Registracija       Prijava
 
 
KOŠARICA JE PRAZNA

Mokraćni sustav

Objavljeno: 19.04.2019.
 

Naš organizam, kako radi, izlučuje nekoliko vrsta štetnih tvari, koje je potrebno na neki način izbaciti iz organizma. To su primjerice znoj, ugljični dioksid, izmet te urin (mokraća). Urin ili mokraća, koju proizvode bubrezi, sadrži više otpadnih tvari štetnih za organizam, poput soli i raznih toksina. Oni završavaju u krvi, a zatim bubrezi i mokraćni sustav filtriraju i uklanjaju te otpadne tvari iz krvi. Kada nam bubrezi nepravilno funkcioniraju, te se štetne tvari mogu zadržati u organizmu i dovesti do nekih po zdravlje opasnih stanja. Mokraćni sustav se sastoji od dva bubrega, dva mokraćovoda, mokraćni mjehur i mokraćna cijev. Osim što pročišćavaju krv od štetnih i nepotrebnih sastojaka, bubrezi održavaju stalnu razinu vode i soli u tijelu.

 

Različiti mikroorganizmi mogu uzrokovati upale mokraćnih puteva ili bubrega, a ukoliko se ovakva stanja ne tretiraju, mogu dovesti do težih stanja, poput oštećenja i poremećaja u radu bubrega i mokraćnih puteva. Upale mokraćnih puteva znaju se konstantno ponavljati, a veoma su učestale kod starijih dobnih skupina te kod trudnica. Nakon upala dišnog sustava, ovo su najčešće vrste upala!

Kada obavljamo tipičan sistematski pregled kod liječnika, vrlo često obavljamo i pregled urina. Ukoliko se utvrdi povišena razina bakterija u urinu, potrebno je takvo stanje tretirati.

Osim toga, potrebno je piti dovoljno tekućine, jer je ona nužna našem organizmu kako bi pravilno radio i izbacivao sve štetne tvari. Ne postoji točno određena količina vode koju biste dnevno trebali popiti, ali konzumirajte minimalno litru do dvije dnevno. Povećajte unos vode ako se češće bavite tjelesnom aktivnošću, ako puno hodate ili redovito vježbate. Nadalje, idite mokriti redovito i na vrijeme. Ne preporuča se zadržavanje urina u organizmu, jer to vrlo lako dovodi do upala mokraćnih puteva. Isto tako, važno je redovito održavanje higijene tijela. Što se tiče prehrane, preporuča se konzumacija velike količine voća i povrća, budući da voće i povrće pomaže u održavanju zdravlja svakog tjelesnog sustava, pa tako i mokraćnog. Osim voća i povrća, preporuča se izbjegavanje hrane s visokim udjelom soli, budući da ista smanjuje količinu vode u tijelu i opterećuje rad bubrega i mokraćnog sustava.

Urinarne infekcije nisu spolno prenosive bolesti, već je riječ o bakterijskim infekcijama urinarnog trakta. Prema nekim istraživanjima, veća je vjerojatnost da će se upale mokraćnih puteva javiti u slučaju spolnog odnosa. Potrebno je dobro obratiti pažnju na osobnu higijenu prije i poslije spolnog odnosa te izbjegavati kupanje u kadi -  umjesto toga se tuširati.

Znakovi koji bi mogli ukazivati na problem u radu mokraćnog sustava jesu učestali podražaji na mokrenje i to manjih količina urina. Mokrenje je često otežano i bolno, a popratno se bol može širiti sve do pubične kosti.

Sinekolin je prirodan pripravak koji poboljšava zdravlje mokraćnog sustava te Vas rješava bakterija u urinu – riješite se problema peckanja, bolnog mokrenja i sličnog. Sinekolin se može uzimati i u obliku kapi ili kapsula, a oba oblika su jednako efikasna i primjerena svima kojima su namijenjeni.

 

PROBAVNI SUSTAV

Objavljeno: 24.06.2019.
 

PROBAVNI SUSTAV

Probava je proces koji se događa u probavnom sustavu. Uloga probavnog sustava je mehanička i kemijska razgradnja hrane, apsorpcija hranjivih sastojaka u krvni i limfni optok te defekacija. Ljudski organizam dobiva energiju kroz probavu, koja se oslobađa razgradnjom nutrijenata.

PROCES PROBAVE

Probava počinje u ustima, gdje se hrana unosi, žvače i usitnjava. Žvakanjem hrane se oslobađa slina koja vlaži hranu i svojim enzimima počinje razgradnju ugljikohidrata. Hrana gutanjem odlazi u jednjak koji povezuje usta i želudac. Želudac odrađuje najveći proces razgradnje hrane, uz pomoć želučanih sokova koja razgrađuje bjelančevine. Razgrađena hrana poprima tekući oblik i odlazi u tanko crijevo gdje se obavlja završna enzimatska razgradnja i apsorbiraju natrijenti. Probavni enzimi iz jetre i gušterače se izlučuju u tanko crijevo i pomažu u razgradnji masti , ugljikohidrata i bjelančevina. U procesu probave sudjeluju i veće probavne žlijezde koje izlučuju svoje sekrete. Na tanko crijevo se nadovezuje debelo crijevo gdje se reapsorbiraju mineralne tvari i voda, a bakterijska fermentacija oblikuje stolicu. Vrijeme potrebno za prolaz hrane kroz probavnu cijev je oko 24-48 sati. Stolica se izbacuje iz probavnog trakta kroz analni otvor i time završava proces probave.

PROBLEM KOD PROBAVE

Usporena probava jedan je od najčešćih problema današnjice. Česti uzroci su nepravilna prehrana, nedovoljno kretanje, te unošenje premale količine tekućine.

Od usporene probave često pate žene, trudnice, osobe starije životne dobi i dijabetičari.

 

 

 

Kod problema s usporenom probavom potrebno je uspostaviti normalan rad crijeva.

Redovita probava osnova je vitalnosti i zdravlja. Problem neredovite probave odražava se nedovoljno učestalim, neredovitim i nepotpunim pražnjenjem crijeva. Uz to, nagomilavaju se štetni produkti probave, te razvijaju razni simptomi kao što su nelagoda, osjećaj nadutosti, slabi apetit, umor i glavobolja.

Neki od uzroka neredovite probave mogu biti nedovoljno uzimanje tekućine, prehrana koja je zasnovana na „ brzoj hrani“, nedostatak fizičke aktivnosti, uzimanje određenih lijekova, te jači stres.

 

Genetska  pozadina uvjetuje građu i kontrolu našeg probavnog sustava. Sastav enzima, brzina peristaltike, kiselost želudca su faktori koje možemo naslijediti te koji djeluju na našu probavu.

Optimalno je imati jednu stolicu na dan, ali liječnici pak smatraju da je normalno imati i do tri stolice na dan.

Bilo kakvo odstupanje od redovnog ritma pražnjenja crijeva može biti problem koji se otkriva navedenim simptomima. Kad govorimo o zatvoru, razlikujemo dva pojma – konstipacija i opstipacija.

Konstipacija je smanjeni ritam pražnjenja crijeva te oskudne, rijetke i tvrde stolice. Osoba često ima osjećaj nedovoljnog pražnjenja.

Opstipacija je izostanak spontanog pražnjenja crijeva, stolice uopće nema.

 

KAKO POTAKNUTI PROBAVU

Osnovno pravilo u riješavanju problema sa zatvorom je promjena životnog stila i navika. Tjelesna aktivnost je bitna za ukupno zdravlje našeg ozganizma pa tako i probave. Probavni sustav je mehanizam koji se sastoji od valnih pokretanja crijeva. Svaka tjelesna aktivnost će pomoći da se ta kretanja crijeva održe na normalnoj razini.

*HRANA

Dosta voća i povrća, kuhani obroci, cjelovite žitarice, jogurti i drugi fermentirani mliječni proizvodi imaju dobrobiti kod poremećaja probave. Vlakna su jako bitna za uravnoteženu probavu. Na jelovniku se trebaju naći cjelovite žitarice, svježe voće sa korom, mahunarke, zeleno lisnato povrće, sjemenke te orašasti plodovi bogati vlaknima.

Jogurt, kefir i drugi fermentirani mliječni proizvodi sadržavaju probiotske kulture koje potpomažu crijevnu miklofloru i tako osiguravaju zdravu probavu.

*VODA

Ako ne unosimo dovoljno tekućine , stolica će biti previše suha i tvrda te njemo će izbacivanje biti znatno otežano. Potrebno je unositi oko 2-3 litre vode dnevno.Važno je imati pravilan raspored za pražnjenje crijeva.

 

Usporena probava jedan je od najčešćih problema današnjice. Česti uzroci su: nepravilna prehrana, nedovoljno kretanje, te unošenje premale količine tekućine. Od usporene probave češće pate žene, trudnice, osobe starije životne dobi i dijabetičari.

Kod problema s usporenom probavom poželjno je uspostaviti normalan rad crijeva.

Smokvan® tekući pripravak od smokve i šljive preporučuje se djeci, trudnicama i osobama starije životne dobi.

