Upala prostate (prostatitis)

Upala prostate je bolest koja dovodi do simptoma kao što su bol u donjem dijelu tijela i uzrokuje probleme s mokrenjem. Procjenjuje se da čak polovica svih muškaraca tijekom života oboli od prostatitisa.

Što je prostatitis?

Prostata se nalazi ispred mjehura, te je otprilike veličine kestena, a obavija uretru. Građena je od dvije vrste tkiva, žljezdanog za proizvodnju tekućeg sadržaja koji je sastavni dio sjemene tekućine i mišićnog tkiva koje obavija ove žlijezde čineći tako vanjski omotač prostate.

Upalne bolesti prostate dijele se u dvije grupe: akutna upala prostate i kronična upala prostate. Kod kronične upale razlikuju se tri oblika: kronična upala uzrokovana bakterijama, kronična upala kod koje bakterije ne uspijemo utvrditi i bolna prostata. Sve tri podskupine kronične upale prostate mogu se naći pod nazivom „prostatični sindrom“. Uzročnici kroničnog bakterijskog prostatitisa su mikroorganizmi različitih vrsta: Escherichia coli, Proteus, Enterococcus, Klebsiella, Neisseria gonrrhoeae itd., koje prodiru u prostatu i izazivaju bolesno stanje koje zovemo upala.

Koji su znakovi upale prostate?

Upala prostate dovodi do različitih kliničkih znakova. Znakovi kronične upale prostate su:
bolni simptomi: bol izmedu mošnje i anusa, bol u donjim dijelovima leđa, bol u donjem trbuhu, bol u sjemenicima , bol u spolnom udu i bol kod mokrenja.
znaci poremećenog mokrenja: nepotpuno mokrenje, ponovni nagon na mokrenje u razdoblju manjem od 2 sata, mokrenje na mahove, slabi mlaz mokraće, mokrenje s napinjanjem ili uz pritisak, noćno mokrenje.
znakovi vezani uz seksualne poremećaje: smetnje erekcije, bolovi kod ejakulacije, krv u spermi, smanjena želja za seksualnim odnosom, preuranjena ejakulacija.
Kada se sumnja na infekciju prostate, liječnik će prvo pažljivo ispitati bolesnika o njegovim tegobama. Iza ovoga slijedi pregled bolesnika koji uključuje obavezni pregled prostate palpacijom. Prostata je obično otečena, a ponekad i bolna. U dijagnostičke preglede ulaze različite vrste ispitivanja mokraće, sperme, prostatičnog iscjetka, sekreta mokraćne cijevi i laboratorijske pretrage krvi. Osim toga, potrebno je učiniti ultrazvučni pregled prostate te funkcionalne pretrage poremećaja mokrenja. U nekim slučajevima za pojašnjenje postojećih tegoba treba učiniti pregled mokraćne cijevi, a ponekad i mikroskopsku analizu materijala dobivenog punkcijom prostate. Katkada postoji potreba i za rendgenološkim ispitivanjem.

Liječenje prostatitisa

Liječenje prostatitisa ovisi o uzroku bolesti. Ako su uzročnici bakterije, na osnovu nalaza urinokulture propisuje se antibiotik. Ostali oblici upale prostate liječe se, između ostalog, tzv. alfa blokatorima i protuupalnim lijekovima koji mogu ublažiti bol. U nekim slučajevima mogu pomoći i biljni preparati. Kod kronične upale prostate preporučuje se nositi toplu odjeću, a od koristi su i tople kupke.

Kako spriječiti upalu prostate?

Infekcije mokraćnog sustava kod muškaraca su rijeđe, a najčešće započinju upalom mokraćne cijevi. Bitno je što prije započeti liječenje kako bakterije ne bi ušle kroz mokraćnu cijev u prostatu, jer većina lijekova ne može dobro prodrijeti u unutrašnjost prostate te svladati infekciju u prostati. 

Važna napomena:
Ovaj članak daje opće informacije i ne bi trebao biti korišten za samodijagnozu ili liječenje, te ne može zamijeniti liječnički posjet.