, topline i hladnoće. Kod odrasla čovjeka koža teži oko 3 kg i ima površinu otprilike oko 1.8m2. Regulaciju temperature tijela vrši putem znojenja, širenjem odnosno sužavanjem pora. Na nekim mjestima je koža oko 0,5 mm do 4 mm. Ljudsko tijelo postepeno mijenja kožu koja se obnavlja novim stanicama te u prosjeku kroz mjesec dana promijenimo cijelu kožu. Stara koža sačinjava oko 70% prašine u domaćinstvu. Koža je prva koja nas štiti od brojnim mikroorganizama; virusa, bakterija i gljivica koje nas okružuju. Ona sprečava njihov ulazak u organizam na više načina. Svakodnevno, tijelo napadaju dosta sunčevih ultraljubičastih (UV) zraka. Koža nam pomaže da UV zrake ne prodru preduboko i da ne oštete stanice i organe tijela. S obzirom da su UV zrake prisutne i kad nema sunca, potrebno je štititi svoju kožu sa kremama sa zaštitom. Boja kože ovisi o stanju krvnih žilica, boji krvi i količini pignenta melanina. Što je veća količina melanina, to će koža biti tamnije boje.

Koža se sastoji od tri sloja. Vanjski se zove epidermis i djeluje kao štit protiv štetnih tvari i štiti od vlage. Srednji sloj zove se dermis, a subcutis je masno potkožno tkivo koje skladišti energiju. U koži se nalaze brojne krvne žile. Krv koja dolazi u kožu ne samo što prehranjuje kožu nego i regulira temperaturu. Preko kože putem znoja i loja se izlučuje mnogo štetnih produkata iz tijela. Koža djeluje i kao dišni organ jer se preko nje izlučuje velika količina CO2 i prima manja količina kisika za površne dijelove kože.

Kroz kožu se izlučuju svaki dan velike količine vode i na taj način dolazi do mehaničkog čišćenja kože.

Jako je bitno njegovati svoju kožu.  Najbolji način za brigu oko kože je izbjegavanje dugog izlaganja suncu kako bi izbjegli UV zrake. Uravnotežena prehrana je jednako važna kao i prestanak pušenja i izbacivanje alkohola i konzumacija dosta tekučine. Za ljepotu kože možemo brinuti redovitim uklanjanjem mrtvog sloja stanica i hidratacijom. Jedan od najvažnijih sastojaka zdrave kože je vitamin A. Njega možemo dobiti konzumirajući mliječne proizvode. Jagode, borovnice, kupine i šljive bogate su antioksidansima koji štite kožu od slobodnih radikala koji izazivaju oštećenje DNK stanica.  Namirnice bogate esencijalnim masnim kiselinama kao što su losos, orasi i lanene sjemenke, održavju kožu zdravom i štite ju od toksina. Treba imati na umu da učestalim korištenjem uobičajne kozmetike kao što je šminka , kožu izlažemo agresivnim kemijskim spojevima koji onda remete njene funkcije.

Kako bi koži mogli pružiti potrebnu njegu, potrebno je znati koji je vaš tip kože. Svaka koža je drugačija i s vremenom se mijenja.

Jako važno što nanosimo na kožu. Treba paziti da nanosimo što kvalitetnije kreme, proizvode bez dodataka parabena i bojila.

Za naše zdravlje i zdravlje kože jako je važno što i kako činimo našoj koži, jer sve naše loše navike su vidljive na njoj. Započnite već danas pravilno voditi brigu o slojoj koži.