Smokve su bogat izvor prehrambenih vlakana, a visok udio čine vlakna topljiva u vodi. Ta vrsta vlakana povoljno djeluje na regulaciju probave. Suhe smokve imaju trostruko veću količinu minerala magnezija od svježih smokava što doprinosi njihovom pozitivnom djelovanju na probavu. Magnezij je jedan od ključnih čimbenika koji organizam štiti od štetnog utjecaja psihičkog stresa.

Suhe šljive sadrže čak tri sastojka koji pridonose pravilnoj probavi:

·        visok udio netopljivih prehrambenih vlakana, koja su vjerojatno ključ prevencije zatvora. Netopljiva vlakna ne mogu se razgraditi u probavnom sustavu, pa u njemu ostaju, vežu na sebe vodu i čine stolicu voluminoznijom, što olakšava prolaz kroz crijevo.

·        sorbitol, prirodni šećer koji također ima sposobnost upijanja vode i na taj način pomaže u otklanjanju zatvora.

·        dihidroksifenil-izatin, tvar koja potiče kontrakcije crijeva, što je esencijalan proces za redovito pražnjenje crijeva.

KOŽA

Objavljeno: 23.07.2019.
 

Jeste li znali da je koža najveći ljudski organ?

Koža služi kao zaštita, štiti meka tkiva, pomaže u regulaciji temperature i količini vode u tijelu. Ona je zaštita od mehaničkih, kemijskih i bioloških povreda. Služi za doživljavanje okoline putem osjetila dodira, bola, topline i hladnoće. Kod odrasla čovjeka koža teži oko 3 kg i ima površinu otprilike oko 1.8m2. Regulaciju temperature tijela vrši putem znojenja, širenjem odnosno sužavanjem pora. Na nekim mjestima je koža oko 0,5 mm do 4 mm. Ljudsko tijelo postepeno mijenja kožu koja se obnavlja novim stanicama te u prosjeku kroz mjesec dana promijenimo cijelu kožu. Stara koža sačinjava oko 70% prašine u domaćinstvu. Koža je prva koja nas štiti od brojnim mikroorganizama; virusa, bakterija i gljivica koje nas okružuju. Ona sprečava njihov ulazak u organizam na više načina. Svakodnevno, tijelo napadaju dosta sunčevih ultraljubičastih (UV) zraka. Koža nam pomaže da UV zrake ne prodru preduboko i da ne oštete stanice i organe tijela. S obzirom da su UV zrake prisutne i kad nema sunca, potrebno je štititi svoju kožu sa kremama sa zaštitom. Boja kože ovisi o stanju krvnih žilica, boji krvi i količini pignenta melanina. Što je veća količina melanina, to će koža biti tamnije boje.

Koža se sastoji od tri sloja. Vanjski se zove epidermis i djeluje kao štit protiv štetnih tvari i štiti od vlage. Srednji sloj zove se dermis, a subcutis je masno potkožno tkivo koje skladišti energiju. U koži se nalaze brojne krvne žile. Krv koja dolazi u kožu ne samo što prehranjuje kožu nego i regulira temperaturu. Preko kože putem znoja i loja se izlučuje mnogo štetnih produkata iz tijela. Koža djeluje i kao dišni organ jer se preko nje izlučuje velika količina CO2 i prima manja količina kisika za površne dijelove kože.

Kroz kožu se izlučuju svaki dan velike količine vode i na taj način dolazi do mehaničkog čišćenja kože.

Jako je bitno njegovati svoju kožu.  Najbolji način za brigu oko kože je izbjegavanje dugog izlaganja suncu kako bi izbjegli UV zrake. Uravnotežena prehrana je jednako važna kao i prestanak pušenja i izbacivanje alkohola i konzumacija dosta tekučine. Za ljepotu kože možemo brinuti redovitim uklanjanjem mrtvog sloja stanica i hidratacijom. Jedan od najvažnijih sastojaka zdrave kože je vitamin A. Njega možemo dobiti konzumirajući mliječne proizvode. Jagode, borovnice, kupine i šljive bogate su antioksidansima koji štite kožu od slobodnih radikala koji izazivaju oštećenje DNK stanica.  Namirnice bogate esencijalnim masnim kiselinama kao što su losos, orasi i lanene sjemenke, održavju kožu zdravom i štite ju od toksina. Treba imati na umu da učestalim korištenjem uobičajne kozmetike kao što je šminka , kožu izlažemo agresivnim kemijskim spojevima koji onda remete njene funkcije.

Kako bi koži mogli pružiti potrebnu njegu, potrebno je znati koji je vaš tip kože. Svaka koža je drugačija i s vremenom se mijenja.

Jako važno što nanosimo na kožu. Treba paziti da nanosimo što kvalitetnije kreme, proizvode bez dodataka parabena i bojila.

Za naše zdravlje i zdravlje kože jako je važno što i kako činimo našoj koži, jer sve naše loše navike su vidljive na njoj. Započnite već danas pravilno voditi brigu o slojoj koži.

PROBLEMI SA PROBAVOM U TRUDNOĆI

Objavljeno: 10.08.2019.
 

Mnoge žene imaju problema sa probavom u trudnoći.

Istraživanje je pokazalo da tri od četiri žene u prvom tromjesječju imaju neki oblik poremećaja funkcioniranja crijeva, među kojima su zatvor i nadutost crijeva. U početku trudnoće glavni su uzroci hormoni koji usporavaju kretanje hrane u probavnom traktu. Progesteron je krivac za probleme sa probavom. Taj hormon omekšava stijenke crijeva, pa su peristaltički pokreti prelagani i prespori zbog čega hrana prolazi polako kroz probavni trakt. Sporiji prolazak hrane i tekućine dovodi do toga da se iz crijeva apsorbira više tekućine, a kombinacija smanjene pokretljivosti u crijevima  čvršćih otpadnih tvari dovodi do zatvora.

Ako ste i prije trudnoće patili od problema sa probavom, stanje bi se moglo još pogoršati.  Sve trudničke tegobe najbolje je rješavati prirodnim putem.

Što koristiti kako bi ublažili tegobe?

-Jedite hranu bogatu vlaknima. Vlakna je poželjno jesti jer ona pomažu izbaciti nerastopljene i neprobavljive ostatke hrane iz crijeva. Voće i povrće, bademi, lanene sjemenke, cjelovite žitarice, sve vrste grahorica i mahunarki, suhe šljive, smokve i bobičasto voće bogati su izvor vlaknima. Naveli smo hranu koja bi svakako trebala biti na vašem meniju ukoliko imate problema sa probavom. Svakako bi se trebali hraniti i lubenicom jer je voće bogato vodom te pomaže sa ostacima hrane iz crijeva.

- Povećajte unos tekućine. Kada povećate unos vlakana , morate povećati i unos tekućine.  Pijte puno vode, barem šest do osam čaša dnevno. Previše vlakana i premalo vode mogu pogoršati tegobe tako što stolicu čini još tvrđom.  Izbjegavajte sokove sa puno šećera.

- Redovito vježbajte. Prilikom vježbanja pokreću se crijeva. Redovitim vježbanjem održava se cijeli fizički sustav tijela u boljem stanju. Hodanje, plivanje, vožnja bicikla te yoga mogu vam pomoći kod ublaživanja zatvora. Uz takvu vrstu rada tijela osjećati ćete se bolje i zdravije.

- Redoviti odlazak na WC. Nemojte zanemarivati i ignorirati odlazak na WC kada osjetite potrebu. Ako zanemarujete odlazak na WC, mišići koji pokreću crijeva se ulijene te se signal koji vas upozorava da trebate ići isprazniti crijeva oslabi  zatvor se pogoršava.

 

Opstipacija možda nije za život opasno stanje, ali može uzrokovati psihičke i fizičke neugodnosti. U slučaju dugotrajnog zatvora koji se ponavlja dolazi do opće intoksikacije organizma, budući da se u crijevu apsorbiraju u krv one tvari koje su jetra već poslala prema -izlazu-. Posljedica toga je povećano opterećenje glavnih pročišćivača organizma, a to su jetra i bubrezi. Intoksikacija često dovodi do bržeg umaranja i jakoh glavobolja. Kod previše ispunjenog crijeva i jakog naprezanja kod pražnjenja naprežu se i vene u rektumu. U slučaju prema varikoznim venama također se mogu pojaviti i hemeroidi.

U svakom slučaju treba slušati svoj organizam kako bi ublažili problem kod probave.

 

Proizvod koji vam može pomoči sa probavom je Smokvan® tekući pripravak od smokve i šljive.

Usporena probava jedan je od najčešćih problema današnjice. Česti uzroci su: nepravilna prehrana, nedovoljno kretanje, te unošenje premale količine tekućine. Od usporene probave češće pate žene, trudnice, osobe starije životne dobi i dijabetičari.

Kod problema s usporenom probavom poželjno je uspostaviti normalan rad crijeva.

Smokvan® tekući pripravak od smokve i šljive preporučuje se djeci, trudnicama i osobama starije životne dobi.

Smokve su bogat izvor prehrambenih vlakana, a visok udio čine vlakna topljiva u vodi. Ta vrsta vlakana povoljno djeluje na regulaciju probave. Suhe smokve imaju trostruko veću količinu minerala magnezija od svježih smokava što doprinosi njihovom pozitivnom djelovanju na probavu. Magnezij je jedan od ključnih čimbenika koji organizam štiti od štetnog utjecaja psihičkog stresa.

