Eukaliptus (Eucalyptus globulus L.)

Eukaliptus (Eucalyptus globulus L.)

EUKALIPTUS (EUCALYPTUS GLOBULUS L.)

   Eukaliptus je zimzeleno drvo koje u svom prirodnom staništu može narasti do 100m. Ima razvijenu krošnju, u kojoj se razvijaju dvojako oblikovani listovi. Potječe iz Tasmanije i Australije, ali raste i u drugim toplim krajevima. U Hrvatskoj ga možemo naći na Lošinju.

   Jakog  je mirisa, okus je aromatičan, sličan kamforu.

   Eukaliptus se najčešće koristi u liječenju prehlade, bronhitisa, pa i astme. Eukaliptusovo eterično ulje ima antiseptičko svojstvo – djeluje na sluznicu i kožu blago podražujuće. U obliku pripravaka za utrljavanje eukaliptusovo se ulje rabi i za ublažavanje bolova izazvanih reumom i kod glavobolje.  Zbog antiseptičkog djelovanja rabi se i u kozmetici za izradu preparata za njegu usta i zubiju. Mala djeca i dojenčad ne smiju se inhalirati s eukaliptusovim uljem, niti se smije lokalno primjenjivati.

   Drvo eukaliptusa nezaobilazan je dio australskog obzorja već milijunima godina. Istraživanja biologa upućuju da je eukaliptus kao vrsta vrlo star i da je opstao zahvaljujući građi i sposobnosti prilagođavanja teškim uvjetima. Visinom, građom i mirisom privukao je posebnu pozornost Sir Josepha Banksa, slavnog botaničara Cookove ekspedicije, koji je 1770. g. opisao ovo drvo. U Europu ga je donio u 19. stoljeću njemački botaničar Ferdinand von Müller. On je prvi ustvrdio da se njegovo ulje može rabiti kao sredstvo za dezinfekciju.  

 

Izvor : Josip Gelenčir, Jasenka Gelenčir : Atlas ljekovitog bilja, 1991., Izdavač : Prosvjeta d.o.o., Zagreb

 
 
Povratak na "Upoznajmo prirodu"