Registracija       Prijava
 
 
KOŠARICA JE PRAZNA
Newsletter

Bok! Drago nam je vidjeti te ovdje ❤️
Prijavi se na naš newsletter i budi u tijeku s novostima...
Obećajemo bez spama!

Što nudimo:
Mjesečne akcije
Secret promo
i još puno popusta

 

Može li vas zaštitna maska za lice zaštititi od Corona virusa ?

Objavljeno: 26.03.2020.
 

Cvoid-19 najčešće činjenice i zablude - kako se možete zaraziti Corona virusom, tko je najrizičniji i što možete učiniti kako bi se zaštitili od infekcije.

Tvrdnja: “maske za lice nemaju svrhu

Nošenje zaštitine maske za lice zasigurno nije kao da ste stavili željeznu zavjesu koja će vas 100% zaštititi od potencijalne infkecije virusom. Virusi mogu ući u naše tijelo i putem očiju i sićušne virusne čestice, poznate kao aerosoli, mogu prijeći kroz masku. Štoviše, maske su efikasne za skupljanje kapljica, koje su najčešći prijenosni put corona virusa, i neke studije su pokazale peterostruko veću zaštitu nego kada maske nema.

Ako ste kojim slučajem u blizini zaraženog, maska smanjuje mogućnost da se prenese zaraza. Ako ste vi zaraženi ili imate simptome, nošenje zaštitne maske može također zaštititi druge. Zbog toga su zaštitne maske za lice presudne za radnike zdravstvene i socijalne skrbi koji se brinu o pacijentima i također se preporučuju članovima obitelji koji se moraju brinuti o zaraženim članovima obitelji. Idelano je da zaraženi i osobe u njegovom kontaktu nose zaštitne maske.

 

Tvrdnja: “Corona virus mutira u još smrtonosniju vrstu

Svi virusi razvijaju mutacije tijekom vremena a takav je i virus koji izaziva Covid-19. Koliko rasprostranjeni postaju različiti sojevi virusa ovisi o prirodnoj selekciji – vrste koje se mogu razmnožavati brže i umnažati učinkovitije u tijelu domaćina postaju “najuspješniji”. To nužno ne znači da su ti virusi najopasniji za ljude, jer virusi koji su smrtonosni za ljude ili ih čine bolesnima mogu imati puno manju prenosivost.  

Kineski znanstvenici obavili su genetske analize 103 uzoraka virusa, uzete od pacijenata Wuhana i drugih gradova, objavili su da su se u početku pojavile dvije podvrste virusa - L i S. Iako je L vrsta prevladava od S vrste (70% uzoraka) , S podvrsta je pronađeno da je naslijeđena podvrsta.

Tim koji je obavio istraživanja predlaže da to upućuje da je L podvrsta “agresivnija”, bilo da se lako prenosi ili umnožava u domaćinu. Ova teorija je još uvijek pod razmatranjem odnosno ne može se sa sigurnošću utvrditi jesu li osobe koje se zaraze jednom od ove dvije podvrste oni koji lakše prebole bolest ili trpe ozbiljnije simptome.  

 

Tvrdnja: “Corona virus nije opasniji od obične gripe

Mnogi pojedinci koji se zaraze Corona virusom osjetit će ništa više nego simptome obične gripe, ali cjelokupni pregled bolesti, uključujući i stopu smrtnosti, je više nego ozbiljno. Međutim dokazi provedenih ispitivanja međunarodne misije WHO-a u Kini predvođene stručnjakom Bruce Aylwardom potvrdili su da je stopa smrtnosti od 1% točna što svrstava bolest Covid-19 uzrokovanu Corona virusom u 10 puta smrtonosniju bolest od obične gripe koja u prosjeku odnese između 290.000 i 650.000 života godišnje.

 

Tvrdnja: ”Ubija samo starije pa se mladi ne moraju brinuti

Mnoge osobe koje ne spadaju u stariju životnu dob i nemaju zdravstvenih tegoba vrlo vjerojatno neće biti ozbiljnije bolesni od Covid-19. Ali bolest može prouzročiit ozbiljne probleme dišnog sustava nego obična gripa i tu je također rizična grupa zdravstvenih radnika koji su ranjiviji jer imaju veću izloženost prema mogućnosti dobivanja zaraze. Radnje koje poduzimanju mlađi a to je prijavljivanje simptoma nadležnim epidemiološkim službama i samoizolacija čine značajan doprinos u zaštiti najranjivijih i rizičnih skupina ljudi i suzbijanju zaraze.

 

Tvrdnja: ”sa zaraženom osobom morate biti u kontaktu najmanje 10 minuta kako biste dobili zarazu

Što se tiče gripe, neke zdravstvene smjernice definiraju izloženost na udaljenosti 2m od zaražene osobe koja kiše ili kašlje u period od 10 minuta ili duže. Moguće je dobiti zarazu i pri kraćoj izloženosti ili čak preko dodirivanja zaraženih površina mada je to rijeđi način prijenosa.

 

Tvrdnja: “cjepivo protiv Corona virusa bi moglo biti spremno kroz par mjeseci

Genetska istraživanja koja su proveli kineski znanstvenici biit će od pomoći znanstvenicima koji rade na razvijanju novog cjepiva protiv Corona virusa. Međutim, prije puštanja u opticaj potrebno je provesti testiranja na životinjama i predtestiranja što može trajati do godinu dana. To znači da bi za potencijalno cjepivo protiv Corona virusa, koje bi se našlo u prodaji, moglo proći i do godine dana.  

 

Izvor: The Guardian, pristupljeno 25.03.2020.