Suhe šljive sadrže čak tri sastojka koji pridonose pravilnoj probavi:

visok udio netopljivih prehrambenih vlakana, koja su vjerojatno ključ prevencije zatvora. Netopljiva vlakna ne mogu se razgraditi u probavnom sustavu, pa u njemu ostaju, vežu na sebe vodu i čine stolicu voluminoznijom, što olakšava prolaz kroz crijevo.
sorbitol, prirodni šećer koji također ima sposobnost upijanja vode i na taj način pomaže u otklanjanju zatvora.
dihidroksifenil-izatin, tvar koja potiče kontrakcije crijeva, što je esencijalan proces za redovito pražnjenje crijeva.

Redovita probava osnova je vitalnosti i zdravlja. Problem neredovite probave odražava se nedovoljno učestalim, neredovitim i nepotpunim pražnjenjem crijeva. Uz to, nagomilavaju se štetni produkti probave, te razvijanju razni simptomi (nelagoda, osjećaj nadutosti, slabi apetit, umor, glavobolja).

Neki od uzroka neredovite probave mogu biti nedovoljno uzimanje tekućine, prehrana koja je zasnovana na “fast food” hrani i stoga siromašna dijetalnim vlaknima, nedostatak fizičke aktivnosti, uzimanje određenih lijekova, te jači stres.

Kako bi se održala normalna pokretljivost i rad crijeva, potrebno je voditi računa o čimbenicima na koje možemo utjecati vlastitim ponašanjem i navikama. Dakle, valja unositi dostatne količine prehrambenih vlakana, te redovito piti tekućinu.

Način primjene:
Primjena pomoću priložene dozirne čašice.
Djeca uzimaju 5 ml navečer.
Trudnice i dojilje uzimaju 15 ml navečer.
Odrasli uzimaju 15 do 30 ml navečer.

„Smokvan® - tekući pripravak od smokve i šljive“ uzima se

navečer kako bi tijekom noći djelovao i donio ugodno olakšanje slijedeće jutro.

Probavne tegobe kod djece

Objavljeno: 10.09.2019.
 

Grčevi, bolovi u trbuhu, tvrda stolica, zatvor, nadutost... tegobe su koje
podjednako pogađaju odrasle i djecu. Putovanja, stres uzrokovan promjenom
okoline poput preseljenja, polaska u vrtić ili školu neki su od faktora koji utječu
na pojavu probavnih smetnji.

Također, u današnje vrijeme alergije i netolerancija
na hranu, najčešće laktozu, sve više uzrokuju probleme s probavom kod djece.
Ipak, najčešći uzrozi tih neugodnih problema leže u neuravnoteženoj prehrani, drugim
riječima premalo povrća, voća i "jela na žlicu", nedovoljan unos vode te pretjerivanje s
unosom masne hrane, grickalica, gaziranih sokova i drugih nezdravih napitaka.
Dovoljno je samo baciti pogled na police dućana krcate "prirodnim sokovima" koji su
sve samo ne prirodni jer obiluju šećerom, glukozno-fruktoznim sirupom i mnogim
aditivima i konzervansima.
Zanimljiv je podatak kako je jedna od najčešćih tegoba s kojom mali pacijenti dolaze
pedijatrima vezana uz zadržavanje stolice zbog straha od bolova prilikom pražnjenja
tvrde stolice.
Srećom, u većini slučajeva probavne tegobe u djece mogu se uspješno otkloniti
pravilnom prehranom i pomno odabranim i provjerenim prirodnim dodacima.

Smokvan tekući pripravak odličan je izbor kao dodatak prehrani djece baziran na
četiri iznimno vrijedna prirodna sastojaka: suhe šljive, smokve, eteričnog ulja paprene
metvice i ulja kima.


Zašto baš ti sastojci?

Smokve su bogat izvor prehrambenih vlakana, a visok udio čine
vlakna topljiva u vodi. Ta vrsta vlakana povoljno djeluje na regulaciju probave. Suhe
smokve imaju trostruko veću količinu minerala magnezija od svježih smokava što
doprinosi njihovom pozitivnom djelovanju na probavu. Magnezij je jedan od ključnih
čimbenika koji organizam štiti od štetnog utjecaja psihičkog stresa. Suhe šljive sadrže
čak tri sastojka koji pridonose pravilnoj probavi: visok udio netopljivih prehrambenih
vlakana, koja su vjerojatno ključ prevencije zatvora. Netopljiva vlakna ne mogu se
razgraditi u probavnom sustavu, pa u njemu ostaju, vežu na sebe vodu i čine stolicu
voluminoznijom, što olakšava prolaz kroz crijevo. Sorbitol, prirodni šećer koji također
ima sposobnost upijanja vode i na taj način pomaže u otklanjanju zatvora.
Dihidroksifenil-izatin, tvar koja potiče kontrakcije crijeva, što je esencijalan proces za
redovito pražnjenje crijeva. Metvica ima dugu ljekovitu povijest blagotvornog djelovanja kod probavnih smetnji.  Ulje kima premda najpoznatije zbog svog povoljnog djelovanja kod alergija također pomaže održavanju zdrave mikroflore želuca i crijeva. Smokvan tekući pripravak sadrži vodenu iscrpinu smokve (Ficus carica) i šljive, (Prunus domestica), eterično ulje paprene metvice (Mentha piperita), eterično ulje kima (Carum carvi), sorbitol, glicerol, konzervans: natrijev benzoat.

Način uporabe: Primjena pomoću priložene dozirne čašice. Na njoj su označeni
mililitri (5 ml, 10 ml, 15 ml i 20 ml). Pomoću njih možete izmjeriti potrebne količine
pripravka. Djeca uzimaju 5 ml navečer. Trudnice i dojilje uzimaju 15 ml navečer.
Odrasli uzimaju 15 do 30 ml navečer. Prije uporabe sadržaj bočice promućkati.
Nakon otvaranja proizvod je potrebno čuvati u hladnjaku i potrošiti tijekom 6 mjeseci.

https://herba-laboratorij.hr/biljni-proizvodi/vise/sirup-od-smokve-i-sljive

Vitamin C i hijaluron - najbolji prijatelji vaše kože

Objavljeno: 19.09.2019.
 

O C vitaminu već sve znamo, zar ne? Moćan antioksidans, neophodan za normalno funkcioniranje cjelokupnog organizma kojeg svakodnevno unosimo konzumacijom voća, povrća ili dodataka prehrani. Pa zašto je onda toliko sveprisutan u kozmetičkoj industriji?

Stručnjaci tvrde da premalo vitamina C koji se distribuira našim organizmom zapravo dopire do kože. Zato je važno nanositi ga topikalno, u odgovarajućim proizvodima za njegu kože. Američko udruženjenje dermatologa preporučuje upravo C vitamin kao broj jedan sastojak u anti age tretmanima. A kada bi birali duo sastojaka s najmoćnijim učinkom na našu kožu, C vitamin u kombinaciji s hijaluronskom kiselinom s pravom bi zaslužio zlatnu medalju. Teško da ćete naći samo dva sastojka s toliko brojnim pozitivnim učincima na kožu. C vitamin potiče stvaranje kolagena, važnog proteina u strukturi kože, učvršćuje kožu, čini je blistavijom, posvjetljuje tamne mrlje uzrokovane hiperpigmentacijom kao i ožiljke od akni te poništava djelovanje slobodnih radikala. Jedan je dermatolog slikovito opisao učinak C vitamina usporedivši slobodne radikale s naoštrenim kopljima koja probijaju kolagensko vlakno i oštećuju ga pri čemu C vitamin dolazi kao neutralizator koji odsijeca te naoštrene strelice i čini ih bezopasnima. Hijaluronska kiselina također je jedan od ključnih sastojaka anti age kozmetike. Tvar je to koja na sebe veže velike količine vode, čak 6 litara po gramu, čineći kožu elastičnom, gipkom i punijom.  

c vitamin i hijaluronska kiselina 

Kako u mnoštvu preparata odabrati onaj najkvaliteniji?

Premda je ponuda kozmetičkih proizvoda temeljenih na vitaminu C i hijaluronskoj  kiselini danas veća nego ikada nipošto nije riječ o prolaznom trendu kozmetičke industrije. Radi se o svevremenskim klasicima čiji su pozitivni učinci znani dugi niz godina. No kako odabrati preparat koji će nabolje odgovarati potrebama vaše kože? Upravo u tome krije se poanta; najvažnija stvar tako baziranih kozmetičkih proizvoda je u njihovoj formulaciji. Vitamin C ili aksorbinska kiselina vrlo je nestabilan te se u kozmetičkim proizvodima brzo raspada što može rezultirati štetnim djelovanjem na kožu. Srećom, stručnjaci su s vremenom razvili više derivata C vitamina od kojih je najpoznatiji i za kožu najpovoljniji aksorbil fosfat.  Radi se o stabilnom i na oksidaciju otpornom obliku blagotvornog učinka na kožu koji je sam po sebi neaktivan no koji se aktivira ulaskom u kožu. Naravno, kvalitetan preparat trebao bi sadržavati i druge vrijedne sastojke. Hijaluronska kiselina  tu se pokazala kao odličan saveznik vitamina c, zadužena za stalno hidratiziranje i održavanje kože vlažnom.

