Registracija       Prijava
 
 
KOŠARICA JE PRAZNA
Newsletter

Bok! Drago nam je vidjeti te ovdje ❤️
Prijavi se na naš newsletter i budi u tijeku s novostima...
Obećajemo bez spama!

Što nudimo:
Mjesečne akcije
Secret promo
i još puno popusta

 

PROBLEMI SA PROBAVOM U TRUDNOĆI

Objavljeno: 10.08.2019.
 

Mnoge žene imaju problema sa probavom u trudnoći.

Istraživanje je pokazalo da tri od četiri žene u prvom tromjesječju imaju neki oblik poremećaja funkcioniranja crijeva, među kojima su zatvor i nadutost crijeva. U početku trudnoće glavni su uzroci hormoni koji usporavaju kretanje hrane u probavnom traktu. Progesteron je krivac za probleme sa probavom. Taj hormon omekšava stijenke crijeva, pa su peristaltički pokreti prelagani i prespori zbog čega hrana prolazi polako kroz probavni trakt. Sporiji prolazak hrane i tekućine dovodi do toga da se iz crijeva apsorbira više tekućine, a kombinacija smanjene pokretljivosti u crijevima  čvršćih otpadnih tvari dovodi do zatvora.

Ako ste i prije trudnoće patili od problema sa probavom, stanje bi se moglo još pogoršati.  Sve trudničke tegobe najbolje je rješavati prirodnim putem.

Što koristiti kako bi ublažili tegobe?

-Jedite hranu bogatu vlaknima. Vlakna je poželjno jesti jer ona pomažu izbaciti nerastopljene i neprobavljive ostatke hrane iz crijeva. Voće i povrće, bademi, lanene sjemenke, cjelovite žitarice, sve vrste grahorica i mahunarki, suhe šljive, smokve i bobičasto voće bogati su izvor vlaknima. Naveli smo hranu koja bi svakako trebala biti na vašem meniju ukoliko imate problema sa probavom. Svakako bi se trebali hraniti i lubenicom jer je voće bogato vodom te pomaže sa ostacima hrane iz crijeva.

- Povećajte unos tekućine. Kada povećate unos vlakana , morate povećati i unos tekućine.  Pijte puno vode, barem šest do osam čaša dnevno. Previše vlakana i premalo vode mogu pogoršati tegobe tako što stolicu čini još tvrđom.  Izbjegavajte sokove sa puno šećera.

- Redovito vježbajte. Prilikom vježbanja pokreću se crijeva. Redovitim vježbanjem održava se cijeli fizički sustav tijela u boljem stanju. Hodanje, plivanje, vožnja bicikla te yoga mogu vam pomoći kod ublaživanja zatvora. Uz takvu vrstu rada tijela osjećati ćete se bolje i zdravije.

- Redoviti odlazak na WC. Nemojte zanemarivati i ignorirati odlazak na WC kada osjetite potrebu. Ako zanemarujete odlazak na WC, mišići koji pokreću crijeva se ulijene te se signal koji vas upozorava da trebate ići isprazniti crijeva oslabi  zatvor se pogoršava.

 

Opstipacija možda nije za život opasno stanje, ali može uzrokovati psihičke i fizičke neugodnosti. U slučaju dugotrajnog zatvora koji se ponavlja dolazi do opće intoksikacije organizma, budući da se u crijevu apsorbiraju u krv one tvari koje su jetra već poslala prema -izlazu-. Posljedica toga je povećano opterećenje glavnih pročišćivača organizma, a to su jetra i bubrezi. Intoksikacija često dovodi do bržeg umaranja i jakoh glavobolja. Kod previše ispunjenog crijeva i jakog naprezanja kod pražnjenja naprežu se i vene u rektumu. U slučaju prema varikoznim venama također se mogu pojaviti i hemeroidi.

U svakom slučaju treba slušati svoj organizam kako bi ublažili problem kod probave.

 

Proizvod koji vam može pomoči sa probavom je Smokvan® tekući pripravak od smokve i šljive.

Usporena probava jedan je od najčešćih problema današnjice. Česti uzroci su: nepravilna prehrana, nedovoljno kretanje, te unošenje premale količine tekućine. Od usporene probave češće pate žene, trudnice, osobe starije životne dobi i dijabetičari.

Kod problema s usporenom probavom poželjno je uspostaviti normalan rad crijeva.

Smokvan® tekući pripravak od smokve i šljive preporučuje se djeci, trudnicama i osobama starije životne dobi.

Smokve su bogat izvor prehrambenih vlakana, a visok udio čine vlakna topljiva u vodi. Ta vrsta vlakana povoljno djeluje na regulaciju probave. Suhe smokve imaju trostruko veću količinu minerala magnezija od svježih smokava što doprinosi njihovom pozitivnom djelovanju na probavu. Magnezij je jedan od ključnih čimbenika koji organizam štiti od štetnog utjecaja psihičkog stresa.

Suhe šljive sadrže čak tri sastojka koji pridonose pravilnoj probavi:

visok udio netopljivih prehrambenih vlakana, koja su vjerojatno ključ prevencije zatvora. Netopljiva vlakna ne mogu se razgraditi u probavnom sustavu, pa u njemu ostaju, vežu na sebe vodu i čine stolicu voluminoznijom, što olakšava prolaz kroz crijevo.
sorbitol, prirodni šećer koji također ima sposobnost upijanja vode i na taj način pomaže u otklanjanju zatvora.
dihidroksifenil-izatin, tvar koja potiče kontrakcije crijeva, što je esencijalan proces za redovito pražnjenje crijeva.

Redovita probava osnova je vitalnosti i zdravlja. Problem neredovite probave odražava se nedovoljno učestalim, neredovitim i nepotpunim pražnjenjem crijeva. Uz to, nagomilavaju se štetni produkti probave, te razvijanju razni simptomi (nelagoda, osjećaj nadutosti, slabi apetit, umor, glavobolja).

Neki od uzroka neredovite probave mogu biti nedovoljno uzimanje tekućine, prehrana koja je zasnovana na “fast food” hrani i stoga siromašna dijetalnim vlaknima, nedostatak fizičke aktivnosti, uzimanje određenih lijekova, te jači stres.

Kako bi se održala normalna pokretljivost i rad crijeva, potrebno je voditi računa o čimbenicima na koje možemo utjecati vlastitim ponašanjem i navikama. Dakle, valja unositi dostatne količine prehrambenih vlakana, te redovito piti tekućinu.

Način primjene:
Primjena pomoću priložene dozirne čašice.
Djeca uzimaju 5 ml navečer.
Trudnice i dojilje uzimaju 15 ml navečer.
Odrasli uzimaju 15 do 30 ml navečer.

„Smokvan® - tekući pripravak od smokve i šljive“ uzima se

navečer kako bi tijekom noći djelovao i donio ugodno olakšanje slijedeće jutro.