Lavanda (lat. Lavandula officinalis)

Lavanda (lat. Lavandula officinalis)

LAVANDA  (LAT.  LAVANDULA OFFICINALIS)

   Lavanda je višegodišnji polugrm visok oko 60cm. Ljubičasti cvjetovi grupirani su u vršne klasove i cvatu sredinom ljeta. Najbolje uspjeva u toploj sredozemnoj klimi. U Hrvatskoj uzgoj lavande najbolji je na otoku Hvaru.

   Cvijet lavande primjenjuje se oralno i lokalno. Čaj od cvjetova koristi se za umirenje i ublažavanje probavnih tegoba. Ipak, danas najčešće koristimo eterično ulje. Lavanda sadrži 1-3% eteričnog ulja kojem je glavna sastavnica linalilacetat. Ulje je bezbojna ili žućkasta tekućina, ugodnog mirisa i aromatična ljuta okusa. Primjenjuje se uglavnom lokalno i ima antiseptičko i analgetsko djelovanje tako da ima zaista široku primjenu. Sastojak je različitih linimenata za utrljavanja kod reumatizma, bolova u mišićima i zglobovima. Također se upotrebljava u proizvodnji kozmetike, različitih ljekovitih masti (protiv akni, dermatitisa, ekcema,…), ali i kao prirodni konzervans jer ima antimikrobno djelovanje. Koristimo ga kao insekticid u zatvorenim prostorima .

    Lavanda se koristi više od 2000 godina, a porijeklom je s grčkih otoka. Legende kažu da je Kleopatra uz pomoć lavandine vodice zavela Cezara, a francuski kralj Charles IV volio je spavati na jastucima punjenim lavandinim cvjetovima jer bi lakše utonuo u san. 

Izvor: Nikola Gelenčir: Prirodno liječenje biljem i ostalim sredstvima, 1982., Izdavač : Znanje d.o.o., Zagreb

 
 
Povratak na "Upoznajmo prirodu"