Tri moćna sastojka u jednoj bočici!

Dora Hijaluronski serum s vitaminom C uz već naveden oblik vitamina C i hijalurona sadrži i kolagen, jedan od najvažnijh proteina u organizmu koji koži vraća elastičnost, čvrstoću  i tonus. Serum je također obogaćen i tvarima koje dodatno vlaže, hrane i štite kožu: urea, elastin i pantenol.  Dora serum ne sadrži phenoxyetanol ni alkohol denat. Proizvod nije testiran na žovotinjama.

https://herba-laboratorij.hr/biljni-proizvodi/vise/dora-hijaluronski-serum-boostermoisturizer-20-ml

Suho četkanje - drevnom metodom do zdrave kože

Objavljeno: 28.09.2019.
 

Suho četkanje (engl.dry brushing), drevna metoda detoksikacije tijela svoj je povratak doživjela posljednih godina, ponajviše zaslugom brojnih poznatih i slavnih koji ne mogu dovoljno nahvaliti ovu prirodnu tehniku čišćenja ne samo kože već i čitavog organizma. Pa tako Gwyneth Paltrow prakticira suho četkanje svaku večer prije spavanja, dok se Miranda Kerr kune u učinkovitost ovog tretmana kod reduciranja celulita.

No nije ovdje riječ samo o celebrity trendu. Metoda suhog četkanja svoj izvor ima u Ayurvedi, tisućama godina staroj indijskoj medicini koja upravo danas pokazuje veliki potencijal kao komplementarna disciplina zapadnoj suvremenoj medicini. Koža kao najveći organ tijela ujedno je i ogledalo njegovog zdravlja. Koža apsorbira gotovo 70% onoga što na nju nanosima, bilo da se radi o kozmetičkim i higijenskim proizvodima koje svakodnevno koristimo ili toksinima koji u kožu dopiru iz okoliša. Na sreću, koža također ima veliku sposobnost izbacivanja toksina iz organizma. Suho četkanje potpuno je prirodna i blaga metoda detoksikacije. U tome i jest njezina velika dobrobit, prirodno izbacivanje toksina bez narušavanja ravnoteže  organizma.

Suho četkanje spoj je eksfolijacije masaže kojom se uklanjaju mrtve stanice s površine kože i potiče njezina revitalizacija. Četkanje stimulira cirkulaciju krvi i limfnog sustava što pozitivno utječe na cjelokupan imunološki sustav. Također pomaže u otklanjanju celulita te poboljšava tonus i elastičnost kože.

KAKO SE PROVODI SUHO ČETKANJE TIJELA?

Suho četkanje najbolje je provoditi jednom dnevno. Sve što vam je porebno je nekoliko minuta vremena i četka od prirodnih vlakana. Nakon četkanja poželjno je tuširanje zbog uklanjanja mrtvih stanica kože.

1.Površina kože koju tretirate mora biti čista, potpuno suha, bez oštećenja ili iritacija.

2. Započnite sa stopalima i kružnim pokretima četkajte prema bedrima i kukovima.

3. Četkajte od dlanova prema laktovima s posebnom pažnjom na gruba područja

4. Nastavite četkati trbuh, pa preko prsa prema srcu.

5. Od gležnjeva preko listova, četkajte prema gore do lumbalnog dijela leđa

6. Ne četkajte više od 6 minuta

 

Korejski pristup njezi kože - u čemu je tajna?

Objavljeno: 21.10.2019.
 

U sve većem broju korejskih turista koji u zadnje vrijeme preplavljuju grad Zagreb teško je ne primijetiti besprijekornu blistavu kožu korejskih žena. U čemu je tajna, pitate se?

Korejska beauty rutina počiva na dva postulata: temeljitom čišćenju i dubinskoj hidratizaciji kože. Postupak je to u koji Korejke pored novca ulažu i dosta vremena. Riječ je o slojevitom procesu koji često broji i po desetak koraka. Pa tako sve započinje dvostrukim čišćenjem uljnim čistaćima jer ulja uklanjaju nečistoću bez isušivanja kože. Nije na odmet potom kožu još jednom očistiti blagom pjenom. Eksfolijacija je također važan korak. Korejke svakodnevno provode piling ne bi li uklonile baš svaku mrtvu stanicu s površine kože. Možda vam se svakodnevni piling ipak čini preagresivnim postupkom? Znaju to i Korejke zato se fokusiraju samo na najproblematičnije dijelove, nikako ne na cijelu površinu kože. Slijede potom blagi, bezalkoholni tonici kao nezaobilazan most prema daljnoj njezi. 

  Phyto Wash Gel - blagi gel za čišćenje lica s aloe verom i pantenolom

Dolazimo tako do ključnog ili bolje rečeno esencijalnog elementa korejske rutine - esencijma. Esencije su srž korejske njege, hranjivi tekući koncentrati koji potiču obnovu stanica i čine kožu čvršćom, elastičnijom i blistavijom. Vitaminske ampule također su  inovativan preparat koji već jednom jedinom kapi ostvaruju moćan anti-age učinak. Ovdje valja spomenuti ogromna ulaganja u istraživanja i tehnologiju koja rezultiraju upravo ovakvim inovativnim proizvodima s velikim koncentracijama aktivnih sastojaka i mnogo većom učinkovitošću. 

Ne smijemo zaboraviti ni petominutnu masažu lica u svrhu poticanja cirkulacije i crne maske koje su već osvojile zapadno tržište. Stalni zahtjev korejske njega za hidratizacijom ostvaruje se kroz još jedan inovativan preparat. Radi se o emulziji, vrlo laganom tekućem ovlaživaču. Na sve to neposredno prije odlaska na spavanje Korejke nanose bogatu hranjivu kremu jer kao što smo već naučili - hidratizacije nikad dosta!

Znajući da zapadnjakinje u velikom broju još uvijek na spavanje odlaze s make up-om, a o optimalnoj hidratizaciji svoje kože rijetko da i pomisle, ova se rutina može činiti suviše radikalnom ili dugotrajnom. No korejskim ženama to je standard koji se prenosi iz generacije u genaraciju. Standard koji ih bogato nagrađuje kasnije u životu.

Phyto Moisturizing Skin - hrvatski proizvod inspiriran korejskom njegom kože

Kako ulja pomažu koži?

Objavljeno: 18.12.2019.
 

Možda ste primijetili kako sve više kozmetičkih brendova zadnjih godina lansira čista biljna ulja poput argana, jojobe, kokosa ili pak uljne mješavine uz primamljive tvrdnje o njihovoj djelotvornosti? No, da li ulja u njezi kože zaista ispunjavaju svoj potencijal? 

Činjenice poduprte sve brojnijim istraživanjima o tome što biljna ulja mogu učiniti za kožu su prilično fascinantne. Možda nisu čudotvorna, ali prava čista biljna ulja ili pomno birane mješavine ulja mogu učiniti značajnu razliku kod suhe, dehidrirane, osjetljive, ali i masne i problematične kože. Ustvari, za svaki problem kože postoji  određeno ulje koje ga pomaže riješiti.

Jesu li ulja  pravi izbor za vas?

Ulja će se pokazati kao odličan izbor ako se borite s povremenom (najčešće sezonskom) ili kronično suhom, ljuskavom ili dehidriranom kožom gdje konvencionalni ovlaživači ne djeluje dovoljno bez obzira na to koliko su obogaćeni i umirujući. Umjesto da neprestano tražite novi ovlaživač ili hidratantnu kremu, ulje za lice (argan ili ulje ploda divlje ruže) možete lako dodati u svoju rutinu i vidjeti lijepu razliku. Vaša će koža postati glatka, mekša, elastična i prirodno blistavija.  Ulja su korisna i za očuvanje vitalne hidratacije kože i imaju nevjerojatna trenutna svojstva zaglađivanja, a posebno će koristiti  koži kojoj je potrebno ekstra hranjivosti i obnove u hladnim zimskim mjesecima. Ako imate masnu kožu vjerojatno se zgražate i same pomisli na ulja. No u kozmetici vrijede neka druga pravila jer upravo primjenom ispravnih ulja (jojoba ili lješnjak) možete dati signal koži da prestane s prekomjernim lučenjem masnoće. 

Krema ili ulje?

Ako imate suhu kožu, ne postoji djelotvornija kombinacija hranjivih sastojaka od biljnih ulja. Upravo su biljna ulja, uz dodatak eteričnih ulja, ona koja omogućuju dugotrajno održavanje vlage u koži.  Biljna ulja su bogat izvor antioksidanata emolijenata (tvari koje omekšavaju kožu), ali s druge strane ne sadrže u dovoljnoj mjeri sastojake koji obnavljaju kožu (poput niacinamida, retinola ili peptida) ili sastojaka koji pojačavaju hidrataciju (poput ceramida i hijaluronske kiseline). Zato nije pametno zamijeniti ulje kremom ili ovlaživačem. Velika je prednost ulja u odnosu na kreme što se  mogu koristiti bilo gdje na licu ili tijelu - ne postoje istraživanja koja pokazuju da su određena ulja bolja za jedan ili drugi dio vaše kože. Za prevenciju strija  teško da ćete naići na nešto bolje od biljnih ulja, a kod masaže tijela ulja zaista nemaju premca. Biljna ulja su odlični nositelji raznih ljekovitih tvari koje se lako otapaju u uljima kao što su eterična ulja, vitamini topivi u uljima poput vitamina E  te prirodne tvari koje djeluju emolijentno. Ali koliko god blagotvorna, biljna ulja ne zamjenjuju druge bitne sastojke za njegu kože kožu. Neka vam biljno ulje ili mješavina biljnih ulja posluže kao poticaj koji će nadopuniti vašu rutinu. Dobitna bi kombinacija bila nanositi ulje ispod svoje uobičajene kreme.

