Što učiniti kada dijete ima proljev?

Proljev je pojava prekomjernog gubitka vode i elektrolita stolicom. Što je dijete mlađe, posebice u dojenačkoj dobi, ozbiljnije treba pratiti razvoj bolesti, zbog moguće dehidracije. 

Dijareja (proljev) u dječjoj dobi
Proljev je pojava prekomjernog gubitka vode i elektrolita stolicom. Što je dijete mlađe, posebice u dojenačkoj dobi, ozbiljnije treba pratiti razvoj bolesti, zbog moguće dehidracije. U prvoj godini života djeteta dehidracija se može pojaviti već 6 sati nakon početka bolesti i razlog je za hitan posjet liječniku.

Terapija
Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i UNICEF-a, pristup oboljelima s akutnim proljevom sastoji se od sljedećeg:
• sprječavanje razvoja dehidracije pravodobnim davanjem otopine s elektrolitima za nadoknadu gubitka tekućine (tzv. ORS)
• rano započinjanje s prehranom koju je dijete uzimalo i prije početka akutnog proljeva
• izbjegavanje lijekova protiv proljeva

Znači, suvremen pristup rješavanja dehidracije temelji se na davanju otopine s elektrolitima. U našim ljekarnama dostupan je gotov ORS napitak Rogamil elektrolit, ugodnog okusa i arome banane.

Nakon postupka nadoknade tekućine ORS-om tijekom četiri do šest sati, počinjemo hraniti dijete. Naime, drugi važan stav u liječenju proljeva je izbjegavanje dijetalnih postupaka koji dovode do gladovanja i negativnih posljedica na sluznicu crijeva i opće stanje organizma. Koristan dodatak prehrani u slučaju proljeva je Rogamil instant prah, bogatog nutritivnog sastava s visokim udjelom tanina koji pomažu uspostaviti formiranu stolicu. Može se nabaviti u ljekarnama.

Dojenčad koja se hrani majčinim mlijekom, ne treba prekidati dojenje. Dojenče koje se hrani industrijskim mliječnim pripravcima, nakon razdoblja nadoknade tekućine od četiri do šest sati, treba nastaviti hraniti mliječnim pripravkom. Mliječni pripravak se u početnoj fazi daje razrijeđen, a u sljedećim obrocima količina mlijeka se povećava. Korisno je u mliječni pripravak umiješati Rogamil instant prah jer pomaže uspostaviti formiranu stolicu. ORS-Rogamil elektrolit daje se piti između obroka dok traje proljev. Drugi dan prelazi se na normalnu koncentraciju mliječnog pripravka.

U starije djece s proljevom, nakon postupka nadoknade tekućine od četiri do šest sati, nastavlja se s prehranom na kojoj je dijete bilo i prije. U početku su poželjni kompleksni ugljikohidrati kao što su riža, krumpir, kruh, zatim nemasno meso, jogurt, voće i povrće. Koristan je Rogamil instant prah koji se priprema kao kašasti obrok, a pomoći će u formiranju stolice. Daje se uz obroke ili imeđu njih. Treba izbjegavati masnu hranu ili onu s puno šećera, uključujući čaj, sokove i gazirana pića. ORS-Rogamil elektrolit nastavlja se piti između obroka dok traje proljev.

Opisani postupci pokazali su se djelotvorni u većini slučajeva akutnog proljeva.

 

Važna napomena:
Ovaj članak daje opće informacije i ne bi trebao biti korišten za samodijagnozu ili liječenje, te ne može zamijeniti liječnički posjet.

 

 
Vezani proizvodi: