Registracija       Prijava
 
 
KOŠARICA JE PRAZNA

7 odličnih razloga za odlazak na masažu tijela

Objavljeno: 05.02.2020.
 

Na što prvo pomislite kada se spomene  masaža tijela? Osjećaj potpune relaksacije i ugode, lagana glazba, prigušena svjetla, mirisna ulja i svijeće….divno, zar ne?

No dok  ste vi naizgled u stanju  opuštenosti, vaše tijelo je itekako aktivno. Masaža stimulira  živčani sustav, razbuđuje  mišiće, organe i žlijezde, potiče protok krvi i limfe, stimulira staničnu izmjenu kemijskih tvari i hormona. Ukratko, vašem je tijelu potrebna masaža kako bi se obnovilo i  neutraliziralo učinke stresa.

Koje su dobrobiti masaže?

Obnova kože

Laganim trenjem dlanova u kombinaciji s uljem za masažu odvija se blagi piling čime se potiče obnova stanica kože.

Opuštanje živčanog sustava

Dok se vi opuštate i vaš živčani sustav ulazi u stanje odmora.  Ako imate područja  bolova u tijelu moguće je da su oni rezultat pritiska na živce  uzrokovanog napetošću mišića. U tom slučaju masaža će vrlo efikasno pomoći u njihovom opuštanju. Opušteni živčani sustav znači da će se proizvodnja hormona uravnotežiti. Proizvodnja hormona stresa  kao što su kortikosteroidi (LDL) smanjuje se kako se povećavaju "feel good" hormoni poput endorfina. Hormoni koji reguliraju ciklus spavanja , menstrualni ciklus, imunološke stanice, šećer u krvi, pa čak i koliko hrane pojedete….svi pozitivno reagiraju na opuštanje koje prati masažu cijelog tijela.

Limfna detoksikacija

Limfni sustav ključan je za ravnotežu i funkcioniranje imunološkog sustava. Limfne žile usporedno s krvnim žilama šire se čitavim tijelom. Spori protok limfe doprinosi zadržavanju tekućine u tijelu. Limfna drenaža je masaža tijela kojom se aktivira  protok limfe  pri čemu dolazi do izbacivanja  otpadnih i štetnih tvari iz tijela. Nezaobilazan je to postupak u gotovo svakom anticelulitnom tretmanu 

Vitalnije srce

Masaža cijelog tijela dobra je i za vaše srce jer potiče cirkulaciju krvi i opskrbu kisikom svih organa. Čitav kardio-vaskularni sustav se relaksira, a cirkulacija tijela se poboljšava što posljedično rezultira uravnoteženim krvnim tlakom i srčanim ritmom.

Uravnoteženost probave

Stres kao što i sami vjerojatno znate  snažno utječe na probavni sustav, a masaža cijelog tijela može imati vrlo pozitivan učinak na način na koji vaše tijelo prerađuje hranu i hranjive tvari.  Klasična masaža može uključivati i masažu trbuha koja djeluje izravno na vaše debelo crijevo  i regulaciju završnog procesa probave. Kad se hrana nesmetano kreće kroz probavni sustav, svi njegovi organi združeno djeluju na maksimalnoj apsorpciju hranjivih tvari.

Pravilno disanje

Prva stvar koju će maser kada legnete na stol od vas zatražiti je da duboko udahnete. Nesputano disanje jedan je od najbržih načina za smanjenje stresa.  Budući da se toliko napetosti nakuplja u mišićima ramena, prsa i vrata, nije čudo da nam disanje postaje  ograničeno kada smo pod stresom. Za vrijeme masaže vase se disanje postupno produbljuje i balansira.

Masažom protiv anksioznosti

No blagodati masaže idu i  mnogo dalje od puke anti-stres relaksacije.  Istraživanja pokazuju da masaža ima pozitivne učinke na mnoštvo zdravstvenih tegoba, a svoju učinkovitost u posljednje vrijeme sve više pokazuje i kao alternativna terapija kod anksioznosti.

Klinika Mayo izvještava da 60-minutna masaža može sniziti kortizol (hormon stresa) i do 30 posto nakon samo jednog tretmana. Studija objavljena u časopisu Depression and Anxiety otkrila je da su sudionici koji su redovito primali masažnu terapiju 12 tjedana imali 50-postotno smanjenje simptoma anksioznosti. A ni koristi nisu bile kratkotrajne. Smanjenje simptoma ostalo je na 50 posto  čak i nakon završetka terapije.

Ništa bez ulja!

Uz to što najbolje hrane kožu, biljna ulja omogućavaju rukama da tijekom  masaže klize kožom bez trenja.

Ponuda ulja  danas je zaista velika, no nisu sva ulja pogodna za masažu. Neka će učiniti vašu kožu masnom, neka će se brzo pokvariti, a neka će jednostavno imati neugodan miris. Poznavanje ulja, njihovih glavnih karakteristika i međusobnih razlika može vam pomoći u odabiru najboljeg ulja sukladno vašim potrebama i očekivanjima. Tri ulja koja profesionalni kozmetičari i terapeuti najčešće preporučuju su:

Bademovo ulje

Ulje slatkog badema (prunus dulcis) sinonim je za njegu kože. U kozmetici se zbog svoje hranjivosti koristi još od davnina. Vrlo blago, ugodno ulje fine teksture, pogodno za njegu svih tipova kože. Relativno se lagano se upija, ali opet ne tako lagano da biste ga trebali često iznova nanositi na kožu. Nezaobilazno je to ulje kod masaža zbog idealnom omjera upijanja i klizavosti, ali i svoje profinjenosti i nenametljivosti. Cijena umjerena.

Kokosovo ulje

Premda nije toliko hranjivo poput badema, ulje kokosa (cocos nucifera), vrlo je ugodno za koži čineći je mekom i glatkom. Sadrži laurinsku kiselinu zbog čega lagano ulazi u kožu, suprotno općem mišljenu da je kokosovo ulje teško i masno. Cijenom se svrstava u jeftinija ulja.

Suncokretovo ulje

Suncokretovo ulje svima nam je poznato kao ulje za konzumiranje i svakodnevno ga viđamo na policama trgovina. No neka vas njegova banalnost ne zavara. Neke od najskupljih krema sadrže upravo suncokretovo ulje (hladno prešano, naravno). Dobiveno iz sjemenki suncokreta ovo je ulje bogato  linolnom, palmitinskom i stearinskom kiselinom  - masnim kiselinama koje nalazimo u koži, alini čija razina starenjem opada. Vrlo ugodno za masažu, lako se upija, čini kožu mekom , dobar je nosač eteričnih ulja i vrlo je pristupačne cijene, što nije nimalo zanemarivo.

Suncokret je biljka koje se okreće za suncem, za toplinom i energijom. Nije slučajnost da je upravo ovo ulje našlo svoje zasluženo mjesto u tretmanima masaže tijela.

                            https://herba-laboratorij.hr/