Vaša je koža složen organ koji nikada ne može sve svoje potrebe zadovoljiti jednim proizvodom ili jednim čudotvornim sastojkom. Zamislite ulja za kao pomoćne igrače, a ne kao vodeću ulogu u kompletnoj rutini njege kože. 

Dodaci prehrani - da ili ne?

Objavljeno: 16.01.2020.
 

Svi će se složiti da je zdrava prehrana ključ za očuvanje zdravlja i normalnog rada čitavog organizma. No što uopće danas podrazumijeva pojam zdrave i uravnotežene prehrane?

Riječ je o projektu koji je pokrenut još tamo 50-tih godina prošlog stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama, a službeno objavljen 1991. godine. Znan još i kao piramida pravilne prehrane, model je to o kojem smo mnogo puta čuli, što u školi, što kroz medije i koji počiva na tri postulata nutricionizma: uravnoteženost, raznolikost, umjerenost. Umjerenost se odnosi na konzumiranje svih jela bez težih i negativnih poslijedca, dok se uravnoteženost i raznolikost odnose na pravilan omjer svih esencijalnih hranjivih tvari: ugljikohidrata, bjelančevina, masti, minerala i vitamina. Tradicionalna piramida zdrave prehrane sastoji se od 6 skupina namirnica koje bi svakodnevno trebalo konzumirati u dovoljnim količinama. Da se podsjetimo, te skupine su: žitarice, voće i povrće, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, riba i jaja, masti i ulja, dodaci hrani (sol, šećer, začini)

TRADICIONALNA-PIRAMIDA-ZDRAVE-PREHRANE

Nema sumnje da je najbolji način dobivanja svih potrebnih  hranjivih tvari  upravo kroz uravnoteženu i zdravu prehranu. No u kontekstu današnjeg suvremenog načina života ti principi prehrane pokazali su se zastarjelim i manjkavim. Osobito se to odnosi na zabrinjavajući porast pretilosti djece, odraslih...ali i kućnih ljubimaca.

Gdje prestaje hrana, a počinju dodaci prehrani?

Vitamini i minerali su tvari koje naš organizam većinom ne može sintetizirati i proizvoditi sam te ih moramo unositi hranom. To zvuči jednostavno i samo po sebi razumljivo, zar ne? No globalni negativni utjecaji na okoliš, zagađenje zraka, vode i tla, klimatske promjene, poljoprivredna proizvodnja ovisna o pesticidima.....sve su to faktori koji u konačnici utječu na kvalitetu hrane koju konzumiramo. Uzmemo li u obzir zapadni stil prehrane temeljen na industrijski prerađenoj hrani koja je previše kalorična, a sadrži premalo nutritivnih vrijednosti jedno je sigurno – naš organizam često nije dovoljno opskrbljen potrebnim hranjivim tvarima. Tada posežemo za dodacima prehrani.

Da ne bi bilo zabune, prema Hrvatskom Pravilniku o hrani za posebne prehrambene potrebe( NN 81/2004), dodaci prehrani su "hranjive tvari koje su koncentrirani izvori hranjivih sastojaka ili druge tvari sa prehrambenim ili fiziološkim funkcijama, same ili u kombinacijama, u doziranom obliku, sa svrhom da dodatno obogate unos hranjivih sastojaka u uobičajenoj prehrani."

Kako odabrati dodatke prehrani?

Danas postoje brojni prijepori oko dodataka prehrani. Mnogi s nepovjerenjem gledaju na golemu industriju koja godišnje zarađuje oko 30 milijardi dolara. A do sada najopsežnije istraživanje koje su sproveli znanstvenici uglednog sveučilišta Johns Hopkins (objavljeno prošle godine u Annals of Internal medicine) samo je potvrdilo te sumnje. Naime ta studija je ustvrdila da dodaci prehrani ne smanjuju rizik od srčanih bolesti i ne produžuju život. S druge pak strane, povećani unosi omega-3 masnih kiselina i folne kiseline pokazali su korisne učinke na organizam. Istina je, dakle, negdje u sredini. 

Dodaci prehrani mogu imati pozitivnu preventivnu i terapijsku vrijednost, ali ne smiju biti zamjena za uravnoteženu prehranu.  Često već i sami možemo pažljivo osluškujući svoje tijelo uočiti nedostatke. Tijelo nam šalje signale, svojevrsne znakove upozorenja na naš loš stil života, neadekvatnu prehranu ili prekomjeran stres. Ti signali su mnogobrojni: slabljenje imuniteta, umor, česte prehlade i infekcije, grčevi mišića, nesanica, loša kvaliteta kose, kože ili noktiju...Važno je da kod odabira odgovarajućeg dodatka ne zanemarite ulogu ljekarnika, liječnika ili nutricionista. Oni su tu da vam na temelju stručne procjene odrede koji dodatak ili pripravak odgovara vašim potrebama. Ono što vi sami možete učiniti jest obratiti pažnju na deklaraciju na proizvodu. Postoje standardne vrijednosti za potreban dnevni unos nutrijenata kod zdravih osoba – kratica RDA. Također, kod odabira dodataka prehrani stručnjaci preporučuju nutrijente porijeklom iz hrane jer se oni najbolje apsorbiraju i iskorištavaju u našem organizmu.

I na kraju umjesto zaključka riječ stručnjaka: ˝Dodaci prehrani, ukoliko su dobrog sastava i poštuju princip sinergije s prehranom mogu biti dobar odabir. No, temelj je uvijek optimizacija prehrane", izjavljuje Nenad Bratković, magistar nutricionizma i sveučilišni magistar fitofarmacije i dijetoterapije.

Maderoterapija - saveznik u borbi protiv celulita

Objavljeno: 18.01.2020.
 

Celulit! Taj mrski neprijatelj svake žene, bila ona vrhunska sportašica ili manekenka. Celulit se, ako niste znali, definira kao " bolest kronično degenerativnog tipa koja ima tendenciju pogoršanju i sklonost vraćanju." Da, na žalost, vraćanju!  Borba s celulitom je zato dugotrajna i mukotrpna. I bez obzira što vam brojni tretmani koji se danas na tržištu nude obećavali, znanost i medicina još su uvijek u nedoumici po pitanju konačne pobjede nad celulitom. Većina tih tretmana i zahvata, što invazivnih, što ne-invazivnih, ne nude trajne rezultate jer mogu samo  ukloniti masne stanice, a problem celulita leži u oštećenju vezivnog tkiva koje podupire masne stanice. Ženski spolni hormon estrogen, genetika,  loša prehrane, loša cirkulacija, starenje....sve su to važni faktori u stvaranju celulita.

Što nam je, dakle, činiti?

Gladovnje i dijeta.

Upravo suprotno! Celulit se sastoji od specifičnih masnih stanica koje imaju ulogu nakupljanja energije u slučaju gladovanja što u konačnici pogoršava stanje celulita.

Liposukcija uklanja celulit?

U svjetlu sve brojnijih negativnih posljedica, na liposukciju nemojte ni pomišljati. Metoda je to koja uz određene zdravstvene rizike i mogućnosti komplikacija često rezultira pogoršanjem celulita.

Anticelulitne kreme.

Odmah trebate znati, nema čudotvorne kreme! Preparati koji se nanose topikalno (na kožu) sve što mogu učiniti je zategnuti i učvrstiti kožu, čineći celulit manje vidljivim.

A što s laserima?

Danas postoje i nove minimalno invazivne metode uklanjana celulita laserom. No uz astronomske cijene (i do 5000 $), takvi zahvati nude samo polu-trajno rješenje, rezultati vidljivi otprilike tri godine.

Ima li svjetla na kraju tunela?

Sve ovo do sada zvuči prilično obeshrabrujuće, zar ne? No nije sve tako crno, postoji i druga strana priče, ona optimistična i obećavajuća, a nalazimo je u povratku potpuno prirodnim tretmanima. Jedna od tih metoda je i maderoterapija. Riječ je o dubinskoj masaži drvenim valjcima (madero = drvo na španjolskom) koja zadnjih godina postaje sve popularnija zbog pozitivnih učinaka na otpuštanje stresa, opuštanje mišića, ali i na suzbijanje celulita. Metodu baziranu na drevnoj istočnjačkoj tehnici masaže razvili su 90-tih godina stručnjaci u Kolumbiji. Ultimativna je to alternativa konvencionalnim anti-celulitnim masažama. Osim podizanja tonusa kože maderoterapija ubrzava rad limfnog sustava i cirkulacije, izbacuje toksine i višak vode, zateže kožu i pomaže u otklanjanu celulita. Kako bi masaža bila što ugodnija, a rezultati što djelotvorniji na tijelo se najprije nanosi ulje za masažu odabrano prema tipu kože ili posebnoj potrebi kože. Najbolji odabir bila bi kombinacija hranjivih i lagano upijajućih ulja (bademovo, suncokretovo) i eteričnih ulja koja potiču cirkulaciju (ružmarin, lavanda, borovica, timijan, kamfor...)

