Registracija       Prijava
 
 
KOŠARICA JE PRAZNA

Biljni ili sintetski preparati ?

Objavljeno: 09.03.2020.
 

Biljni ili sintetski preparati ?

Dobar savjet ljekarnika može pojednostaviti odluku i u isto vrijeme upozoriti na moguće nuspojave.

Liječenje biljem - u ljekarni, pacijenti dobivaju provjerene preparate izrađene od biljnih sirovina. Međutim, stručnjaci savjetuju kako nije poželjno samostalno sakupljanje bilja radi moguće zamjene ili konfuzije sa drugim biljnim vrstama.

 

Mnogi vjeruju u moć liječenja biljem posebice kod samoliječenja i to kod nekih blažih oboljenja. Kakogod, neke biljne vrste sadrže supstancije koje mogu biti toksične, pogotovo u visokim dozama i kroz duži period. 

Te supstancije se najčešće u ljekovitom bilju pojavljuju kao nusproizvodi. Ovdje spadaju na primjer pirolizidinski alkaloidi koji štite biljku od patogena i pesticida i korisni su za nju, ali mogu biti toksični za ljude. Veću količinu tih supstancija sadrže lopuh, podbjel, gavez i rosopas.

 

Koliko opasno može biti uzimanje preparata koji sadrže te biljke ?

Oštećenja jetre uzrokovana biljnim ekstraktima su iznimno rijetka. Izjava je profesora Christiana Trautweina iz Njemačkog društva za gastroenterologiju, probavna i metabolička oboljenja.

Prema Trautweinu, pacijenti sa masnom jetrom ili oštećenjima jetre imaju potencijalni rizik. U gotovim biljnim preparatima opasne supstancije su filtrirane i tako odstranjene upotrebom posebnim ekstrakcijskih procesa tijekom proizvodnje. Upravo zbog toga ne savjetuje se samoinicijativno sakupljanje ljekovitog bilja i izrada čajeva ili masti. Procesirani biljni ekstrakti prolaze i dodatne kontrole kvalitete tijekom procesa prerade te su stoga provjereni i sigurni za primjenu.

Dobar savjet je bitan

Biljni preparati se općenito dobro podnose i imaju manje nuspojava od sintetskih preparata. Prilikom savjetovanja pacijenata koji žele provoditi samoliječenje biljnim preparatima ljekarnici uvijek pokušavaju dobiti dodatne informacije o takvim pacijentima i to o zdravstvenom stanju, lijekovima koje pacijent možebitno uzima, te ima li kakvih bolesti a kod pacijentica je li prisutna trudnoća. 

Na primjer, gospina trava je biljka koja ima znanstveno dokazan pozitivan učinak u liječenju pacijenata od depresije ali ulazi u brojne interakcije sa ostalim lijekovima. 

Zahtjevi kvalitete 
Ako uzimate proizvode napravljene od medicinskog bilja najbolje je da ih nabavite u ljekarni jer tako možete biti sigurni u njihovu kvalitetu i učinkovitost budući da takvi preparati sadrže farmakološki aktivne supstance u određenoj dozi i sastavu. Takvi preparati izrađeni su prema smjernicama Europske (ili neke druge) farmakopeje, propisu koji definira vrstu i kvalitetu ljekovitog bilja te načine kontrole kakvoće.

To je bitno jer su biljni preparati često mješavine više biljnih vrsta. To znači da biljni ekstrakti ne sadrže samo jednu sastavnicu već više različitih. Kako biljni dijelovi (list, stabljika, kora, korijen) sadrže aktivne sastojake u različitim udjelima bitno je da su ti aktivni sastojci standardizirani što znači da su uvijek prisutni u jednakom udjelu.

Ljekovite biljke

Gospina trava
Poznate su brojne interakcije

Rosopas

Ako se uzima u visokim dozama može uzrokovati oštećenja jetre

Podbjel

Sadrži puno alkaloida

Gavez

Često se koristi u mastima

Lopuh

Ima ograničenu primjenu u farmaceutici