Šljiva

Šljiva

Suhe šljive su izrazito korisna namirnica koja ne uživa veliku popularnost zbog svojeg nedopadljivog "smežuranog" izgleda. Osim što sadrže vitamine A, C, B1, B2, B6 i E te brojne fitokemikalije, izvor su minerala kalcija, željeza, kalija i prehrambenih vlakana. Znanstvenici ukazuju na veću apsorpciju željeza kod redovite konzumacije svježih i suhih šljiva, što se pripisuje vitaminu C koji se uz željezo nalazi u tom plodu.

Šljive su prirodni laksativ, te aktiviraju crijeva na rad. Njihovim konzumiranjem skraćuje se vrijeme zadržavanja facesa u organizmu, te time smanjuje rizik od reapsorpcije toksina. Upotrebljavaju se pri odvikavanju starijih osoba od upotrebe sintetskih laksativa. Zbog sadržaja antioksidansa i neprobavljivih prehrambenih vlakana, suhe šljive imaju i povoljan učinak na zdravlje srca i krvnih žila, a neke studije pokazale su da bi mogle biti korisne i za prevenciju karcinoma debelog crijeva. 

Izvor : Ivan Lesinger : Liječenje voćem, 2006., Izdavač : Adamić d.o.o., Zvonimirova 20a, Rijeka

 
 
Povratak na "Upoznajmo prirodu"