"Valjcima se ponavljaju serije pokreta stalanim pritiskom na duboki celulit i masne stanice. Primjenjujući taj tretman na mišiće, masne naslage i celulit, stimulira se limfni sustav čime oslobađamo organizam od nagomilanih toksina. Oslobađanje od toksina potiče metabolizam na brže trošenje masti, ubrzava cirkulaciju i tako pokreće celulit , toksine i višak vode k mjestu izbacivanja, tj. urinarnom i probavnom traktu“, kaže maderoterapeut i fizioterapeut Ivan Mitrović iz Maderoterapija Centra. 

Profesionalna maderoterapija: 

Kućna maderoterapija

Za najbolje rezultate, naravno, trebalo bi se obratiti stručnim i educiranim osobama u kozmetičkim salonima, ali dobra je stvar što maderoterapiju možete vrlo učinkovitu provoditi i u kućnoj radinosti. Sve što vam je potrebno je set za kućnu maderoterapiju koji se sastoji od drvenog valjka i anti-celulitnog ulja. Tretman provodite tako da nakon što nanesete anticelulitno ulje valjkom ponavljate seriju pokreta stalnim pritiskom na celulit. Postupak ponavljate svaki dan po nekoliko minuta. I ne zaboravite, bez tjelovježbe i promjene loših prehrambenih navika nikakav anticelulitni tretman neće uroditi plodom.

Primjer postupka samostalne masaže drvenim valjkom:

7 odličnih razloga za odlazak na masažu tijela

Objavljeno: 05.02.2020.
 

Na što prvo pomislite kada se spomene  masaža tijela? Osjećaj potpune relaksacije i ugode, lagana glazba, prigušena svjetla, mirisna ulja i svijeće….divno, zar ne?

No dok  ste vi naizgled u stanju  opuštenosti, vaše tijelo je itekako aktivno. Masaža stimulira  živčani sustav, razbuđuje  mišiće, organe i žlijezde, potiče protok krvi i limfe, stimulira staničnu izmjenu kemijskih tvari i hormona. Ukratko, vašem je tijelu potrebna masaža kako bi se obnovilo i  neutraliziralo učinke stresa.

Koje su dobrobiti masaže?

Obnova kože

Laganim trenjem dlanova u kombinaciji s uljem za masažu odvija se blagi piling čime se potiče obnova stanica kože.

Opuštanje živčanog sustava

Dok se vi opuštate i vaš živčani sustav ulazi u stanje odmora.  Ako imate područja  bolova u tijelu moguće je da su oni rezultat pritiska na živce  uzrokovanog napetošću mišića. U tom slučaju masaža će vrlo efikasno pomoći u njihovom opuštanju. Opušteni živčani sustav znači da će se proizvodnja hormona uravnotežiti. Proizvodnja hormona stresa  kao što su kortikosteroidi (LDL) smanjuje se kako se povećavaju "feel good" hormoni poput endorfina. Hormoni koji reguliraju ciklus spavanja , menstrualni ciklus, imunološke stanice, šećer u krvi, pa čak i koliko hrane pojedete….svi pozitivno reagiraju na opuštanje koje prati masažu cijelog tijela.

Limfna detoksikacija

Limfni sustav ključan je za ravnotežu i funkcioniranje imunološkog sustava. Limfne žile usporedno s krvnim žilama šire se čitavim tijelom. Spori protok limfe doprinosi zadržavanju tekućine u tijelu. Limfna drenaža je masaža tijela kojom se aktivira  protok limfe  pri čemu dolazi do izbacivanja  otpadnih i štetnih tvari iz tijela. Nezaobilazan je to postupak u gotovo svakom anticelulitnom tretmanu 

Vitalnije srce

Masaža cijelog tijela dobra je i za vaše srce jer potiče cirkulaciju krvi i opskrbu kisikom svih organa. Čitav kardio-vaskularni sustav se relaksira, a cirkulacija tijela se poboljšava što posljedično rezultira uravnoteženim krvnim tlakom i srčanim ritmom.

Uravnoteženost probave

Stres kao što i sami vjerojatno znate  snažno utječe na probavni sustav, a masaža cijelog tijela može imati vrlo pozitivan učinak na način na koji vaše tijelo prerađuje hranu i hranjive tvari.  Klasična masaža može uključivati i masažu trbuha koja djeluje izravno na vaše debelo crijevo  i regulaciju završnog procesa probave. Kad se hrana nesmetano kreće kroz probavni sustav, svi njegovi organi združeno djeluju na maksimalnoj apsorpciju hranjivih tvari.

Pravilno disanje

Prva stvar koju će maser kada legnete na stol od vas zatražiti je da duboko udahnete. Nesputano disanje jedan je od najbržih načina za smanjenje stresa.  Budući da se toliko napetosti nakuplja u mišićima ramena, prsa i vrata, nije čudo da nam disanje postaje  ograničeno kada smo pod stresom. Za vrijeme masaže vase se disanje postupno produbljuje i balansira.

Masažom protiv anksioznosti

No blagodati masaže idu i  mnogo dalje od puke anti-stres relaksacije.  Istraživanja pokazuju da masaža ima pozitivne učinke na mnoštvo zdravstvenih tegoba, a svoju učinkovitost u posljednje vrijeme sve više pokazuje i kao alternativna terapija kod anksioznosti.

Klinika Mayo izvještava da 60-minutna masaža može sniziti kortizol (hormon stresa) i do 30 posto nakon samo jednog tretmana. Studija objavljena u časopisu Depression and Anxiety otkrila je da su sudionici koji su redovito primali masažnu terapiju 12 tjedana imali 50-postotno smanjenje simptoma anksioznosti. A ni koristi nisu bile kratkotrajne. Smanjenje simptoma ostalo je na 50 posto  čak i nakon završetka terapije.

Ništa bez ulja!

Uz to što najbolje hrane kožu, biljna ulja omogućavaju rukama da tijekom  masaže klize kožom bez trenja.

Ponuda ulja  danas je zaista velika, no nisu sva ulja pogodna za masažu. Neka će učiniti vašu kožu masnom, neka će se brzo pokvariti, a neka će jednostavno imati neugodan miris. Poznavanje ulja, njihovih glavnih karakteristika i međusobnih razlika može vam pomoći u odabiru najboljeg ulja sukladno vašim potrebama i očekivanjima. Tri ulja koja profesionalni kozmetičari i terapeuti najčešće preporučuju su:

Bademovo ulje

Ulje slatkog badema (prunus dulcis) sinonim je za njegu kože. U kozmetici se zbog svoje hranjivosti koristi još od davnina. Vrlo blago, ugodno ulje fine teksture, pogodno za njegu svih tipova kože. Relativno se lagano se upija, ali opet ne tako lagano da biste ga trebali često iznova nanositi na kožu. Nezaobilazno je to ulje kod masaža zbog idealnom omjera upijanja i klizavosti, ali i svoje profinjenosti i nenametljivosti. Cijena umjerena.

Kokosovo ulje

Premda nije toliko hranjivo poput badema, ulje kokosa (cocos nucifera), vrlo je ugodno za koži čineći je mekom i glatkom. Sadrži laurinsku kiselinu zbog čega lagano ulazi u kožu, suprotno općem mišljenu da je kokosovo ulje teško i masno. Cijenom se svrstava u jeftinija ulja.

Suncokretovo ulje

Suncokretovo ulje svima nam je poznato kao ulje za konzumiranje i svakodnevno ga viđamo na policama trgovina. No neka vas njegova banalnost ne zavara. Neke od najskupljih krema sadrže upravo suncokretovo ulje (hladno prešano, naravno). Dobiveno iz sjemenki suncokreta ovo je ulje bogato  linolnom, palmitinskom i stearinskom kiselinom  - masnim kiselinama koje nalazimo u koži, alini čija razina starenjem opada. Vrlo ugodno za masažu, lako se upija, čini kožu mekom , dobar je nosač eteričnih ulja i vrlo je pristupačne cijene, što nije nimalo zanemarivo.

Suncokret je biljka koje se okreće za suncem, za toplinom i energijom. Nije slučajnost da je upravo ovo ulje našlo svoje zasluženo mjesto u tretmanima masaže tijela.

                            https://herba-laboratorij.hr/

Nepodnošljivost hrane - je li strah opravdan ili se radi o popularnom trendu ?

Objavljeno: 26.02.2020.
 

Je li strah od nepodnošljivosti određene hrane opravdan ili se radi o popularnom trendu ?

Mlijeko, žitarice, voće: ove nove opasne namirnice nekoć su imale dobar imidž kada se govori o zdravlju.

Kakogod, sve je veći broj osoba odriče se određene hrane zbog straha od nepodnošljivosti iako ju možda nemaju. Pri tome biraju hranu za koju se garantira da je bez glutena ili laktoze.

Treba li izbjegavati gluten?

Svatko tko nema celijakiju trebao bi jesti gluten. Celijakija je kronična bolest tankog crijeva koja pogađa otprilike 2% populacije. Točno je da ovi pacijenti trebaju izbjegavati gluten. Međutim, nagađa se da neke osobe ne podnose određene sastojke u žitaricama ali ne i gluten.

Određene studije pokazale su da osobe koje nepotrebno jedu bezglutensku hranu se hrane nezdravije jer prehranom unose manje vlakana a više masnoće. Nadalje, gluten je protein koji omogućuje vezivanje brašna pa stoga, ako se izostavi, potrebno je dodati određene nadomjestke koje će zamijeniti gluten.

Što je s mlijekom ?

Mlijeko je visokovrijedna namirnica koja sadrži B vitamine koje inače rijetko unosimo drugim namirnicama u našoj prehrani. Osobe koje ne podnose laktozu trebaju umjesto mlijeka jesti fermentirane mliječne proizvode kao što je sir, jogurt, kefir.

Zbog čega smo u današnje vrijeme toliko usredotočeni na hranu?

Većina osoba je danas u uvjerenju da je zdravije jesti bez-glutensku ili bez-laktoznu hranu. S druge strane raste popis namirnica koje navodno nije poželjno jesti.

Što je danas aktualno ?

To je fruktoza intolerancija. Osobe koje ne mogu probavljati fruktozu mogu ju probaviti u manjim količinama i dobro podnose te manje količine fruktoze. Fruktoza je prisutna u mnogim napitcima, slatkišima i jogurtima gdje se navodi kao voćni šećer ili prirodni šećer. Fruktoza nije nimalo zdravija od običnog bijelog konzumnog šećera.

Ako se ustanovi netolerancija na određenu namirnicu osoba bi trebala izbjegavati potpuno tu vrstu hrane kroz 4 tjedna. Nakon toga perioda ta namirnica se ponovno postupno uvodi u prehranu do praga tolerancije.

Kod laktoze i fruktoze ako se potpuno izbjegavaju duži period osoba će imati sve manje i manje tolerancije na ove sastojke. To je česta greška. Također je pogrešno izbjegavati lijekove gdje je navedena prisutnost laktoze budući se laktoza koristi kao pomoćno sredstvo i prisutna je u malim količinama.

Biljni ili sintetski preparati ?

Objavljeno: 09.03.2020.
 

Biljni ili sintetski preparati ?

Dobar savjet ljekarnika može pojednostaviti odluku i u isto vrijeme upozoriti na moguće nuspojave.

Liječenje biljem - u ljekarni, pacijenti dobivaju provjerene preparate izrađene od biljnih sirovina. Međutim, stručnjaci savjetuju kako nije poželjno samostalno sakupljanje bilja radi moguće zamjene ili konfuzije sa drugim biljnim vrstama.

 

Mnogi vjeruju u moć liječenja biljem posebice kod samoliječenja i to kod nekih blažih oboljenja. Kakogod, neke biljne vrste sadrže supstancije koje mogu biti toksične, pogotovo u visokim dozama i kroz duži period. 

Te supstancije se najčešće u ljekovitom bilju pojavljuju kao nusproizvodi. Ovdje spadaju na primjer pirolizidinski alkaloidi koji štite biljku od patogena i pesticida i korisni su za nju, ali mogu biti toksični za ljude. Veću količinu tih supstancija sadrže lopuh, podbjel, gavez i rosopas.

 

Koliko opasno može biti uzimanje preparata koji sadrže te biljke ?

Oštećenja jetre uzrokovana biljnim ekstraktima su iznimno rijetka. Izjava je profesora Christiana Trautweina iz Njemačkog društva za gastroenterologiju, probavna i metabolička oboljenja.

Prema Trautweinu, pacijenti sa masnom jetrom ili oštećenjima jetre imaju potencijalni rizik. U gotovim biljnim preparatima opasne supstancije su filtrirane i tako odstranjene upotrebom posebnim ekstrakcijskih procesa tijekom proizvodnje. Upravo zbog toga ne savjetuje se samoinicijativno sakupljanje ljekovitog bilja i izrada čajeva ili masti. Procesirani biljni ekstrakti prolaze i dodatne kontrole kvalitete tijekom procesa prerade te su stoga provjereni i sigurni za primjenu.

Dobar savjet je bitan

Biljni preparati se općenito dobro podnose i imaju manje nuspojava od sintetskih preparata. Prilikom savjetovanja pacijenata koji žele provoditi samoliječenje biljnim preparatima ljekarnici uvijek pokušavaju dobiti dodatne informacije o takvim pacijentima i to o zdravstvenom stanju, lijekovima koje pacijent možebitno uzima, te ima li kakvih bolesti a kod pacijentica je li prisutna trudnoća. 

Na primjer, gospina trava je biljka koja ima znanstveno dokazan pozitivan učinak u liječenju pacijenata od depresije ali ulazi u brojne interakcije sa ostalim lijekovima. 

Zahtjevi kvalitete 
Ako uzimate proizvode napravljene od medicinskog bilja najbolje je da ih nabavite u ljekarni jer tako možete biti sigurni u njihovu kvalitetu i učinkovitost budući da takvi preparati sadrže farmakološki aktivne supstance u određenoj dozi i sastavu. Takvi preparati izrađeni su prema smjernicama Europske (ili neke druge) farmakopeje, propisu koji definira vrstu i kvalitetu ljekovitog bilja te načine kontrole kakvoće.

To je bitno jer su biljni preparati često mješavine više biljnih vrsta. To znači da biljni ekstrakti ne sadrže samo jednu sastavnicu već više različitih. Kako biljni dijelovi (list, stabljika, kora, korijen) sadrže aktivne sastojake u različitim udjelima bitno je da su ti aktivni sastojci standardizirani što znači da su uvijek prisutni u jednakom udjelu.

Ljekovite biljke

Gospina trava
Poznate su brojne interakcije

Rosopas

Ako se uzima u visokim dozama može uzrokovati oštećenja jetre

Podbjel

Sadrži puno alkaloida

Gavez

Često se koristi u mastima

Lopuh

Ima ograničenu primjenu u farmaceutici

Treba li lijek proći želudac ili je bolje ako je primjenjen lokalno ?

Objavljeno: 13.04.2020.
 

Tvrdi, polutvrdi ili tekući ? Farmaceutski pripravci dolaze u mnogim oblicima.

 

Tvrdi oblici

Pastile i Lingvalete (sublingvalne tablete) 

Lingvalete (sublingvalne tablete)  su manje veličine i stavljaju se ispod jezika. Otpuštaju aktivnu tvar direktno u krv preko sluznice usta. Zbog toga učinak nastupa vrlo brzo nakon primjene što je dobro kod tretiranja jake boli. 

Pastile, s druge strane, djeluju lokalno duž ždrijela.

 

Tablete, dražeje i kapsule

Oko 70% svih lijekova se guta. Prije nego lijek dopre do krvotoka mora proći kroz želudac i crijeva. Dio lijekova se razgradi u jetri kako bi uopće počeli djelovati. Ovaj učinak je smanjen kod oboljenja jetre pa se prema tome treba prilagoditi propisana doza lijeka.

 

Medicinski flasteri 

Zovu se transdermalni terapeutski sistemi jer otpuštaju aktivne tvari u krv posredstvom kože. Flasteri su prikladni za hormonalne i nikotinske nadomjestke te za otklanjanje boli. Ako se izlože visokoj temperaturi otpuštaju više aktivne tvari i pri tome izazvati nuspojave što je loša strana primjene flastera.

 

Polutvrdi oblici

Supozitoriji (ćepići)

Aktivna tvari dolazi u krv preko sluznice pa se na taj način zaobilazi prolazak lijeka kroz želudac. Prikladni su za malu djecu kod mučnina i povračanja te kod liječenja određenih bolesti probavnog sustava. Ćepiće treba zaštititi od visoke temperature jer se tope na 37 stupnjeva pri čemu može doći od odvajanja faza - aktivne tvari i nosača. 

 

Masti, kreme, gelovi

Preparati koji se razmazuju po koži pretežno djeluju lokalno u i na koži. Najčešće se koriste za oboljenja kože, kod uboda insekata i sportskih ozljeda. Male molekule aktivnih tvari, kao što je na primjer ibuprofen, dopiru do dubljih slojeva kože i pomažu kod bolova mišića i zglobova.  

 

Tekući oblici lijekova

Otopine i sokovi

Aktivne tvari su već otopljene što je razlog da djelovanje ovih preparata nastupa brže nego krutih oblika lijekova. Prednost im je što omogućuju individualno doziranje. Prikladniji su za primjenu kod djece i pacijenata sa problemom gutanja. Više se preferiraju nego kruti oblici kao što su tablete.

 

Inhalatori i aerosoli

Ovdje spadaju protuupalni i bronhodilatatorni preparati za astmu koji imaju lokalni učinak. 

 

Kapi za oči

Ovdje je pravilo manje je više. Ako nakapate više do jedne kapi u oko, većina tekućine će iscuriti iz oka bez mogućnosti da ima svoje djelovanje. Zbog toga, nakon kapanja, zatvorite oči i kolutajte očima kako bi se aktivna tvar dobro rasporedila.

 

Nazalni sprejevi 

Djeluju lokalno u sluznici nosa i često sadrže dekongestivne supstancije. Zbog opasnosti od navikavanja na ove supstancije nazalni sprejevi trebali bi se upotrebljavati samo kod akutnih prehlada i to ne dulje do 5 dana. Zbog higijenskih razloga treba imati individualan sprej.

Maderoterapijom protiv celulita

Objavljeno: 17.05.2023.
 

San milijuna žena je brzo smanjiti celulit. Celulit je problem koji je često neovisan o težini i dobi: iako su bavljenje sportom i pridržavanje zdrave prehrane izvrsna mjera sprječavanja pojave celulita, ponekad se čak i žene sa savršenom težinom moraju suočiti sa nesavršenošću koje donosi celulit.

Što učiniti onda kada ciljane anticelulitne namirnice i stalna tjelesna aktivnost nisu dovoljni?

Anticelulitna eterična ulja

Među najučinkovitijim sredstvima za odličan rezultat protiv efekta narančine kore su anticelulitna eterična ulja koja djeluju dubinski u tkivu protiv zadržavanja vode i pružaju blagotvoran učinak drenaže, neophodan za cirkulaciju i izbacivanje viška tekućine.

Kako biste bili sigurni da kupujete kvalitetno eterično ulje zapamtite jednostavna pravila:

• anticelulitna eterična ulja ne mogu biti jeftina, jer je njihova cijena prilično visoka

• kapnete li malo ulja na ubrus, nastat će blijedo žućkasta mrlja koja će nakon dva sata biti jedva primjetna, jer su eterična ulja vrlo hlapljiva.

 

Aromabella ulja: anticelulitno ulje sa 7 eteričnih ulja

Korištenje Aromabella anticelulitnog ulja sastavljenog od 7 eteričnih ulja apsolutno je pobjednički izbor u svakodnevnoj borbi protiv celulita. Lavanda, ružmarin, bor, eukaliptus, kadulja, borovica i timijan sadržani u Aromabella anticelulitnom ulju rade za vas donoseći konkretne i vidljive rezultate te poboljšavajući cjelokupno stanje organizma.

Aromabella ulja: bršljanovo ulje

Dobiveno iz listova bršljana, ovo ulje pravo je čudo koje otapa masnoće, odvodi ih iz masnih stanica i tako izbacuje iz organizma te poboljšava rad limfnog sustava. Svakako je preparat izbora kod osoba koje imaju osjetljive kapilare i proširene vene a žele se riješiti celulita.

Mnoge žene koje redovito njeguju sebe i svoje tijelo, naravno, znaju da je ulje uistinu učinkovito sredstvo koje kožu čini gipkom i zategnutom. Ulja i aktivni sastojci u njihovom sastavu pomažu vratiti tonus i prijašnji izgled.

Prednost ulja nije samo u tome što čine kožu podatnom i toniranom, već je i hrane, ovlažuju i obogaćuju svim potrebnim vitaminima.

 

Načini korištenja anticelulitnog i bršljanovog ulja za rješavanje celulita mogu se podijeliti u dva načina:

•   masaža: klasična ručna i upotrebom drvenih valjaka

•   body wrapping: omatanje prijanjajućom folijom

Svaka metoda je visoko učinkovita, pogledajmo ih pobliže.

 

Anticelulitna ručna masaža ili masaža drvenim valjcima ? Doznajmo koja je učinkovitija.

Provođenje svakodnevne anticelulitne masaže područja zahvaćenih celulitom dokazano je učinkovita metoda u smanjenju izgleda celulita.

Pod utjecajem masažnih pokreta aktivira se protok krvi i limfe u potkožnom sloju, jača čvrstoća mišića i poboljšava opskrba tkiva i stanica kisikom. Nakon samo jedne masaže koža je nahranjenija i baršunasta, a zahvaljujući eteričnim uljima aktivirani procesi razgradnje masti u potkožnom sloju trajat će još dugo nakon masaže. Masaža također tonizira mišiće, čineći vašu kožu glatkijom, čvršćom i podatnijom.

Klasična ručna anticelulitna masaža je dugotrajna, ali vrlo učinkovita metoda rješavanja celulita, jer potiče cirkulaciju krvi i limfe, potiče razgradnju masnih stanica i poboljšava prehranu ostalih stanica.

 

Drenažnom masažom drvenim valjcima ili maderoterapijom, potiče se cirkulacija krvi i ova tehnika masaže vrlo je dobra potpora za drenažu, učvršćivanje, toniranje i opuštanje tkiva i mišića. Upravo to je ono što vam treba da se oprostite od mrskog celulita. Dakako je jedna od najučinkovitijih metoda rješavanja celulita ali ne samo to već i podizanje cjelokupnog tonusa tijela.

 

Valjci iz naše ponude za maderoterapiju izrađeni su od parenog bukovog drveta što im daje čvrstoću i otpornost. Pri tome pazimo na praktičnost pa su produženi valjci sa drškom posebno dizajnirani kako bi lakše obuhvatili teško dostupna područja tijela.

U ponudi imamo više od 20 različitih izvedbi maderoterapijskih valjaka a razlikuju se prema načinu izvedbe i području tijela za koji su namijenjeni.

Tako su za područje bedra namijenjeni valjci 10, 11, 12 ili 19.

Za unutarnju stranu bedara praktični su valjci 13, 14 ili 15 zbog drške koja omogućava da se dosegnu ti dijelovi.

Postizanje vakuuma je više nego poželjno u anticelulitnim masažama jer tim postupkom izvlačimo limfu koja je zarobljena u dubljim slojevima tkiva. Tako oslobođena limfa odvodi se iz tkiva u limfne čvorove što za krajnji rezultat ima smanjenje celulita.

Želite li postići učinak vakuuma odaberite valjak 1 ili neku od brazilskih čašica. 

 

I na kraju, bilo da se odlučite na klasičnu ručnu anticelulitnu masažu ili maderoterapiju, masaža je i dalje učinkovito, prirodno i neinvazivno sredstvo te neizostavan dio vašeg programa mršavljenja i smanjenja celulita.

Masažom ubrzavamo metabolizam te, u kombinaciji s ostalim tjelesnim aktivnostima, pomažemo sagorijevanje masnoća i uklanjanje toksina iz tkiva.

 

Body wrapping ili omatanje samoprijanjajućom folijom

Zašto je postupak omatanja toliko učinkovit? Činjenica je da se kod omotavanja problematičnih područja folijom stvara učinak saune: koža se znoji, a zatim se rješava nakupljenih štetnih tvari i viška tekućine. Masne stanice se razgrađuju, a ostale stanice dobivaju više hranjivih tvari. Koža već nakon prvog tretmana izgleda ujednačenije i zategnutije.

 

Rezultati

Pravilnom kombinacijom masaže s fizičkim vježbama možete postići gubitak od 2-3 centimetra na "problematičnim" mjestima (najčešće su to bokovi i stražnjica, ponekad trbuh i podlaktice). Za uklanjanje celulita i prevenciju, potrebno je provesti 3-4 kure masaže (ručna ili valjcima) ili omatanja tijela prijanjajućom folijom godišnje. Međutim, učinak se može osjetiti već nakon prve desetodnevne kure - postupci masaže u kombinaciji s fizičkim vježbama pomažu smanjenju celulita za otprilike polovicu.

 

Jedva čekate isprobati dobrobiti eteričnih ulja i valjaka? Ovdje su tri paketa koja smo pripremili za vas i sadrže sve što vam je potrebno. Počnite sada!

 

Body sculpt set sadrži najbolje proizvode koji djeluju učinkovito protiv celulita:  Aromabella anticelulitno ulje, prijanjajuću foliju za body wrapping u roli, Anticelulitni gel s ekstraktom morskih algi i bršljana te valjak za maderoterapiju. Pogodnost ovog seta su folija za body wrapping i valjak koje – odabirete sami!

Ušteda je 15% u odnosu na redovne cijene proizvoda. Iskoristite ovu priliku i učinite nešto za sebe!

Start set: u ovom paketu nalaze se proizvodi koji rade zajedno kako bi vam pomogli u borbi protiv celulita i potaknuli cirkulaciju krvi: veliko pakiranje od 3L Aromabella ulja za masažu s eteričnim uljima naranče i cimeta te valjak za maderoterapiju koji, iz naše ponude od više od 20 različitih valjaka, odabirete sami!

Nabavite svoj Start paket danas i riješite se celulita jednom zauvijek! Odaberi svoj valjak a kanister ulja 3L dobit ćeš u pola cijene!

Premium paket za ekskluzivni anticelulitni tretman ovaj paket sadrži Aromabella ulje bršljana i valjak za maderoterapiju - koji odabireš prema tvojim potrebama! Aromabella ulje bršljana svojim aktivnim sastojcima djeluje u dobljim slojevima tkiva i njime ćete riješiti dubinski celulit. Posebno je namijenjeno osobama sa osjetljivim kapilarama. Maderoterapijski valjak za masažu pomaže u razbijanju tvrdokornog celulita i potiče limfnu drenažu.

Odabirom ovog paketa uštedjet ćete 30% u odnosu na redovne cijene proizvoda!

 
Vezani proizvodi:
Vezani proizvodi:
Vezani proizvodi:
Vezani proizvodi: